Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
GENÇ GİRİŞİMCİLERDE KAZANÇ İSTİSNASI
Tarih: 11-10-2020 18:53:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:53:00


Genç Girişimciler için çok önemli bir destek olan kazanç istisnası 6663 Sayılı Kanunun 1.maddesiyle Maliye Bakanlığı 10.02.2016 yürüklük tarihinden beri 29 (yirmi dokuz) yaşını doldurmamış olan ve aşağıda zikredeceğim şartları taşıyan tam mükelleflerin gerçek usulde faaliyet gösteren işletmelere; 75.000.-TL. KAZANÇ İSTİSNASINI Y.G.V.beyanlarında veya üçer aylık Geç.Vergi beyanlarında beyan etmek üzere;

1-) İşe başlamasını kanuni süresi içinde ilgili Vergi Dairesine bildirmiş olması.

         2-) Kendi işinde bilfiil olarak çalışması.

3-) Kurulu olan herhangi bir işe ortak olunmaması veya sonradan hissedar olunmaması.

4-) 29 (yirmi dokuz) yaşını geçmemiş olması.

5-) İstisna; ticari, zirai, veya mesleki faaliyetten dolayı kazanç elde eden ve şartları taşıyan mükelleflere uygulanır.

Bu uygulamanın 3 (üç) yıla sınırlı olması, 29 yaşını geçmeme şartına bağlanması ve 75.000.-TL. kazanç istisnasını her yıl ayrı ayrı olarak hesaplanıp ilgili dönemin geç.v. beyanında beyan edilerek istisna uygulanabilir. İstisnanın uygulanmadığı yıl bir sonraki yıla devredilemez. Tıpkı kontürlü telefonlarda olduğu gibi ertesi aya devretmez. 75.000.-TL. kazanç istisnasının üstünde kazanç elde eden bir mükellef, artan kısmı kadar mevcut vergi oranlarına göre;      (G.V.K. 103 maddede 2019 yılı için ilk 18.000.-TL. aşan kısmı %15 gelir vergisi olarak tahakkuk eder.) hesaplamak zorundadır. İlgili maddede oranlarda kazanç arttıkça %’ lik artar.

Konumuz ile ilgili olan kazanç istisnası gerçekten Genç Girişimciler için ilk Ticari adımlarda kolaylık olarak gördüğümü, yeni işe başlayan Genç Girişimcilere “bir umut olarak” en azından işini oturtma düzeyinde bir katkı olarak görüyorum.

 

Kanunun 3 (üç)  yılda uygulanması bir hayli düşündürücü, 3 (üç) yıldan sonraki aşama beni çok düşündürüyor.  Örneğin; bir Eczacı için 3 (üç) yıl sonra yüksek bir kar oranıyla karşılaştığı zaman bir hayli yüksek oranlarda vergi limitlerinin artışını gören Genç Girişimci, acaba bu işi nasıl götüreceğini ? şimdiden düşünenlerdenim.

 

Bir meslek mensubu olarak piyasa şartlarında Ticari faaliyette bulunan esnafların yüksek oranda Vergi Limitleriyle karşı karşıya kaldıklarını, vergisini ödeyemez bir durumla karşılaştıklarına şahit oluyoruz. Aslında Kazanç istisnasının Genç Girişimciler için bu sürenin beş (5) yıla uzatılması veya yeni işe başlayan vatandaşın  daha uygun oranlarda vergi hesaplanmasının yapılması kanaatimce yeni girişimcilerin iş yapma potansiyelini daha da arttıracağını düşünüyorum.

 

 

SMMM  AHMET SICAKYÜZ

MALİ MÜŞAVİR & BAĞIMSIZ DENETÇİ

asicakyuz@ttmail.com

 



Bu yazı 177 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI