Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
SANAYİ SİCİL BELGESİNİN KDV YÖNÜNDEN FAYDALARI
Tarih: 11-10-2020 19:12:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:12:00


Bir nebze de olsa Sanayi Sicil Belgesine sahip olan yatırımcıların yüzü 2023′ ün başına kadar gülecek. Bilindiği üzere 7103 sayılı Kanunla 3065 sayılı KDV Kanununa Geçici 39. Madde eklenmiş ve bu maddenin yürürlüğü ise 7201 sayılı Kanun’un 8’nci maddesi ile 31/12/2022 tarihine kadar uzatılmıştır.

Buna göre, 3065 sayılı Kanun’un geçici 39’uncu maddesinde yer alan ve 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanunu’na göre sanayi sicil belgesini haiz KDV mükelleflerine münhasıran imalat sanayinde kullanılmak üzere yapılan yeni makine ve teçhizat teslimlerinde 31.12.2022 tarihine kadar KDV istisnası uygulanacaktır.

 

Sanayi sicil belgesine sahip firmaların KDV istisnasından yararlanarak satın aldıkları makine ve teçhizatı teslim tarihini takip eden takvim yılının başından itibaren EN AZ 3 YIL İÇİNDE elden çıkarmamaları gerekiyor. Firmaların mutlaka kaydı Envanter tutmaları, KDV açısından daha iyi olur. Ayrıca, bu makinelerin imalat sanayinde veya Ar-Ge, yenilik veya tasarım faaliyetlerinin dışında kullanılmaması gerekmektedir. Aksi durumlarda, zamanında alınmayan KDV için geriye dönük vergi zıyalı tarhiyat yapılacaktır.

 

Bununla birlikte KDV istisnasından yararlanarak satın alınacak makine ve teçhizatın ise KULLANILMAMIŞ olması bir başka deyişle SIFIR makine olması gerekir, ikinci el kabul edilmez. Sanayi sicil belgesine sahip firmalar KDV istisnasından yararlanarak satın alacakları makine ve teçhizat için bu makinelerin ancak İMALAT sanayinde kullanılacağına dair bağlı bulundukları vergi dairesine yazılı beyanda bulunmaları şarttır.  Ardından istisna kapsamında satın alınacak makine ve teçhizatın listesi elektronik ortamda sisteme girilecektir. Tüm bunların ardından vergi dairesi gerekli kontrolleri yaptıktan sonra tıpkı teşvik belgelerinde olduğu gibi, sisteme girilen makine ve teçhizatla ilgili onaylı istisna belgesi verecektir.

 

İlgili Vergi Dairesinden alınan İstisna belgesinin birini alıcı firma tarafından onaylı olarak bir örneğini satıcı firmaya verecektir. Satıcı firma ise söz konusu istisna belgesine istinaden ilgili tarih ve sayısını düzenleyeceği Faturaya istinaden KDV’ SİZ makine teslimini gerçekleştirecektir. Ancak faturada makinenin cinsi ve GTİP numarası muhakkak belirtilmek zorundadır. Teslim gerçekleştiği anda ise hem alıcı hem de satıcı alım ve satıma ilişkin bilgileri elektronik ortamda sisteme gireceklerdir.

Yatırımcılara kolaylık olsun diye sistem üzerinden daha hızlı ve kolayca yapılmakta, bu belgenin yatırımcılara nereden verileceği konusunda şöyle açıklama yapabilirim: Elektronik ortamda yapılan müracaat, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından ilgili mevzuat hükümleri ve ürün sınıflaması çerçevesinde incelenmektedir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından elektronik ortamda kayıt kontrol edilerek uygun bulunan müracaat onaylanmaktadır.

Sanayi siciline kayıt için yapılan müracaatın uygun bulunması halinde Sanayi Sicil Belgesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanmaktadır. Sanayi Sicil Belgesinin onaylandığına dair bilgi, işletme yetkilisine elektronik ortamda verilmektedir.

 



Bu yazı 3532 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI