Bugun...



BM: Gazze halkı için geçtiğimiz 100 gün, 100 yıl gibi geldi

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze'deki kitlesel ölümler, yıkımlar, yerinden edilmeler ve açlık nedeniyle "Gazze halkı için son 100 günün 100 yıl gibi hissedildiğini" belirtti.

facebook-paylas
Tarih: 14-01-2024 12:17

BM: Gazze halkı için geçtiğimiz 100 gün, 100 yıl gibi geldi

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Son 100 günde yaşanan kitlesel ölüm, yıkım, yerinden edilme, açlık, kayıp ve acılar, ortak insanlığımızı lekeliyor.

Gazze'de insanların öldürüldüğü ve yerlerinden edildiği yıkıcı savaşın başlamasının üzerinden 100 gün geçti.

Geçtiğimiz 100 gün içinde Gazze Şeridi'ndeki sürekli bombardıman, sürekli yerlerinden edilen ve bir gecede ayrılmaya zorlanan, ancak aynı derecede güvenli olmayan yerlere taşınmaya zorlanan bir değişim halindeki nüfusun kitlesel olarak yer değiştirmesine neden oldu. Bu, 1948'den bu yana Filistin halkının en büyük yerinden edilmesi oldu.

Bu savaş 2 milyondan fazla insanı, yani Gazze nüfusunun tamamını etkiledi. Birçoğu hem fiziksel hem de psikolojik olarak ömür boyu sürecek yara izlerini taşıyacak. Çocuklar da dahil olmak üzere büyük çoğunluk derin bir travma yaşıyor. 

Aşırı kalabalık ve sağlıksız UNRWA barınakları artık 1,4 milyondan fazla insanın 'evi' haline geldi. Yiyecekten hijyene, mahremiyete kadar her şeyden yoksunlar. İnsanlar, çocuklar da dâhil olmak üzere hastalıkların yayıldığı insanlık dışı koşullarda yaşıyor. Saat kıtlığa doğru hızla ilerlerken, yaşanmaz bir hayat yaşıyorlar. 

Gazze'deki çocukların durumu özellikle içler acısı. Bütün bir çocuk nesli travma yaşıyor ve iyileşmesi yıllar alacak. Binlercesi öldürüldü, sakatlandı ve yetim kaldı.

Gazze'deki kriz, insanlık dışı bir dil ve yiyecek, su ve yakıtın savaş aracı olarak kullanılmasıyla birleşen insan yapımı bir felakettir. İnsani yardım operasyonu hızla dünyadaki en karmaşık ve zorlu operasyonlardan biri haline geldi. Bunun büyük ölçüde Gazze Şeridi'ne yardım girişine ilişkin hantal prosedürler ve devam eden düşmanlıklar da dâhil olmak üzere yardımın güvenli ve düzenli dağıtımının önündeki sayısız engel nedeniyle olduğu ortaya çıktı. İnsani yardım, yaklaşmakta olan kıtlığı tersine çevirmek için tek başına yeterli olmayacaktır. Ticari malların da içeriye girmesine izin verilmelidir.

Sivilleri korumak ve düşmanlıkların gidişatını düzenlemek için yürürlüğe konan Uluslararası İnsani Hukuk düzenli olarak çiğneniyor. Son üç ayda siviller ve hastaneler ve UNRWA barınakları da dahil olmak üzere sivil altyapı vuruldu, yüzlerce sivil öldü ve binlercesi yaralandı. UNRWA tesisleri her zaman korunmalı ve sivillerin aradığı korumayı sağlamalıdır. Hiçbir tarafça asla askeri amaçlarla kullanılmamalıdırlar.

Defalarca yapılan çağrılara rağmen Gazze'de insanların öldürülmesini durduracak, gıda, ilaç, su ve barınağın güvenli bir şekilde ulaştırılmasını sağlayacak insani ateşkes hâlâ sağlanamadı. Kışın gelmesi, özellikle açık havada yaşayanlar için hayatı daha da çekilmez hale getiriyor. 

Doktorlar, gazeteciler ve çocukların yanı sıra 146 UNRWA meslektaşım da dahil olmak üzere yardım çalışanları da öldürüldü; kimse bağışlanmadı. Tüm yerleşim alanları, ibadethaneler ve tarihi binalar yerle bir edildi; yüzyıllarca süren tarih, medeniyet ve insanların hafızası silindi.  

Gazze halkı için geçtiğimiz 100 gün, 100 yıl gibi geldi. 

İnsan hayatının değerini yeniden kazanmanın zamanı geldi."




Bu haber 368 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Dünya Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI