Bugun...


Zeki Dilek

facebook-paylas
ÜCRETSİZ KİTAP DOĞRU BİR UYGULAMAMIDIR?
Tarih: 11-10-2020 18:44:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:44:00


Kasım 2002 seçimleriyle iktidara gelen Akparti Hükümetlerinin en önemli icraatlarından bir tanesi de Türkiye genelinde İlk, Orta ve Lise’de okuyan tüm öğrencilere ÜCRETSİZ Kitap dağıtılmasıydı.

O güne kadar Velilerin kâbusu olan kitap alımları sorunu bir anda sıfırlanmış ve Veliler ciddi bir rahatlamaya girmişti. Hem kış aylarına hazırlık, hem Öğrencilerin diğer ihtiyaçları derken bir sürü maddi külfet altına giren yoksul bir Veli için kitapların ücretsiz dağıtılması çok ciddi bir rahatlama idi. Bu uygulamanın öncesinde maddi durumu yeterli olmayan dar gelirli Veliler öğrencileri için 2. El kitap satılan Pazarları/Kırtasiyecileri geziyor ve en az yıpranmış en uygun kitapları bulmaya çalışıyorlardı.

2019-2020 Eğitim Öğretim dönemi için Yaklaşık 18 milyon öğrenciye 147 milyon adete yakın ders kitabının dağıtımında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında kitaplar Poşetsiz olarak dağıtıldı. Çevre ve Doğa açısından olaya bakıldığında bu gayet olumlu bir adımdı. Bu vesileyle en az 18 milyon poşetin doğayı kirletmesi engellenmiş oldu. Çevre ve Doğa konusunda aynı duyarlılığı Kitaplar içinde göstermeliyiz. Kitapların 147 milyon adet olduğunu düşünmeniz ve bunun için kaç ağacın kesilmiş olduğunu bir an için düşünmeniz bu kararı almanız için yeterlidir bence.

Peki, Kitapların ücretsiz dağıtımını istemiyormuyum?  Yoksullar, ihtiyaç sahipleri ücretsiz kitap almasınlar mı diyorum ben?

Tek kelimeyle HAYIR…

Dediğim şu; Devletin dağıttığı kitapların çok büyük bir bölümü maalesef kapakları bile açılmadan neredeyse sıfır halde (bir çoğu hakikaten hiç açılmadan) KULLANILMADAN DİREKT ÇÖPE GİDİYOR.

Nasılmı?

Özel okulların TAMAMI kendi belirledikleri ÖZEL KAYNAK KİTAPLARI kullanıyorlar. Özel okula giden öğrencilerin HİÇ BİRİ bu devlet kitaplarından ders görmüyor. Devlet Okullarının ise hatırı sayılır bir bölümü yine devletin ücretsiz dağıttığı bu kitaplar yerine Velilere ÖZEL KAYNAK KİTAP dayatıyorlar. Özel okulların tamamı ile Devlet Okullarının büyük kısmının ücretsiz dağıtılan Devletin kitapları yerine Özel sektöre ait Kaynak kitapları dayatmalarının farklı sebepleri var. Kimisi Devlet kitaplarını YETERSİZ görürken, Kimide Özel sektör Kaynak kitap satıcıları ile yaptıkları anlaşmalardan dolayı Velilere bu dayatmayı yapıyorlar. Dayatma yapan öğretmenlerin neredeyse tamamı dersleri devletin kitapları yerine Özel sektörün kitaplarından veriyor. Devletin kitaplarından ders verilmeyince özel sektör kitaplarını al(a)mayan öğrenciler mağdur oluyorlar.

MEB buna bir çözüm bulmalıdır.

İlk Alternatif olarak “zorunlu” olmasına rağmen Devlet kitaplarını okutmayan ve derslerini Özel Kaynak Kitaplarından vermekte ısrar eden Okullar ve Öğretmenler hakkında soruşturmalar açılmalı, derslerin Devlet kitaplarından verilmesinin sağlanması ve Özel Sektör kitaplarından ders verilmesinin YASAKLANMASI sağlanmalıdır.  Çünkü Müfredat Devlet kaynaklarıdır ve sorularda bu kitaplar temel alınarak hazırlanmaktadır.

Diğer bir alternatif ise Devlet kitaplarının ücretsiz kitap dağıtımının durdurulması ve Okulların kendi içlerinde Özerk gibi davranıp kendi Kaynak Kitaplarını kendilerinin belirlemesine imkan sağlanmalıdır. Buda ücretsiz kitap dağıtımından vazgeçilmesi anlamlarına gelir. Tamamen ücretsiz dağıtılmasından vazgeçilmesi halinde hakikaten yoksul ve mağdur olacak insan sayısı oldukça fazla olacağı için bu yönteminde sağlıksız olacağı aşikârdır.

Öyleyse hem öğrencilerin/velilerin ve hemde Özel Sektörün mağdur olmayacağı ve hemde gereksiz yere hiç kullanılmadan direkt çöpe giden kitaplar için bir çözüm üretmek lazımdır.

Benim fikrim şu; Öncelikle Özel okula giden hiçbir Öğrenciye Devlet kitapları ücretsiz olarak dağıtılmasın. Zaten Özel okula gidenlerin neredeyse TAMAMI kitap alacak imkânlara sahip olan insanlardır ve Özel okulun belirleyeceği Özel KAYNAK kitaplarını almaya bir itirazları da yoktur. Bir kere Özel okullara gidenlere ücretsiz kitap gönderilmemesinden dolayı ciddi bir maliyet heba olmamış olacak ve binlerce ağaç kesilmekten kurtulmuş olacaktır.

Devlete ait Okullarda ise ısrarla Özel Kaynak Kitap kullanmak isteyen varsa bunu önceden belirlesin ve kendi belirledikleri kaynak kitapları kullansınlar. Devletin kitaplarını kullanmak isteyen Devlet okullarına da (yine eskiden olduğu gibi) ücretsiz kitap dağıtımı yapılsın.

Devlet babanın her bir kitap için bir FİYAT belirlemesi ve kitapları cüzi bir fiyat üzerinden TALEP EDEN Okullara göndermesi de yine bir başka alternatiftir. Bu Alternatifte her bir okul talebine bağlı olarak kitapları isteyecek ve karşılığında MEB’e parasını ödeyecektir. Yoksul ve Mağdur olduğu belirlenen Öğrencilere de Sosyal Yardımlaşma kanalıyla kitapların ödemesinin yapılması sağlanabilir.

Tüm bu farklı alternatifleri yazmamızın sebebi korkunç seviyelerde bulunan KAĞIT İSRAFIDIR. Devletin boşa giden bu kitap israfını önlemek için yukarıda belirttiğim veya Devlet babanın bulacağı daha farklı çözümlerle adımlar atmak gerekiyor.

Çevre ve Doğa konusunda hassas olduğunu Poşet hassasiyetinde gördüğümüz ve bildiğimiz Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendiden tıpkı poşet olayında olduğu gibi bu korkunç boyutlardaki kağıt israfı konusunda da duyarlı olmasını bekliyorum.



Bu yazı 346 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI