Bugun...


Tarık Ziya Gücüm

facebook-paylas
BAHAR’MI ZEMHERİ KIŞ’MI?
Tarih: 11-10-2020 18:45:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:45:00


Ortadoğuda Arap Baharı algısı ile başlayan fakat varolan Baharları Zemheri Kış’a çeviren Proje’nin Bölgeyi ne hale çevirdiği hepimizce  malum.

Dünya Enerji havzalarının önemli bir kısmına sahip Ortadoğu, Sykes-Picot Anlaşması ile bölgenin yeraltı ve yerüstü enerji alanları Damızlık ve Sağımlık Çiftliğine dönüştürülmüş; İngiltere’nin başını çektiği Avrupa çeteleri tarafından Sistematik olarak 100 yıldır istismar edilmektedir.

Sykes-Picot ile cetvel ve parmak hesabıyla Kadim bir imparatorluğu parçalayan ve yerine onlarca devlet hatta devletçik kuran;o dönemde Başını İngiltere ve Fransanın çektiği emperyal dünya tarafından  bu kutsal  Görev!  bugün ABD ye verilmiş; ABD ise  obez ve devasa iştahı karşısında yeni bir dizayn yapma  ihtiyacı  duymuştur.

Bugün itibariyle, Şeytan imparatorluğu ABD nin, başını çektiği Emperyal dünya,Bölge halkının mevcut yönetimlerden duyduğu memnuniyetsizliği kendi çıkarları ile birleştirerek Bölge ve  enerji havzaları üzerinde istismar oranını daha da artırmıştır.

Arap Baharı ile  gerçekten bölgeye özgürlük ve demokrasimi geldi?

Arap baharı ile bölge ülkelerinde, halkların istediği iktidarlarmı yönetime geldi?

Yoksa, baharı beklerken sabah gözlerini açtıklarında  Zemheri bir kışamı uyandı bölge halkları

Buyurun;

Sadece Libya üzerinde vereceğimiz örnekle Zemheri kışa dönen baharları anlamaya çalışalım..

Libya Lideri Kaddafi Ankara Kara Harp Okulu’ndan mezun olmuş Osmanlı ve Türkiyenin 21. Yüzyılda sahip olacağı güce ve etkiye  inanmış  bir subaydı.Libyada iktidarda iken Kıbrıs barış harekatında Amerika’ya kafa tutarak, Türkiye’ye yardım etmiş ve 1970’lerdeki petrol krizi sırasında Türkiye`ye ucuz petrol veren tek liderdir.

Keşke bu kadar olsa, Alın size ,Genel Kurmay Arşivlerinde Küçük Bir anektod;

Amerikan ambargosunu yok sayarak O günlerin zor şartlarında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne 25 tonluk roket ve 4 uçak dolusu askeri mühimmat hibe etmiştir.

Türkiye’ye gönderilecek malzemelerin uçaklara yüklenmesinde bizzat yardım etmiş ve sırtında uçaklara malzeme taşımış Osmanlı sevdalısı bir liderdir.

1974 kıbrıs barış harekatında Amerika ve İngiltere’nin Libya’daki tüm askeri üslerini kapatmış, Kendi Uçaklarındaki Libya bayraklarını çıkararak, Türk Bayrağı takıp, Kıbrıs’ın güneyinde Rum şehir ve limanlarını bombalayarak Türk çıkarmasına yardım etmiştir.

Tabi bu bilgiler sadece arşivlerde değil emperyal dünyanın hafızasındada;hesabı sonradan sorulmak üzere, kalıcı bellekte kaydoluyor ve unutulmuyor..

Yakın tarihimizde Refah-Yol hükümetinde Başbakan olan Sayın Erbakan Hoca nın Libya Ziyaretinde Kaddafi ile olan özel görüşmelerinde neler konuşuldu bilemiyoruz fakat o geziden hemen sonra 28 şubat ın Balyoz misali hükümetin başına  inmesi düşündürücüdür…

Sosyal Hayata  gelince: Libyada Diktatör diye tanımlanan Kaddafi’nin Libyası’nda bakın neler oluyordu?

1-Kaddafi döneminde Petrol gelirlerinin yüzde 90’ı Libya halkına gidiyordu. Örneğin; istisnasız olarak her aile aylık 300 Avro yardım alıyordu.

2-Libya’da evlenmek isteyen tüm çiftlere devlet 150 metrekarelik daire veriyordu.

3-Libya’da evlerde kullanılan elektrik bedavaydı.

4-Su ve doğal gaz zorunlu ihtiyaç kapsamında olduğu için bedavaydı.

5-Libya’da eğitim ve sağlık hizmetleri bedavaydı.

6-Libya devleti, tüm hastalara ilacı hiçbir ücret talep etmeden veriyordu.

7-Benzinin litresi 0.08 Euro.

8-Libya ulusal bankaları faiz almıyordu.

9-Libya vatandaşları hiçbir şekilde vergi ödemiyordu.

10-Alt yapı yatırımları neredeyse Avrupa ülkeleri ile yarışacak seviyedeydi.

11-Libya hem Afrika’da hem de tüm dünyada en borçsuz ülkeydi.

12-Libya’da arabalar fabrika çıkış fiyatına satılıyor, nakliye bedellerini ise devlet karşılıyordu.

13-Yurtdışında burslu okuyan öğrencilere Libya devleti iadesiz olarak aylık 1650 Euro burs veriyordu.

Sizcede Şaşırtıcı değilmi?Libya’nın anlı şanlı diktatörü nün Libya halkına yaşattığı sosyal yaşam!..

Ve Günümüz Libya’sı ,Arap Baharı için ağır bedeller ödeyen  yokluk ve savaşın kucağında inim inim inleyen bir ülke..

Baharı beklerken zemheri kışlara Düçar olan diğer ülkelerin durumuda pek farklı değil.

Tüm bu yapılanların 2023 te yapılmak istenen Yeni Skyes-Picot  ve Akdeniz Propjesi için hazırlık olduğunu anlamamız pekte zor olmadı aslında.

Şimdi; Türkiye ile  Libya arasında  yapılan son  Anlaşmanın önemini ve hangi hesapları  alt üst ettiğini daha iyi anlıyoruz sanırım..

……

Cuma akşamı  Elazığ-sivrice merkezli deprem bizi derinden yaralamıştır. Rabbim ülkemizi bu tür afet ve belalardan muhafaza etsin..depremde hayatlarını kaybedenlere başsağlığı diliyoruz.

Bir kez daha gördükki devlet ve millet olarak bu tür bela ve musibetlerde tek yürek oluyor  ve acıyı ülkenin her metre karesinde ve her yürekte aynı oranda hisediyoruz ,Elhemdulillah..

Özellikle Diyarbakır büyükşehir Belediye Başkanı  ve  Diyarbakır Valisi Hasan Basri GÜZELOĞLU nun depremin ilk dakikasından itibaren tüm imkanları ve kurumları seferber etmesi ve deprem bölgesine doğru koşarcasına ulaşması Takdir ve Saygıyla izlendi…

Vesselam..

 



Bu yazı 229 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI