Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
GÜNÜMÜZ MALİYE POLİTİKASI !
Tarih: 11-10-2020 19:08:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:08:00


Daha önceki yazılarımızda; Maliye Politikalarının yaptığı bazı uygulamalardan söz etmiştik. Günümüzde küresel çapta koronavirüs’ ün etkisi ile, uluslararası ülkeler mali politikalar geliştirerek, durumu rahatlatmak adına bir çok ekonomik önlemler almaya başladı.

Maliye Politikası; günümüz ekonomisinde durum ve şartlara göre, ekonomik dalgalanmalarda ortaya çıkan bazı durumlardan, devletin imkanları doğrultusunda araçlarını kullanarak, ekonomide çıkabilecek dalgalanmaları durdurmak için, yaptığı tüm tedbirler bütünüdür.

Maliye Bakanı bu konuda ” Ekonomideki her olumlu gelişmeyi insanımıza yansıtmaya, üretim ve istihdamı arttırmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” diye duyurdu

2020/Mart ayından buyana, ekonomide gördüğümüz bu hamleler, kesinlikle durumun esnaflar açısından iyiye gitmesi için devletin yapması gereken ve hükümetlerce uygulanmaya alınan tedbirlerin başında, ekonomik istikrarın sağlanması gelir. Küresel düzeyde ülkeleri etkileyen, ekonomik krizlerin en çok esnaf ve vatandaşı etkilediğini, burada hükümetlerin yapması gereken somut adımlardan; vergi yükünü azaltma noktasında, hatta vergi oranlarını düşürme konusunda ciddi çabalar içinde olması gerekir. Bu adımlara genişletici maliye politikaları da denilebilir.

İstikrarın sağlanması konusunda devlet bir çok teşvikler hususunda faydalar sağlaya bilir. Belirli dönemleri kapsayan veya piyasayı rahatlatmak amacı ile “EKONOMİDE BAZI MUAFİYETLER VE AFLAR” çıkarabilir.

Esnafa reel piyasada yapıcı olma özelliğini koruyarak, ekonomi istikrarını uzun dönemlere taşımak için daha tutarlı ve yapıcı krediler sağlamalı. Kısaca devlet bu konuda ciddi adımlar atarak, piyasa da işini kaybeden esnaf ve mükelleflere “Balık vermeyi değil de, tutmayı öğretmeli” ilkesinden ödün vermeden veya istihdamın devamlılık sürecini kaybetmeme adına, piyasaya faydası olacak yeni firmalar istihdam etmeli, bunu yaparken diğer firmaların rekabet ortamını etkilemeden, ekonomiyi canlandırma noktasında, batan firmalara da  bir “Can Simidi” olmalıdır.

Kısacası Maliye Politikalarında ciddi bir iyileşme olmasını temenni ediyor isek, öncelikle yatırımların ve koronavüris’ün etkisinde olduğu gayet açık ve net olmasına rağmen, peşi ve ardı sıra teşviklerin sıralanması bana manidar gelmiyor. Çünkü en iyi ekonomik istikrar; GÜVEN ve SAĞLIĞIN olduğu bir piyasadan  geçtiğini düşünüyorum.

 

 

 



Bu yazı 830 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI