|
Tweet |
Yasin Güler - Diyarbakır’da vatandaşları “polis” ve “savcı” gibi tanıtarak dolandıran organize suç şebekesine yönelik gerçekleştirilen “Hipnoz Operasyonu”nda 9 kişi tutuklandı. Diyarbakır Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri tarafından yürütülen operasyonda, şüphelilerin 450 milyon TL’lik haksız kazanç elde ettikleri belirlendi.
Kendilerini Polis ve Savcı Olarak Tanıttılar
Edinilen bilgilere göre, şüpheliler vatandaşları telefonla arayarak kendilerini polis, savcı ve adliye personeli olarak tanıttı. Dolandırıcıların, mağdurları “adınız terör soruşturmasına karıştı”, “paranızı koruma altına almamız gerekiyor” gibi ifadelerle korkutarak kandırdıkları ortaya çıktı.
Mağdurları Adeta Hipnotize Ettiler
Yapılan teknik ve fiziki takip sonucunda, şüphelilerin vatandaşlardan topladıkları paraları izlerini kaybettirmek amacıyla üç farklı banka hesabı üzerinden dolaştırıp kripto para hesaplarına aktardıkları tespit edildi.
Paralar Şanlıurfa’da Çekildi
Kripto para üzerinden iz sürmenin zor olduğunu düşünen şüphelilerin planı, Diyarbakır polisinin titiz takibiyle boşa çıktı. Paranın kripto hesaptan tekrar banka hesabına aktarıldığı ve Şanlıurfa’da nakit olarak çekildiği belirlendi.
MASAK Raporları Şüpheleri Güçlendirdi
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan raporlarda, şüphelilerin hesaplarında toplam 450 milyon TL tutarında şüpheli işlem tespit edildi.
5 İlde Eş Zamanlı Baskın
Diyarbakır merkezli olarak İstanbul, Mersin, Şanlıurfa ve Elazığ’da düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 13 şüpheli gözaltına alındı. Emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edilen zanlılardan 9’u tutuklanarak cezaevine gönderildi. 4 şüpheli hakkında ise yurt dışı çıkış yasağı konularak adli kontrol kararı verildi.
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, benzer yöntemlerle yapılan telefon dolandırıcılıklarına karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
“Polis, savcı ya da kamu görevlisi sizden para veya kişisel bilgi istemez. Şüpheli durumlarda derhal 112’yi arayın.”
