Bugun...


Zeki Özer

facebook-paylas
Covid-19’un ekonomiye faturası ağır olacak!
Tarih: 22-10-2020 00:03:00 Güncelleme: 22-10-2020 00:03:00


Dünyanın birçok ülkesi Covid-19 öncesinde bir ekonomi kriz içindeydi.  Ekonomi kriz içinde olan devletler covid-19 bulaşıcı hastalığın ortaya çıkması ekonomi kriz’i daha da derinleştirdi. Öyle görünüyor faturası çok ağır olacak.

Hayatımız Koronavirüs oldu. Her yerde Korona var. Tüm dünyayı etki altına aldı.  Sağa bak Korona, sola bak Korona, televizyonu aç Korona, gazetelere bak Korona. Dünyanın neredeyse tamamını etkisi altına alan Koronavirüs salgını borsalardan petrol fiyatlarına, faiz oranlarından altına kadar tüm piyasaları altüst etti. Dünya ekonomilerinde çok sert bir şekilde frene basıldı.

 Ekonominin gündemden düşmediği, döviz kurlarının kademeli bir şekilde artmaya devam ettiği ve COVID19 nedeni ile toplumun refah seviyesindeki gerilemenin derinleştiği bu dönemde kamuoyunun ekonomi hakkındaki görüşlerini merak ettik.

COVID-19’un yarattığı ekonomik kriz, yalnızca durgunluk mu, küresel buhran mı? Bu durumdan en çok kimler etkilenecek? Hükümetlerin mali tedbirleri küresel ekonomiyi kurtarmaya neden yetmeyebilir? Toparlanma ve iyileşme ne zaman ve nasıl olabilir?

Salgın nedeniyle yaşanan iflasların yanı sıra geri ödenmeyen kurumsal kredilerin miktarı da artarken, dünyanın pek çok yerinde de mali kriz yaratacak büyük bir ekonomik daralma yarattı. Gelişmekte olan dünyadaki geri ödenmeyen kamu borçları muhtemelen fırlayacak. Kriz, düşük gelirli haneleri ve ülkeleri daha varlıklı olanlardan daha fazla vuracak.

Korona virüsü nedeniyle dünya bugüne kadar benzerini yaşamadığı küresel bir salgınla karşı karşıya geldi. Küresel ekonomi yine bugüne kadar benzeri görülmemiş bir sürece girdi. Bu

Süreçle mücadele bu yüzden klasik tedbirlerin dışında olması gerekiyor. Hem işletmelerimizi ayakta tutmak zorundayız, hem istihdamı korumak zorundayız, hem de kamu finansmanında

Dengelerin onarılamaz şekilde bozulmasına yol açmamalıyız. Sağlık sisteminden, ekonomik sisteme kadar hayatın her alanının sorgulanması ile bizleri karşı karşıya bırakan salgın ekonomik yapılarda ve devletin ekonomideki rolü konusunda eleştiri ve değişimin sorgulanmasına neden oldu.

Krizin hızlı bir toparlanma mı yoksa uzun süreli derin bir durgunluk mu yaratacağı virüsün yayılma takvimine, izolasyon politikalarının ne kadar etkin devreye sokulabileceğine, bu süreçten olumsuz etkilenen ekonomik birimlerin ne şekilde ayakta kalabileceğine bağlı görünmekte. Bugünden muhtemel ekonomik krizin boyutlarını saptamak mümkün değil ancak bugünden önlem almak bir zorunluluk.

Zorlu bir süreç bizleri bekliyor. Bu zorluklar ortak aklın belirleyeceği politikalar ve dayanışmayla aşılabilir. Klasik ekonomi politik yaklaşımları bir tarafa bırakarak yakın geleceği ortak akılla planlamak zorundayız.



Bu yazı 5092 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI