Bugun...


Zeki Dilek

facebook-paylas
TOPLU ULAŞIMDA YENİ ARAÇLAR DEVREYE SOKULMALI
Tarih: 11-10-2020 19:06:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:06:00


Diyarbakır şehrimiz Toplu Ulaşımda en sıkıntılı şehirlerden biri.

Diyarbakır’da toplu ulaşım Belediye Otobüsleri, Özel Halk Otobüsleri ve Dolmuşlar ile yapılıyor.

Diyarbakır toplu taşımacılığında sıkıntının en önemli sebebi bu saydığımız araçların gereğinden ÇOK DAHA AZ SAYIDA OLMASINDAN KAYNAKLANIYOR.

Diyarbakır’ın nüfusu 150.000-200.000 iken yapılan düzenlemelere göre yapılan taşımacılık bugün nüfusun 1.000.000 (BİR MİLYON) Merkez nüfusa ulaşması ile birlikte TAMAMEN YETERSİZ bir hale geldi. Artan nüfusa ve Şehrin aşırı büyümesiyle orantılı bir şekilde Dolmuş ve (Gerek Belediye ve gerekse de Özel Halk) Otobüslerin de sayılarının artması gerekirken maalesef bu sayı yeterli sayıya ulaştırılmamış ve Toplu ulaşım araçlarının sayısı Nüfusa ve gelişmişliğe oranla çok çok az arttırılmıştır. Bu durumda insanlar duraklarda perişan olmakta ve evlerine/işlerine gitmekte çok ciddi sıkıntılar çekmektedirler.

Diyarbakır Vali ve Belediye Başkanlarına seslenen halkımızın bu feryatları maalesef duyulmamaktadır. Maalesef şehrimizde bu sorundan muzdarip olan yüzbinlerce vatandaş var ama sesleri kısık ve seslerini duyması gerekenler duymamayı tercih ediyorlar.

Bugün İstanbul ile ilgili benzer bir sorunda Belediye Başkanı İMAMOĞLU’nun bana çok “doğru” ve “HALK YARARINA” gelen bir yaklaşımı medyaya yansıdı.

Hiç durmaksızın büyüyen ve gelişen İstanbul’a teknolojik uygulamalarla donatılmış 5 bin YENİ taksi kazandıracaklarını duyurmasının ardından taksicilerden gelen ‘İstanbul’u kilitleriz’ tehditlerine yanıt veren İmamoğlu, “İstanbul’da düzeni bozucu bir fiile giren her şahıs, karşısında devleti bulacaktır” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da YENİ 5.000 taksinin trafiğe çıkması demek var olan Taksicilerin RANTINA ENGEL olacak. Bugün İstanbul’da taksi PLAKASI alıp KİRAYA vererek geçinen insanlar var. Yani bildiğimiz RANTİST insanlar. Belediye ve Devletin verdiği PLAKALARI KENDİ RANT ALANLARINA ÇEVİREN İNSANLAR BUNLAR.

Elbette ki, YENİ trafiğe girecek taksilerle birlikte bu Rantlarının bir kısmı ellerinden gidecek. Bunun için İstanbul Belediye Başkanını tehdit etmekten geri durmuyorlar.

İşte İstanbul Belediye Başkanı İmamoğlu’nun yaptığı açıklamada taksicilerin bu tehdidinden sonra geldi.

İmamoğlu; “Yasaların İBB’ye verdiği her yetki kullanmaktan imtina etmeyiz.

Hiç kimse, sadece ve sadece kendini çıkarı üzerinden hareketle bizi kısıtlamaya kalkmasın. İBB, İstanbul’un 16 milyon insanını temsil eder ve ona göre hareket eder.

İstanbul halkının taksi ihtiyacı olup olmadığına karar verecek makam, Bağcılar Oto Galerisi’ndeki birkaç taksi galericisi değildir. Bunun bir kere altını çizelim. Sakın bizi başka şeylerle tehdit etmeye çalışmasınlar.

Rantçılara bu süreci kurban ettirmeyiz.

Bilimsel araştırmalarla, üniversite raporlarıyla İstanbul’un yeni taksilere ihtiyaç duyduğu açıktır. Bütün dünyada bunun örneği vardır. Kaldı ki pandemi süreci ile beraber bütün dünyada, özellikle karantina sonrası, özel araç ve taksi kullanımının arttığı da nettir.

Plaka fiyatları ile geçim sağlayan rantçılara bu süreci kurban etmeyiz, ettirmeyiz.

İstanbul’da düzeni bozucu bir fiile giren her şahıs, karşısında devleti bulacaktır. Bunun altını çizelim. Yani yasaların İBB’ye verdiği her yetki kullanmaktan imtina etmeyiz.

Onun için belki birkaç yüz kişi üzülecek ama binlerce taksi emekçisi ve milyonlarca İstanbullu, bu güzel yeni taksi uygulamamızdan mutlu olacak” dedi.

İşte İstanbul Belediye Başkanının bu açıklamasını doğrusu çok beğendim.

İmamoğlu’nun açıklamasını okurken aklıma direkt olarak Diyarbakır şehrim geldi.

Yıllardır kronik hale gelen bu sorunu aşmak için Yerel ve Ulusal basında onlarca haber yapıldı.

İnsanlar Sosyal Medyalardan isyan etti.

Yine Medyada gazeteciler bu konuda defalarca sıkıntıları anlatan yazılar yazdılar.

Hiçbiri de derdimize derman olmadı maalesef. Üstüne üstlük bu sıkıntılar daha da arttı. Özellikle son zamanlarda PANDEMİ sebebiyle araçlardaki yolcu sayısının SINIRLANDIRILMASI sebebiyle VAR OLAN SIKINTILAR ÇOK DAHA FAZLA ARTMIŞTIR.

Bu gerçeğe rağmen maalesef Diyarbakır’ı yönetenler kulaklarını YOKSUL vatandaşın dertlerine KAPAMIŞ durumda.

Diyarbakır’da yüzbinlerce vatandaş toplu taşıma araçlarının AZ SAYIDA OLMASININ SIKINTISINI iliklerine kadar yaşarken birkaç dolmuş ve Özel Halk Otobüsü sahibinin daha fazla kazanmasına yol açan bu “AZ SAYIDA ARAÇ” uygulaması devam ediyor.

Yapılması gereken şey çok basit aslında.

Şehrimizde YENİ GÜZERGÂHLAR, Yeni ARAÇLAR devreye sokulmalıdır.

Mevcut haliyle bu durumdan SADECE ve SADECE Az sayıdaki Dolmuş ve Özel halk otobüsü sahipleri memnundur. Çünkü ne kadar az sayıda araç ve ne kadar çok sayıda yolcu olursa RANTLARI O DERECE ÇOK OLACAK, Dolmuş ve Özel Halk Otobüslerini o kadar daha fazla fiyata kiraya verebileceklerdir.

Dolmuş ve Otobüs sayısının ARTMASI demek bu az sayıdaki insanın da daha az kazanması demektir.

Şimdi Diyarbakır’ımıza YENİ bir VALİ/BELEDİYE BAŞKANI atanmış bulunmaktadır.

Dilerim bu yeni Valimiz öncekilerin izinden gitmez ve HALKI ÖNCELEYEN POLİTİKALAR UYGULAR. Yüz binlerce Vatandaşın sıkıntılarını çözme yolunda adımlar atar.

Elbette ki bu adımları attığınızda sizden memnun olmayan RANTİST kesimlerde olacaktır. İşte burada DEVLET ADAMLIĞI devreye girmeli ve Diyarbakır halkının çoğunluğu bir avuç mutlu azınlığa feda edilmemelidir.

Halkının mutluluğu ve sıkıntılarını çözenleri bu millet daima hayırla yâd etmesini de bilecektir.

Umarım yeni Vali/Kayyum bu sorunlara öncelik verir ve halkın duasını alır.



Bu yazı 3426 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI