Bugun...



Bakan Özhaseki depremzedelere konut desteğini açıkladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Konutlar için 500 bin TL, işyerleri için ise 250 bin TL hibe verilecek. 500 bin TL ile 800 bin TL ve 250 bin TL ile 500 bin TL arasında kredi vermeye devam edeceğiz." dedi.

facebook-paylas
Tarih: 07-07-2023 18:52

Bakan Özhaseki depremzedelere konut desteğini açıkladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depremzedelere konut desteğini içeren Yerinde Dönüşüm Modeli Tanıtım Toplantısında konuştu.

Bakan Özhaseki, şunları kaydetti:

"4 tane kırmızı çizgimiz var. Fay kırıklarının olduğu yerde yapılaşma olmayacak. Zeminde sıvılaşma olan yerlerde bir daha yapı yapılamayacak. Dere yataklarına bundan sonra yapı yapılamayacak cezalar meclise gelecek. Sıfır toleransla devam edeceğiz.

Afetzedelerden kendi yapısını yerinde yapmak isteyenlere; Konutları için 500 bin TL, işyerleri için ise 250 bin TL hibe verilecek. Yine afetzede vatandaşlarımız konut büyüklüklerine göre 500 bin TL ile 800 bin TL arasında, ve işyeri büyüklüklerine göre de 250 bin TL ile 500 bin TL arasında kredi vermeye devam edeceğiz.

Krediler 2 yıl ödemesiz, toplamda 10 yıl vadeli ve faizsiz olacak.

150 metrekare konut sahibi ev yapmak isterse 500 bin TL hibe vermeye devam edeceğiz 700 bin TL kredi vereceğiz.

Ev 150 metrekareden büyükse 500 bin TL hibe, 800 bin TL kredi vereceğiz. Dükkan için hibenin dışında 500 bin TL’ye kadar 250 bin TL’den başlamak üzere kredi vermeye devam edeceğiz.

Buradaki krediler 2 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli olacak. Faiz 0, böyle olunca kredinin çok işe yarayacağını söyleyebiliriz. Bu paraları nasıl vereceğiz? Hak ediş karşılığı vereceğiz, iş başlayacak bir arkasından kredi olarak düşündüğümüz rakamları vermeye devam edeceğiz.

Konutları yıkılan şirket sahiplerini de hak sahibi etmeye devam edeceğiz. Bölgelerimizde 22 adet imar ofisi kuruyoruz. Yapım ve dönüşüm ofisi adını verdiğimiz buralarda bir müddet imarı Çevre, Şehircilik Bakanlığı denetiminde biz devam ettireceğiz.

Depremin en çok hasar verdiği yerlerde, İskenderun’da Kırıkhan’da, Pazarcık’ta buna benzer ilçelerimizde 22 yerde imar ofisleri kuruyoruz. Dönüşüm ofisi olarak adlandırdığımız bu ofislerde bizim görevli arkadaşlarımız bulunduğu gibi büyükşehir imar dairesi başkanlığı, ilçe belediyeleri görev alacaklar.

Yarıya geçen oranda anlaştıklarında, bir müteahhide vermek istediklerinde biz sözleşmelerini hazırlayacağız. Orada vatandaş kendi aleyhine olabilecek durumu düşünemezlerse diye TİP projelerini hazırlayacağız.

İş devam ederken müteahhit sıkıntıya girip ayrılırsa devreye biz TOKİ olarak gireceğiz evlerini biz tamamlayacağız. Her türlü güvence içerisinde vatandaş anlaşmalarını yapabilecek. Sıkıntı doğdu, müteahhit ayrıldı o zaman vatandaşın inşaatı yarım kalmayacak, TOKİ olarak biz gireceğiz.

Ruhsattan iskana kadar her aşamada Bakanlığımızın yetkisi, kontrolü var taviz vermeyeceğiz.

Şehirlerin ekonomik hayatı canlanacak, orada ekonomi canlanacak yerel mühendisler, mimarlar devreye girecek, iş yapacaklar. İstihdam sağlanacak. Bir anda şehirde iç dinamikler harekete geçtiği için canlanma başlanacak. Yıkımdan dolayı boş gibi gözüken manzara inşallah en kısa süre içerisinde yeniden şehrin ihyası olarak karşımıza çıkacak.

Bakanlığımız bütün imar, inşa faaliyetlerinde ruhsat aşamasından bitim aşamasına kadar vatandaş içine oturuncaya kadar her türlü safhada elindeki imkanları kullanıp sonuna kadar denetlemeye devam edeceğiz." 

 




Bu haber 512 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Ekonomi Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI