Bugun...


Zeki Özer

facebook-paylas
İçimiz yanıyor!
Tarih: 14-10-2020 00:19:00 Güncelleme: 15-10-2020 12:40:00


2 gün önce Hatay’da bilerek ve isteyerek çıkarılan yangın sadece Hatay’ı değil, Tüm Türkiye’yi yaktı. Beraberinde yürekleri de hem de çayır çayır!

Bunu yapanlar iflah olmasın inşallah!

Devletimizin de bu doğa ve orman katliamcılarını biran önce adalet önüne çıkarmasını bekliyoruz.

Ha bir cana kıydın, ha da Ormana ve yeşilliğe…

Dinimizde orman yakmanın vebali de çok büyüktür. Yüce Dinimiz İslam insanı koruduğu gibi Doğayı da içindeki canlıları da korunmasını gerektiğini söylüyor.

Dünya hayatının vazgeçilmez nimetlerinden biri de ağaç ve yeşilliktir. Ağaç, kapımıza eşik, soframıza kaşık, bebeğimize beşiktir. Ciğerlerimize oksijen taşıyan, erozyonu önleyerek sel sularıyla sürüklenen topraklarımızı koruyan, kökünden, yaprağından, kerestesinden, çiçeğinden, meyvesinden gölgesinden, kokusundan, güzelliğinden yararlandığımız ilahi bir lütuftur.

Hz Peygamberimiz (S.A.V)hicretten sonra Medine ve çevresini ağaçlandırmaya ve yeşillendirmeye çalışmış,  Medine ve Mekke çevresini haram bölge ilen etmiştir. Haram bölgelerinde, bir bitkiyi yolmak, bir karıncayı öldürmek dinen yasaktır. Yapılan her bir yasak için ceza olarak verilecek belirli sadakalar vardır.  Burada, dini bir anlayışla doğanın korunması sağlanmaktadır.

Hz Peygamberimiz Medine yakınlarında “Zureybu’t-Tavil” denilen mevkiye “Kim buradan bir ağaç kesecek olursa, onun yerine bir ağaç diksin” talimatını verdi. Bunun üzerine herkes buraya ağaç dikti. Kısa süre sonunda burası elGabe diye şöhret bulan bir ormanlık oldu.

Görülüyor ki Peygamberimiz, yeşil alanları korumayı, ağaç dikimini yaygınlaştırmayı İslâmi ve insanî bir görev olarak göstermiş ve bu konuyla ilgili olarak

“Kıyamet kopmaya başladığında, birinizin elinde bir ağaç fidanı bulunsa, kıyamet kopmadan onu dikmeye gücü yeterse, hemen diksin”

Doğal dengenin oluşmasında ağaç ve orman önemli bir rol oynar. “Yaş kesen baş keser”ata sözü de, başta ormanlar olmak üzere yeşilliklerin korunması gerektiğini veciz bir şekilde ifade etmektedir. Zira ormanlar, eko sisteminin akciğeri görevini yapmaktadır. On dönümlük bir çam ormanı, bir yılda kırk ton saf oksijen üretebilmekte, bir kayın ağacı kırk kişinin karbondioksitini giderebilmektedir.

Çevreyi, ormanları, mabetleri ve ortak kullanılan alanları temiz tutmak, kirletmemek, görüntü ve ses kirliliğine meydan vermemek dinî bir görevdir.

 



Bu yazı 4808 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI