Bugun...


Tarık Ziya Gücüm

facebook-paylas
JEOEKONOMİ VE YENİ BİR BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİ
Tarih: 11-10-2020 19:13:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:13:00


Grigory Petrov un ‘’Beyaz Zambaklar Ülkesi’’ kitabını bilirsiniz.

Beyaz Zambaklar Ülkesinde – Grigory Petrov. Bataklıklar ve kayalıklar ülkesi olan, iki milyon nüfusa sahip Finlandiya’nın okumuşundan, köylüsüne, askerinden, din adamına, öğretmenine kadar tüm halkın hep birlikte el ele vererek ülkelerini kalkındırma mücadeleleri anlatılıyor.

Bir müjde, Yeni bir Beyaz zambaklar ülkesi nin doğuşu.

Vira Bismillah.

Türkiye, dün Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdesini verdiği Karadeniz’de bulunan 320 milyar metreküp doğalgaz rezervinden sonra küresel enerji piyasasında yeni bir yola girdi.

Bu bir Başlangıç, keşfin devamı gelecek.

Türkiye, tarihinden ve coğrafyasından kaynaklanan değerinin farkına varıyor, Vizyon geliştiriyor, Hem küresel hem de bölgesel sorunlarla yüzleşip, çözüm odaklı belirleyici güç olma yolunda ciddi bir yürüyüş ve duruş sergilemektedir.

Sokrates “Bütün bilgiler doğada önceden vardır, İnsana düşen onu araştırıp, Bulup ortaya çıkartmaktır…” derken, İkbal “Bilgi için yapılan Tüm çabalar ve arayışlar kutsaldır.” Diyor.

Evet! Bu yönde ülkede atılan tüm adımlar ve çabalar kutsaldır

Kartların yeniden dağıtılmasına neden olacak oyunda bundan böyle yeni eksen Türkiye.

Esasında bu yolun stratejisi 2017’de çizildi. Tohumlar Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde ‘Bağımsız Enerji, Güçlü Türkiye Vizyonuyla açıkladığı Milli Enerji ve Maden Politikası ile atıldı.

Gelelim doğalgaz keşfinin anlamına…

Bilinen bir gerçektir, İstikrarlı ve sürdürülebilir bir ekononik kalkınma için ülkelerin kendi enerji politikalarını geliştirmeleri ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmaları şarttır.

Bağımsızlığın temel ilkesi ekonomik yeterliliğin sağlanması, ülkenin ihtiyacını karşılayacak enerjiye sahip olmasına bağlı. İşin dış politika ve güvenlik anlamında da faydası var. Kaynak keşfi, bir taraftan enerji arz güvenliğinin sağlanmasını sağlarken diğer yandan Türkiye’yi küresel enerji arenasında oyuncu yapacak.

Artık İran, Rusya, Nijerya gibi ülkelerin kapısında gaz almak için beklemek yerine enerji ticareti yapmaya başlayan bir ülke statüsüne çıkılacak.

Bulunan gaz, başlangıç rezerviyle kalsa bile Türkiye’nin 7 yılda cebinde kalacak para 105 milyar dolar. Keşifle yılda en az 15 milyar doları bulan gaz ithalatı faturasının önüne geçilecek. Türkiye artık cari açık veren değil, cari fazla veren ülkeler arasında yer almaya başlayacak.

Jeoekonomi kavramı birçok kuramcı tarafından ulusal, uluslararası ve küresel ekonomik ilişkileri açıklamak için kullanılmaktadır.

En kısa ve genel tanımıyla, uluslararası ekonomik ve politik ilişkilerde bir bölge veya ülkenin coğrafyasının ve ekonomisinin stratejik bir biçimde değerlendirilmesidir. Bu strateji ülke içerisindeki belli bir bölgede uygulanabileceği gibi, ülkenin tamamında veya uluslararası alanda da uygulanabilmektedir.

Ancak, jeoekonominin asıl önemi, uluslararası güç mücadelesinde temel başvuru stratejisi olmasından kaynaklanır.

jeokonomiyi bir bilim olarak görmek lazım. zira jeoekonomi; uluslar, devletler, şehirler ve şirketler için en yüksek gelişme düzeyini sağlamak üzere doğal kaynakların ve insan gücünün verimli bir şekilde bir araya getirildiği yeni bir alandır.

Jeoekonomi ve jeopolitik alanın en belirleyici unsuru ve üzerinde odaklandığı en temel konu, güç ve gücün kullanımıdır.

Günümüzde ülkelerin güç parametreleri birbirlerinden bağımsız yalın unsurlar olarak değil, her biri yeni fonksiyonlarla birbirini etkileyen dinamik unsurlar olarak değerlendirilmektedir. Kabul etmek zorundayız ki Çağımızda ulusal gücün en önemli belirleyicisi, ekonomidir.

Tutarlı bir strateji belirleyip, bu doğrultuda ekonomik kaynaklarını ve nüfus potansiyellerini iyi değerlendirebilen ülkeler zaman içerisinde büyük güç ya da küresel güç haline gelebilirler.

Küresel bir güç ve Doğalgaz zengini Rusya Federasyonu, hem bu kaynaktan ekonomik bakımdan azamî ölçüde kazanç sağlama, hem de bu kaynağı stratejik bir koz olarak kullanma eğilimindedir. Bunun için kendi kaynakları dışında Hazar Havzası doğalgaz yatakları üzerinde de gücünü ve etkinliğini pekiştirecek politikalar izlemektedir.

Bu çerçevede özellikle Azerbaycan’ı ve Türkmenistan’ı rotasında tutmaya çalışmakta, zaman zaman İran ve Çin ile işbirliği yapmakta, inisiyatifini zayıflatacak her türlü alternatif boru hattını ve projeyi engellemeye çalışmaktadır. ABD ise stratejisi gereği bu politikaların karşısında yer almakta, enerji havzalarını ve enerji geçiş yollarını denetim altında tutabilmek için daha ziyade Kenar Kuşak’ta yer alan bölge ülkeleriyle işbirliği yapmaktadır.

Diğer yandan hızlı bir ekonomik büyüme içinde olan Çin, artan enerji ve doğalgaz ihtiyacını karşılamak için Hazar Havzası’yla ve Orta Asya ile yakından ilgilenmektedir. Hiç şüphesiz bu durum küresel ve bölgesel güç mücadelelerini de beraberinde getirmektedir.

Doğalgazın üretimi yanında tüketim bölgelerine nakli de önemlidir. Doğalgaz, denizaşırı pazarlara tankerlerle, kıta içlerinde ise genellikle boru hatlarıyla sevk edilmektedir. Bu çerçevede LNG taşıyan tankerlerin kullandığı belli başlı geçitler ile boru hattı güzergâhları jeoekonomik ve jeopolitik bakımdan büyük öneme sahiptir. Örneğin hâlihazırda Rus doğalgazının AB ülkelerine naklinde Ukrayna birinci derecede önemli konumundadır.

Türkiye ise Ortadoğu ve Hazar Havzası doğalgazını Avrupa ülkelerine akıtacak olan bir kısmı tamamlanmış, bir kısmı ise inşa ve proje aşamasında olan pek çok boru hattının düğüm noktasında yer almaktadır.

Enerji demişken,

Hem Türkiye nin  var olan Enerji potansiyeli hemde bu enerjinin uluslar arası dolaşımında, İçinde bulunduğumuz yüzyılın üçüncü ve son çeyreğinde Kanal İstanbul’un üstleneceği rol ve önem Dünya jeoekonomi politikasının temel eksenlerinden biri olacaktır.

Vesselam



Bu yazı 1929 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI