Bugun...



Arife günü kabir ziyaretine yoğun ilgi

Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı Ortaköy Mahallesinde, Arife günü münasebetiyle her yıl yapılan kabir ziyareti geleneği devam ettiriliyor.

facebook-paylas
Tarih: 09-04-2024 21:05

Arife günü kabir ziyaretine yoğun ilgi


    

 

Arife günü kabristana akın eden Ortaköy halkı, ahirete intikal etmiş yakınlarına Kur’an-ı Kerim ve dua okuyarak sünnet olan geleneği devam ettiriyor.   

Büyükler tarafından çocuklara şeker dağıtıldı, mezar taşlarına su döküldü, ölülere Kur’an-ı Kerim okundu.

“Kabir ziyareti, bayram günlerinde bile ölümü hatırlamamıza vesile olan bir gelenektir”

 

Her yıl lezzetleri acılaştıran ölümü hatırlamak için kabir ziyareti geleneğini sürdürdüklerini belirten Gökdeniz Men, “Ortaköy halkı olarak Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı günlerinde kabirlerimizi ziyaret ediyoruz. Kabir ziyareti, insanların en mutlu günü olan bayram günlerinde bile ölümü hatırlamamıza vesile olan bir gelenektir. Ziyaretlerde hem sevap kazanıyoruz hem ölülerimizi ziyaret ediyoruz. Bu güzel geleneğimizi her yıl sürdürmeye devam ediyoruz. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam’ın da buyurduğu üzere ‘lezzetleri acılaştıran ölümü anın’ Hadis-i Şerifi ile biz de her yıl bu şekilde kabirleri ziyaret ederek bu en mutlu günümüz olan bayram günlerinde hem yakınlarımızı ziyaret ediyoruz hem de bu güzel sünneti gerçekleştirmiş oluyoruz. İnşallah bu bayram, soykırım altında olan Filistinli kardeşlerimiz için güzel geçer ve bu soykırımın bitmesine vesile olur.” şeklinde belirtti.

" Kabir ziyaretleri, sadece Arife gününyle sınırlı kalmamalı"

 

Kabir ziyaretleri geleneğini sadece Arife günüyle kalmayıp diğer günlerde de devam ettiklerini ifade eden Lokman Koç, “Ortaköy halkı olarak bayram öncesi Arife günlerinde halkımız ölülerine Fatiha okumak için Yasin okumak için buraya akın ediyoruz. Arife günleri haricinde normalde cuma ve perşembe günleri de ayriyeten ziyaretler oluyor. Bugün farklı bir coşku var burada. Ayrıca Gazze’deki kardeşlerimiz için de inşallah bu ateşkesin durması onların da güzel bir bayram geçirmesi dileğiyle de bütün kardeşlerimizin Ramazan bayramını tebrik ederim, hayırlara vesile olmasını dilerim.” ifadelerini kullandı.

“Sadece Arife günleriyle kalmayıp her Perşembe ve Cuma günlerinde de kabir ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz”

 

İdris Dengiz, Hazreti Muhammed Aleyhisselam’ın bir sünneti olan kabir ziyaretini gelecek nesillere de aktardıklarını vurgulayarak, “Ramazan bayramının bir gün öncesi Arife gününü yaşıyoruz. Bizler yıllardır kabir ziyareti geleneğini sürdürüyoruz. Bu geleneği çoluk çocuklarımıza gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Ayrıca kabir ziyareti Hazreti Muhammed Aleyhisselam’ın bir sünnetidir. Bunu gelecek nesillere öğretmeye çalışıyoruz. Peygamber Efendimiz Aleyhisselam buyurduğu gibi kabir ziyaretlerinde ölümü hatırlamak için geliyoruz. Sadece Arife günleriyle kalmayıp her Perşembe ve Cuma günlerinde de kabir ziyaretlerini gerçekleştiriyoruz.” şeklinde konuştu.

"Ahirete göçmüş ölülerimizi anmak için buradayız"

 

Ahmet Atılmış ise, “Her bayram öncesi Arife gününde kabirleri ziyaret etmek için toplanıyoruz. Malumunuz bugün Arife günü olduğundan bunca izdiham yaşanmaktadır. Ahirete göçmüş ölülerimizi anmak için buradayız. Elimizden geldiğince Pprşembe günlerinde de ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu minvalde hem ölümü hatırlıyor hem de Peygamber Aleyhisselam’ın sünnetini yerine getiriyoruz.” dedi. 




Bu haber 451 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI