Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
E-ARŞİV FATURANIN GERİYE DÖNÜK DÜZENLENMESİ
Tarih: 11-10-2020 18:50:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:50:00


Daha önceki yazılarımda epeyce V.U.K. 509 nolu Genel Tebliği ile ilgili açıklamalarda bulunmuştum. Bugünkü yazımızda özellikle müşterilerine hizmet veren sektörel firmaların “Sevk İrsaliyesi” kullanarak yapılan MAL teslimlerinde, faturayı 7 (yedi) gün içinde düzenlenmesi gerektiği hususu V.U.K 230.maddesinde açık bir şekilde belirtilmiştir.

 

İlgili (509.nolu) tebliğde kağıt ortamına aktarılan faturanın “İrsaliye Yerine Geçer” ibaresi yazıldıktan sonra, bu durum aynı zamanda Tebliğde düzenlenen ” E-İRSALİYE” belgesi, yeni bir belge türü olmayıp, kağıt ortamdaki “Sevk İrsaliyesi” ile aynı hukuki niteliklere sahiptir denilmektedir.

 

Burada; DİKKAT! edilmesi gereken husus aslında “E-ARŞİV FATURA” nın düzenlenmesi gereken zaman diliminin tespitidir. Hizmet teslimlerinde “Sevk İrsaliyesi” söz konusu olmadığı için, hizmetin yapıldığı anda “E-Arşiv Fatura” düzenlenmesi gereken bir belge yerine geçer.

Konumuz ile ilgili olarak müşterilerimize düzenlediğimiz daha önceden manüel Faturaya nasıl dikkat ettiysek, bu hususta  aynısını “E-ARŞİV FATURA” yada dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum. 7 (Yedi) günlük geriye dönük fatura düzenleme “irsaliyeli” teslimlerde söz konusu olduğunu düşünenlerdenim.

Aynı zamanda bu işlem ” E-ARŞİV FATURA” için de geçerli olduğunu düşünüyorum.

K.D.V. Kanunun 10/a.maddesine göre de Faturanın 7 (yedi) günlük sürenin ertesi aya geçmesi halinde, ay sonuna kadar düzenlenmesi gerekir. V.U.K.’nun 231/5.maddesine göre faturanın  “MALIN TESLİMİ” yapıldığı tarihten itibaren azami 7 (yedi) gün içinde düzenlenmesi gerekmekte olup, bu süre içinde DÜZENLENMEYEN FATURALAR HİÇ DÜZENLENMEMİŞ sayılmaktadır. 7 (Yedi) günlük süre hesaplanırken mutlaka ay sonlarına DİKKAT! edilmelidir. 3065 sayılı K.D.V. Kanunun 10/a.maddesine göre ilgili ayda KDV vukuu bulduğu için bir diğer aya ertelenemez, hangi ayda işlem yapıldı ise “o” aya ait KDV Beyanında beyan etmek zorundadır. Aksi bir durum KDV’nin geç beyan edildiğinden dolayı Cezai işlemle sonuçlanabilir. GİB’ in muhtelif tarihlerde açıkladığı “Özelgeler” e binaen KDV açısından faturaların ay sonuna kadar düzenleneceği yönündedir.

 

Kanaatime göre; “İRSALİYELİ MAL” teslimlerinde “E-Arşiv Fatura” düzenlendiği taktirde üzerine “İRSALİYE YERİNE GEÇER” ibaresi konulduktan sonra kesinlikle geriye dönük 7 (yedi) gün içinde düzenlenmesi gerektiğini, çünkü ileriki tarihlerde Vergi İncelemelerinde denetim elemanlarınca dönemsel olarak yapılacak bir kontrolde, yapılan işlemin geçersiz sayılabileceği durumu ile karşı karşıya kalmamamız için, meslek mensuplarının şimdiden mükelleflerini bu durum karşısında DİKKAT! lice uyarmalarını, aksi durumda Denetim Elemanlarınca “E-ARŞİV FATURA” larınız hiç düzenlenmemiş sayılarak işlemleriniz GEÇERSİZ sayılabilir.

 

 

 

 

SMMM  AHMET SICAKYÜZ

MALİ MÜŞAVİR & BAĞIMSIZ DENETÇİ

asicakyuz@ttmail.com

 



Bu yazı 197 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI