Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
PANİK YOK ! VERGİ DAİRESİ OTOMATİK YAPIYOR
Tarih: 11-10-2020 18:59:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:59:00


V.U.K. 518 sıra nolu (Mükerrer) Genel Tebliğinde yayınlanan bir çok usul ve esaslardan söz edildi. Genel bir bakış açısıyla baktığımızda, bir hayli yoğun mücbir sebep hallerinde ertelemeler söz konusu. Salgın hastalıktan (Covid-19) dolayı işyerlerini zorunlu olarak kapatanların Nace kodu uyumlu olan mükelleflerin işlemleri sistem üzerinden (İnter Aktif Vergi Dairesi) gerekli yazışmaları rahatlıkla yapabileceği butonlar eklenmiştir.

Bazı mükelleflerin Mücbir sebep’e girip girmediğini SİSTEM OTOMATİK olarak vermekte. Burada zorunlu olarak işyerini kapatanların mücbir sebep hali olarak kayıtlı görünmemesi konusunda yapılması gereken, yine sistem üzerinden faaliyet kodu (Nace Kodu) nu değiştirmek söz konusu olacak. 518 nolu tebliğde bir hayli sıralanan iş ve işlemler, mücbir sebep halinden dolayı ertelenen vergiler ile ilgili işlemler yine sistem üzerinden otomatik olarak Vergi Daireleri tarafından takip edilmektedir.

Bir meslek mensubu olarak çok farklı Nace Kodlarına sahip mükelleflerin olması durumunda, iş ve işlemlerini takip ettiğimiz takdirde bunların sıralamalarında sorun yaşanmaması için 518 nolu tebliğde zikredilen mücbir sebep halinde olan mükellefler tam uygulama esaslarını uygulayarak gerekli işlemleri daha sonra; yani yasağın bitiminden hemen 15 gün içinde “BEYANNAMELERİNE DİKKAT” etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Meslek Mensupları (Mali Müşavirler) tarafından işlemlerin üst üste binmemesi için mücbir sebep’e girmeyen mükelleflerin her ne kadar erteleme söz konusu olsa dahi, kayıtlarının zamanında yapılması daha iyi olacağını, zaten diğer hususlarda Vergi Dairesi gerekli olan ödeme zamanlarını ve erteleme tarihlerini otomatik olarak tahakkuklarında görüleceği gibi ertelenmiştir.

Mükelleflerin burada DİKKAT! etmesi gereken, Bankalara verilen OTOMATİK ÖDEMELERİ İPTAL etmeleri gerekir, aksi durumda banka tarafından hesapta para var ise hemen tahsilatını yapar.

Koronavirüs (Covid-19) salgını döneminden sonra işlemlerin otomatik olarak devam etmesini dileyenlerdenim. Bu konuda gerekli alt yapı çalışmalarının yapılacağını ve artık ileriki zamanlarda sistem üzerinden otomatik olarak vergi incelemelerinin yapılacağını, kağıt ortamından ziyade çapraz incelemelerle otomatik olarak sistem üzerinden yapılacağını tahmin ediyorum.

Artık Vergi Dairelerimizde Salgın Hastalıktan dolayı Kağıt ortamından, elektronik sistem üzerinden mükelleflerin işlemlerini daha hızlı ve otomatik olarak yapacağını umut ediyorum.



Bu yazı 140 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI