Bugun...


Yasin Güler

facebook-paylas
Yalancının mumu sosyal medya yasasına kadar!
Tarih: 11-10-2020 19:25:00 Güncelleme: 16-09-2021 11:21:00


Diğer ülkelere nazaran bir türlü tahkim edilemeyen, bu sebeple Dezenformasyona acık hale gelen sosyal medya ve bu mecralarda her türlü algının kurgular ile var edildiği oluşturulan paydaşlar, diğer bir deyişle troller ile güçlendirilip bazen terör eylemlerini normalmiş gibi gösterme bezende suçsuz günahsız kişilere itibar suikastleri rahatlıkla düzenlene biliyordu. Bu tur tasarlanmış ve ülke gündemine yönelik çalışmaların önüne geçilebilmek ve paylaşılan haber ve içeriğin doğruluk payının araştırılması adına calışmlar peşi sıra gelmeye başladı

 

İlk olarak Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Cumhurbaşkanlığı iletişim daire başkanlığı ve bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu oluşturuldu. Bu başkanlık bünyesinde peşi sıra calışmlar ve bir takım projeler ile desteklendi. Sosyal mecralarda paylaşılan  haberlerin teyit edileceği platformlar oluşturuldu ve hatta cumhurbaşkanlığı iletişim daire başkanımız sayın Prof. Dr. Fahrettin Altun tarafından gece yarıları olsada oluşturulmak istenen bir takım algıların önüne geçmek için açıklamalarda bulundu. Siber yıldızlar yarışmalarında siber dünyaya hakim gençler toplandı ve bu yarışmalarda belirlenen konularla oluşturulan alanlarda kendi yazılım veya tasarım konularında mahir guruplar teknofest yarışmalarında kendilerini kanıtlama fırsatları verildi..

 

Neyse konumuza dönersek

Sosyal medya algıları demiştik

 

Sahte hesaplar sahte paydaşlar ve hatta bazı sosyal platformların açıklarından yararlanarak oluşturulan boot hesaplar ile gündeme ilişkin dezenformasyon çalışmaları ile gerçek bilgileri metin veya görsel çalışmalar ile birer algi operasyonuna çeviren bir takım şer odaklarına neşter vurulması için sosyal medya yasası 31 Tem 2020 de resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Ama ertelendi. Hemen akabinde kriz masaları kuruldu ve 1 Ekim 2020 de 11 maddelik yönetmenlik tekrar yürürlüğe girdi.

 

Sosyal medya yasası ile gelen değişiklikler nasıl olacak?

 

Düzenleme Twitter, Facebook , Instagram gibi sosyal mecralar olsada WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarınıda kapsıyor.

Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı (Twitter, Facebook, Instagram, WhatsApp) en az 1 kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleyecek. Temsilci belirlemeyen ağ sağlayıcılara kademeli olarak para cezası verilecek. 6 aylık raporu Türkçe hazırlayarak BTK’ ya bildirecek.

 

Kullanıcılar, mahkemeye gitmeye gerek kalmadan direkt olarak temsilciliklere kişilik hakkı ihlali ile ilgili başvuru yapabilecek.

 

sosyal medya ağları erişim engellemeye dair mahkeme kararlarına kayıtsız kalırsa, sosyal medya paylaşımından şikayetçi olan kişilerin direkt sosyal medya ağlarına dava açmasının önü açılıyor. Sosyal ağ sağlayıcısı şirket, yapılan başvurulara 48 saat içerisinde dönüş yapmak zorunda olacak.

 

Para ve bant genişliği cezasi verilebilecek.

 

Yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyenler hakkında para cezası. 10 bin liradan 100 bin liraya kadar verilebilen idari para cezası, 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar artırılacak. Cezanın aşamalarına göre bant genişliği daraltma cezası verilecek, %90’a kadar daraltma uygulanabilecek. Ödeme yapılmazsa 30 milyon liralık ikinci bir ceza gündeme gelecek Hukuka aykırı olarak mahkeme tarafından bildirilen içerik kaldırılmaz ise ortaya çıkacak olan maddi hasarı, sosyal medya sağlayıcı şirketler üstlenecek.

 

Sosyal medya kuruluşları Türkiye’de temsilci bulundurmak zorunda

 

Yabancı ve yerli sosyal medya platformları “sosyal ağ sağlayıcı” olarak tanımlanacak. Kullanıcıların IP adreslerinin yanı sıra “port bilgisi” de temin edilebilecek.

 

Sorumluluklarını üstlenmeyene kademeli ceza uygulanacak

 

Hukuka aykırılığı hakim veya mahkeme kararı ile tespit edilen içeriğin sosyal ağ sağlayıcıya bildirilmesi durumunda, bildirime rağmen 24 saat içinde içeriği çıkarmayan veya erişimi engellemeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğan zararların tazmin edilmesinden sorumlu olacak. Bu hukuki sorumluluğun işletilmesi için içerik sağlayıcının sorumluluğuna gidilmesi veya içerik sağlayıcıya dava açılması şartı aranmayacak. 30 gün içinde 10 milyon liralık cezayı ödemeyene 30 milyon liralık ikinci ceza verilecek. Yükümlülükler tamamlanmazsa reklam yasağı uygulanacak. 3 ay içinde adım atılmazsa internet hızı düşürülecek ve internet trafiği bant genişliği daraltılacak. 30 gün içinde de yine temsilci atanmazsa internet hızı 90 güne kadar düşürülebilecek.

 

Kişilik haklarını ihlal edenler de cezalandırılacak

 

Kişilik hakları ihlal edilenler, uygunsuz içeriğin kaldırılması ya da erişimin engellenmesi için sosyal medya temsilcisine başvuracak. Temsilcinin, başvuruya en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermesi gerekiyor. Şikayetlerle ilgili olarak 6 ayda bir rapor yayınlamak da temsilciliğin görevleri arasında.

 

Hakaretin de cezası olacak.

 

Sanal ortamda hakaret etmenin de artık cezası olacak. Tehdit, taciz ve yalan haber yaymak eskisi kadar kolay olmayacak. Cep telefonunda internet kullanımına ilişkin bir düzenleme de yapıldı. Cep telefonlarında artık IP bilgisinin yanı sıra PORT kaydı da yer alacak. Aynı IP adresi ile internete giren kullanıcılara ait ayrı ayrı bilgi tutulacak. Böylelikle olası mağduriyetlerin önüne geçilecek.

 

Türkiye’nin kişi verileri Türkiye’de kalacak.

 

Yeni yasada sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’deki kullanıcı verilerini Türkiye’de bulundurmak için “gerekli tedbirleri alacağı” hükmediliyor.

 

Yasin Güler

Siber Güvenlik Uzmanı

 

Soru ve Görüşleriniz İçin

Sosyal Medya Hesaplarımız

YouTube  Facebook Twitter instagram



Bu yazı 4767 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA
YUKARI