Bugun...


Zeki Özer

facebook-paylas
Hz. Peygamber, Allah’ın İnsanlara belirlediği bir modeldir!
Tarih: 28-10-2020 00:03:00 Güncelleme: 28-10-2020 00:03:00


Hz. Muhammed, İslam peygamberi olarak Müslümanların olduğu kadar insanlık tarihinde oynamış olduğu rol bakımından da belki de tüm insanlığın şöyle veya böyle dikkate aldığı, merak ettiği, hakkında malumat elde etmek istediği yüce şahsiyetlerin en önde gelenlerindendir. Dolayısıyla onu anlamak veya anlatmak için asırlardır pek çok yönteme başvurulmuştur. Bu yöntemler arasından etkili olanlardan birisi de onun kitaplar yazılarak anlatılmaya çalışılmasıdır. Sadece geçmiş zamanda değil günümüzde de herhangi bir kitap satış yerine veya sıradan bir kütüphaneye girildiğinde bile bunu görmek mümkündür.

İslâm tarihi, Peygamberimizin risâlet görevi ile vazifelendirilmesiyle başlar. Kur’ân, sadece İslâm inanç, itikat ve muamelatından bahsetmemekte, aynı zamanda insanlık tarihine dair genel bilgileri de vermektedir. Fazla ayrıntıya girmemesine rağmen insanlık tarihinden, milletlerin ve devletlerin durumlarından,peygamberler ve hükümdarların başlarından geçenlerden, dinler ve medeniyetlerden kısacası geçmişte meydana gelen olaylardan bahsetmektedir.Kur’ân-ı Kerim’in geçmişe dair verdiği genel bilgiler Müslümanların tarihî malumatları doğrudan öğrenmelerine vesile oldu. Kur’ân’da geçmiş milletlerin ve devletlerin, hükümdarların ve peygamberlerin hakkında çok sayıda tarihi kıssanın mevcudiyeti, Müslümanları tarih araştırmacılığına sevk etti.

Hz. Peygamber her dönemde merak ve ilgi konusu olmuştur. O her zaman Gündemde kalmaya devam etmiştir. O bir şairin dizelerinde, bir destan yazarının mısralarında, bir müfessirin yorumlarında, bir muhaddisin şerhlerinde, bir Tarihçinin eserlerinde, bir halk ozanının türkülerinde, kısacası toplumu oluşturan her kesimden pek çok kimse tarafından Hz. Peygamber(s.a.v)’ı anlatan pek çok türde kitaplar yazılmıştır.

Hz. Peygamber’in hayatında gerçekleşen olayların Müslümanlar için ne anlama geldiği, Rasûlüllah’ın uygulamalarının nasıl değerlendirileceği ve ne tür mesajları ihtiva ettiği, Müslümanlar için nasıl değerlendirilmesi gerektiğine dair eserler de yazılmıştır.

Günümüzde Hz. Peygamber’in sadece risâlet görevi ile ilgili icraatları veya savaşları, dinî emir ve tavsiyeleri, siyasî ve idarî kişiliği vb. gibi hususlarda bilgiler içeren kitaplar yerine onu her yönüyle tanıtan eserlere ihtiyaç duyulmaktadır.

Bilindiği gibi Allah Rasûlü oruç tutmuş ama iftar da etmiştir, gece namaz kılmış ama uyumuştur da, savaşmış ama barış onun için asıl olmuştur, ağlamış, üzülmüş ama gülmüş, tebessüm etmiş ve şakalaşmıştır da, öfkelenmiş ama affetmiştir de kısacası o bir insan peygamber olarak toplumu içerisinde yaşam sürmüş ve toplumsal şartlara göre davranışlarını belirlemiştir.

 Kendisini toplum dışında tutmamış, hiçbir grup veya zümreye tepeden bakmamış; onları anlamaya, onlarla birlikte yaşamaya gayret sarf etmiştir. Bu sebeple de Allah’ın Rasûlü bizden biri gibidir ve bizim için örnek olabilecek bir model insandır. Dolayısıyla Onu sadece belli yönleriyle tanıtmak, özellikle de mucizevi kişiliği ile onu insanlara arz etmek, hatasızlığını vurgulayarak yüceltmeye çalışmak Peygamber’e karşı böylece hayranlık uyandırmaya çalışmak yerine onu her şeyden önce bir beşer olarak ifade etmek gerekir. Bunun için de Rasûlüllah’ın hayatı çok yönlü olarak yazılmalı ve onu öğrenmek isteyenlere anlatılmalıdır. Aksi halde o insanlar için ulaşılamaz bir hedef haline gelir oysa o insanlara Allah’ın belirlediği bir modeldir. 



Bu yazı 5567 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI