Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
YENİ V.U.K. GÖRE E-DEFTER SAKLAMA
Tarih: 11-10-2020 18:38:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:38:00


19.10.2019 tarihli 30923 sayılı resmi gazetede yayımlanan ve V.U.K.(Vergi Usul Kanunu) 509′ nolu Tebliğin de Özel Entegratörlerce “e-defter” saklama yetkisi verilen kurumların Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No:1)’n de değişiklik yapılmasına dair Tebliği (Sıra No:3)’ün dördüncü maddesinin (4.4.1.) birinci şıkkında açık bir şekilde Kanun maddesi ilgili hükümleri düzenlenmiştir.

 

Maddenin f-bendi;“Başkanlıktan “e-defter saklama” hizmeti konusunda izin alan Özel Entegratörler, saklama hizmeti verdikleri mükelleflere ait e-defter dosyalarını ve beratlarla ilgili bunlara ilişkin bilgileri, mükellefin yazılı izini olmaksızın Başkanlık ve Genel Müdürlük dışında üçüncü kişilerle paylaşamazlar, firma veya şahıslara özel entegratörlük hizmetini verenler, e-defterin bütünlüğünden, güvenliğinden, gizliliğinden, Başkanlığın ve Genel müdürlüğün uzaktan erişimine imkan sağlamaktan sorumludurlar” denilmektedir. Diğer yandan;

“Mükellefin yazılı izini olmaksızın, “e-defter” bilgilerini Başkanlık ve Genel müdürlük dışındaki üçüncü kişilerle paylaştığı tespit olunan Özel Entegratörlerin diğer kanunların ön gördüğü cezai sorumlulukları dışında ayrıca Başkanlık tarafından Özel Entegratörlük izinleri iptal edilir” ibaresi kanunda geçmektedir.

 

Böylesi bir uygulama aslında mükellefleri “e-defter saklama” konusunda sorumluluğu (Eğer bir sözleşme ile Entegrasyonun yapıldığı kurum ile karşılıklı imzalanmış ise) bir nebze olsun Özel Entegratörlere yüklendiği kanısındayım.

 

Başkanlığın bu sorumluluğu mükelleflerden bir ücret karşılığında Özel Entegratörlere yaptırılması ayrıca bir külfet ve maliyet söz konusudur.

 

Kanunu uygulayan Gelir İdaresi Başkanlığı aslında bir e-kayıt sisteminde depolama yapabilir, tıpkı şuan e-defter beyan sisteminde uygulandığı sistem gibi, makbuz ve faturaları gib.portalın dan da  görebiliriz.  Kanaatimce bu işi yine birilerine hizmet karşılılığında Özel Entegratörlere taşeronluk olarak verilmiş bulunmaktadır.  “Felaket kurtarma merkezi” olarak adlandırılan bu kuruluşlar mükellefin verilerini yedekler, böylece felaket anında veri kaybı engellenmiş olur. İleriki zamanlarda bunun incelenme safhasında nelere sebep olabileceğini, mükellefler kayıt ve belgelerini  ilgili kurumlara ibraz ettikleri zamanlarda eksikliklerin ne olduğu daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum.

 

Mükellefin saklama ve ibraz durumunun 01.01.2020  tarihinden itibaren on yıla kadar muhafaza etme sorumluluğunun devam edeceği ilgili kanunda açıklanmakta olup, bu sorumluluk Özel Entegratörlerce yapılması durumunda yine mükellefin yazılı bir beyanı ile üçüncü şahıslara bilgiyi ibraz etmekle sorumlu oldukları açıklanmıştır.

“E-defter saklama” ile ilgili gelebilecek cezalar yine mükelleflere yüklendiği aşikar olarak açıklanmıştır.

 



Bu yazı 132 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI