Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
SGK ARTIK AYLIK BİLDİRGE KABUL ETMEYECEK
Tarih: 11-10-2020 18:44:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:44:00


Bilindiği üzere SGK’ ya  her ay verilen “aylık prim ve hizmet belgeleri” artık 01.01.2020 tarihinde itibaren muhtasar beyannamesi (MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ) adı altında tek bir belgede birleştirilerek her ay verilmek üzere

aylık; 69,70.- TL. Yıllık olarak; 836,40 TL. tutarına tekabül eden bu hizmet (2020/ Ocak) ayından itibaren Türkiye genelinde faaliyet kolu ve türü ne olursa olsun tüm özel sektör iş yerleri için zorunlu hâle getirildi.

Söz konusu uygulamaya 01.01.2020 tarihinden itibaren “Muhtasar ve Prim Hizmetleri Beyannamesi” olarak Vergi Dairelerine verilmesi hususunda ilgili tebliğde gerekli açıklamalar yapılmıştır. Bu durumda olan mükelleflerin  2020/Ocak ayından itibaren öngörülen beyannameyi yasal süresinde vermeyenlere idari para cezası kesileceği hususu belirtilmiştir.

 

Konumuz ile ilgili olan; bundan böyle artık SGK aylık bildirge sistemini özel işyerleri için kapatmış bulunmakta, sadece resmi kurumların ve V-2 ye uyumlu işyerlerinin bildirgelerini alacağı hususunu sistem üzerinden duyurmuştu. Bu uygulamayla birlikte işverenlere kolaylık sağlamak, kayıt dışı istihdamla çapraz mücadele edilmesi ve istihdam üzerindeki formalitelerin azaltılması gibi amaçlar hedeflenmektedir. SGK artık Aylık Bildirge kabul etmeyecek, sadece ilgili Vergi Dairelerine verilen “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini” kabul edecektir.

         Muhtasar beyanname ile her ay SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgeleri ‘Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi’ adı altında tek bir belgede birleştirilerek ilk defa 1 Haziran 2017’den itibaren pilot şehir olarak Kırşehir ilinde uygulamaya konulmuştu. Bu ilimizin ardından 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren Amasya, Bartın ve Çankırı illeri merkez ve ilçelerinde bulunan işyerleri için de belirtilen uygulama yürürlüğe konmuştu.

Bu nedenle 2020/Ocak ayından itibaren artık tüm illerde çalışan sigortalıların prim esas kazançları ile birlikte kesilen vergilerin matrahları, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile elektronik ortamda yetkili vergi dairesine gönderilecektir. Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi’nin yürürlüğe girmesi kapsamında;

Vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapmak zorunda olanlar, bir ay içinde yaptıkları ödemeleri veya tahakkuk ettirdikleri kârlar ve iratlar ile bunlardan kestikleri vergileri, 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı sayılan kişileri bildirmekle yükümlü olanlar ile banka ve TOBB kapsamındaki sandıklar, sigortalıların cari aya ait prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini içeren Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi’ni ertesi ayın 23’üncü günü saat 23.59’a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda göndermek zorundadır. Vergi kanunlarına göre yapmış oldukları ödemelerden vergi kesintisi yapmaya mecbur olmayanlar ile vergi kesintisi yapmaya mecbur oldukları hâlde kesintiye tabi ödemesi bulunmayan ve çalıştırdıkları sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini beyan etme zorunluluğu olanlardan; kazancı basit usulde vergilendirilenler için gelir vergisi yönünden mükellefiyetinin, gerçek kişiler için ikametgâhının ve gerçek kişiler dışında kalanlar için ise kanuni merkezi/iş yerinin bulunduğu, yer vergi dairesidir. denilmektedir.

 



Bu yazı 349 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI