Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
Vatandaş'ın vergi hakkı
Tarih: 29-10-2020 00:02:00 Güncelleme: 29-10-2020 00:02:00


Türkiye'de yaşayan her vatandaşın, eşitlik ilkesi kapsamı içinde yurttaşlık görevini yerine getirmesinde, belirli ilke ve prensiplere bağlı kalınarak, vatandaşına ferdi ve kişisel çıkarlarını koruyarak kanuni ilkesine bağımlı olarak düzenlenen VERGİ YASALLIĞI' dır.

Vatandaşın "VERGİ HAKKI". Anayasa ilkesine dayanarak devlet olma bilinci ile yürütme organının keyfi ve takdiri uygulamalarını  önleyecek, bireylerin vergi konusundaki özgürlüklerini devlete karşı koruyan, uygulamaların güvenli olması her vatandaş için çok önemlidir.

Devletin Egemenlik hakkından doğan vergilendirme yetkisine sahip olan, temel ilkelere yer veren, Anayasa’nın 73. maddesi; vergilendirme yoluyla mülkiyet hakkına yapılacak müdahalelerde kanunilik ilkesini özel olarak düzenlemiştir. Anılan maddenin üçüncü fıkrasına göre" vergiler, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, kaldırılır ve değiştirilir". İbaresi baki kalmakla beraber, her VATANDAŞIN sosyal ve ekonomik durumunu etkileyecek keyfi muamelelerden etkilenmemek için, Vergiyi doğuran olaylar şunlardır;

* Matrah,

* Oran,

* Tarh,

* Tahakkuk,

* Tahsil yaptırım gibi vergilendirmenin temel öğretilerinden olan zaman aşımının da yasalarla belirlenmesi gerekir. (AYM,E.2006/124,

K.2009/146, 15/10/2009) .

                Burada dikkatimizi çeken şu;

*Vatandaş vergisini ödediği halde, hesabını soramaz mı.?

*Yada sorunca hangi hukuki işlemlere maruz kalacaktır.

                Kısaca biraz değinmek isterim. Aslında Türkiye'de yaşayan ve vergisini ödeyen her "VATANDAŞ'IN HAKKI" dır. Ödediği verginin nereye gittiğini sormak. Yeter ki makul şartlar içinde, her hakkınızı sora bilirsiniz.

*Yani hakaret etmeden sorabilirsiniz.

*Şöyle bir durumu hatırlıyorum; Vergi Dairelerinde sık  karşılaştığımız bir durum idi. Vatandaş sesini yükselterek " Kardeşim senin maaşını ben ödüyorum" demesi, insana biraz ağır geliyordu. Çünkü çalışan memuru karşısında devlet olarak gördüğünden dolayı, bir hesap sorma duygusu içine kapılanların kaprisleri ile karşılaşıyorduk. Görevini yerine getirmeyen / yapmayan memura, ödediği verginin hesabını sorma gibi geliyordu bana.

 

"Devlet" ülkesi üzerinde egemenlik hakkına dayanarak, vatandaşından belirli kanun ve nizamlara bağlı kalmak kaidesi ile, Kamu giderlerini karşılamak üzere karşılıksız ve menfaat gözetmeksizin aldığı değerlerdir.

Devlet tarafından verilen hizmet ve yatırımların "VATANDAŞIN ÖDEDİĞİ VERGİLERLE" finanse edilmektedir. Devlet memuru buradan alınan güçle vatandaşına hizmet vermektedir. Yoksa vergisini ödeyen vatandaşa eziyet etmek için çalışmıyordur.

SMMM  AHMET SICAKYÜZ

MALİ MÜŞAVİR & BAĞIMSIZ DENETÇİ

asicakyuz@ttmail.com



Bu yazı 6114 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI