diyarbakır escort
beylikdüzü escort beylikdüzü escort escort beylikdüzü beylikdüzü escort bayan beylikdüzü escort escort beylikdüzü beylikdüzü escortlar beylikdüzü escortlar beylikdüzü escort bayan beylikdüzü escort
Bugun...



Emlak Danışmanlarından Yargı Paketine Tepki

“Gayrimenkul Satışını Avukatlar Yapacaksa, Biz Neden Varız?”

facebook-paylas
Tarih: 04-03-2026 22:18

Emlak Danışmanlarından Yargı Paketine Tepki

 

 

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Diyarbakır İl Başkanlığı, Adalet Bakanı Akın Gürlek tarafından gündeme getirilen 12. Yargı Paketi kapsamında, belirli bir değerin üzerindeki tapu işlemlerinde avukatla temsil zorunluluğu getirilmesine yönelik açıklamalara sert tepki gösterdi.

TEDB Diyarbakır İl Başkanlığı tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında, söz konusu düzenlemenin yalnızca hukuki güvenlik meselesi olmadığına dikkat çekilerek, sektörde faaliyet gösteren on binlerce emlak danışmanının rolünün göz ardı edildiği vurgulandı.

“150 Bin Emlak Danışmanı Sektörün Omurgasıdır”

Açıklamada, Türkiye genelinde yaklaşık 150 bin emlak danışmanının aktif olarak görev yaptığı belirtilerek, bu meslek grubunun yalnızca alıcı ve satıcıyı buluşturan aracılar olmadığı ifade edildi. Emlak danışmanlarının; piyasa dengelerini koruyan, fiyat oluşumuna katkı sunan ve süreçteki riskleri öngören önemli aktörler olduğu kaydedildi.

“Sorumluluk Var, Yetki Yok”

TEDB, yapılması planlanan düzenlemeyle birlikte sektörde ciddi bir yetki karmaşasının doğabileceğine işaret ederek şu soruyu gündeme taşıdı:

“Eğer gayrimenkul satış işlemlerini avukatlar gerçekleştirecek, ekspertiz süreçleri başka meslek gruplarınca yürütülecekse, emlak danışmanlarının sektördeki yeri nedir?”

Açıklamada ayrıca, emlak danışmanlarından her yıl yaklaşık 40 bin TL taşınmaz ticareti harcı alındığına dikkat çekilerek, “Hem ciddi mali ve hukuki sorumluluklar yüklenip hem de sistemin dışına itilmek kabul edilemez” denildi.

Çözüm Önerileri Sıralandı

TEDB Diyarbakır İl Başkanlığı, işlem güvenliğinin artırılması için temsil zorunluluğu yerine sistemsel iyileştirmelerin önceliklendirilmesi gerektiğini savundu. Bu kapsamda şu öneriler dile getirildi:

Belirli bir değerin üzerindeki taşınmaz satışlarında ekspertiz raporunun zorunlu hale getirilmesi

Tüm satış işlemlerinde güvenli ödeme sisteminin uygulanması

Tapu öncesi süreçlerde dijital doğrulama ve şeffaflık mekanizmalarının güçlendirilmesi


“Güven Temsil ile Değil, Sistemle Sağlanır”

Açıklamanın sonunda, gayrimenkul sektörünün çok paydaşlı bir yapıya sahip olduğu hatırlatılarak, yapılacak düzenlemelerde sektör temsilcilerinin görüşlerinin alınması gerektiği ifade edildi.

TEDB Diyarbakır İl Başkanlığı, “Güven yalnızca temsil ile değil, doğru değerleme ve güvenli finansal altyapı ile sağlanır” mesajını vererek kamuoyuna çağrıda bulundu.




Bu haber 312 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DİYARBAKIR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
GAZETEMİZ

YAZARLAR
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI