Bugun...



Emekli Memur-Sen İstanbul Başkanı Özüduruk: Gerekli düzenlemeler yapılmazsa emeklilerin hayat koşulları daha da zorlaşacak

Emekli Memur-Sen İstanbul Başkanı Arslan Özüduruk, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 2023 Aralık ayına ait enflasyon rakamları sonrası gözlerin çevrildiği emekli maaşı zammı hakkında konuştu. Özüduruk, gerekli çalışmalar yapılmaz ise 2024 yılında emeklilerin hayat koşullarının zorlaşacağını belirtti.

facebook-paylas
Tarih: 06-01-2024 18:50

Emekli Memur-Sen İstanbul Başkanı Özüduruk: Gerekli düzenlemeler yapılmazsa emeklilerin hayat koşulları daha da zorlaşacak



    

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılının aralık ayına ait enflasyon rakamlarını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, aralık ayındaki enflasyon yüzde 2.93 artarken, yıllık bazda ise yüzde 64.77 olarak belirlendi. Bu verilere göre SSK ve BağKur emeklileri, enflasyon oranına göre maaşlarına yüzde 37,5 oranında zam alacaklar. Aynı dönemde memur ve memur emeklileri ise, maaşlarına yüzde 49,5 zam alacaklar.

Emekli maaş zammı farkları nedeniyle geçtiğimiz aralık ayında her ikisi de 10 bin lira alan işçi emeklisinin aylığı bu ay yüzde 37,57 zamla 13 bin 757 liraya, memur emeklisinin aylığı ise yüzde 49,252lik zamla 14 bin 925 liraya çıkacak.

Türkiye en düşük emekli maaşı ile 27 ülke arasında en son sırada yer aldı.

 

Emekli Memur-Sen İstanbul İl Başkanı Arslan Özüduruk, konuyla ilgili konuştu.

"Bu şartlarda yaşamak emekliler için artık çok zor"

SSK ve kamu emeklilerinin aldığı maaş zammının yetersiz olduğunu belirten Özüduruk, "SSK ve BağKur emeklilerine ilave bir zam yapılacağını tahmin ediyoruz. Bununla ilgili hükümete, STK'lar ve sendikalar üzerinden talep iletiliyor. Hükümetin, bu konuyu anlayışla karşılayacağını tahmin ediyoruz. Beklentimiz bu yöndedir. En azından kamu emeklileri ile SKK ve BağKur emeklilerinin maaş oranlarının yüzde 50 civarında olmasını bekliyoruz. Yeter mi? Yetmez. Bugün sokağın enflasyonuna baktığımız zaman açıklandığı gibi yüzde 65 gibi değil, daha üstünde olduğunu görüyoruz. Bugün 5 kişilik bir aileden bahsedersek, 5 kişilik bir ailenin masraflarını düşündüğümüz zaman; elektriği, suyu, doğalgazı, ev kirasını bir kenara bırakalım hayatını idame ettirebilmesi için bir insanın en aşağı 20-25 bin lira civarında emekli maaşı alması lazım. Bugün çay-simit hesabı yapalım diye simit ve çayı gündeme getirdim. En kötü yerde çay 5-10 lira 5 liralık çay artık yok; kafelerde 20-25 lira. 5 kişilik bir ailenin sabah, öğle, akşam birer tane yediğini düşünürsek ayda 9 bin 900 lira sadece çay ve simit parası tutuyor. Memur emeklisinin şu anda almış olduğu 14 bin küsur SSK ve BağKur emeklilerinin aldığı yeni zamla beraber aldıkları 10 bin 500 liradır. Bu parayla sadece simit ve çayla geçinse bile geçinemiyor. Diğer tarafta ihtiyaçlarını düşündüğümüz zaman gıda ihtiyaçları, barınma ihtiyaçları, kira, telefon faturası, elektrik, su, doğal gazı siz hesaplayın. Bu şartlarda yaşamak emekliler için artık çok zor." dedi.

"Kısacası emekliler, hayatını idame ettirebilmek için birilerine muhtaç yaşamak zorunda kalacak"

 

Emeklileri, 2024 yılında çok zor şartlar beklediğini vurgulayan Özüduruk, "Asgari ücret 17 bin lira; emekliler bir asgari ücret miktarı kadar bile maaş alamıyor. Emekliler ikinci bir iş yapmak zorunda kalıyor. Düşünün ki; 60-65 yaşından sonra insanlar başka işlerden ne yapabilir? Emekliler; seyyar satıcılık, pazarcılık yapmak zorunda kalacak. Emeklinin eşi ek iş yapmak zorunda kalacak. Çocuklarından yardım almak zorunda kalacaklar. Kısacası emekliler hayatını idame ettirebilmek için birilerine muhtaç yaşamak zorunda kalacak. Halbuki emekliler, bunu hak etmiyor. Ülke bugünlere geldiyse, emekliler sayesinde geldi. Bizim bir beklentimiz yok ,sadece rahat bir şekilde kalan ömrümüzü idame ettirmek istiyoruz. 2024 yılında talebimiz, isteğimiz rahatça yaşamaktır."şeklinde konuştu.
 




Bu haber 446 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Ekonomi Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI