|
Tweet |
Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi yerleşkesi içerisinde bulunan lojmanlarda yaşanan elektrik kesintileri, son haftalarda yeniden gündeme geldi. Lojman sakinleri, yaklaşık iki yıldır devam eden ve kalıcı bir çözüme kavuşturulamayan kesintiler nedeniyle ciddi mağduriyet yaşadıklarını dile getiriyor.
Edinilen bilgilere göre, iki yıl öncesine kadar Dicle Üniversitesi lojmanlarının elektrik ihtiyacı üniversite hattı üzerinden karşılanıyor ve sanayi tarifesi uygulanıyordu. Bu durum, lojmanlarda yaşayan yurttaşların normal bir konut abonesinin ödediği elektrik faturalarının yaklaşık üç katını ödemesine neden oldu. Yoğun şikâyetler üzerine lojmanların elektrik hattı Silvan Yolu üzerinden geçen hatta bağlandı. Ancak bu değişiklik, sorunları çözmek yerine daha büyük maliyetleri ve yeni mağduriyetleri beraberinde getirdi.
Kesintiler Günlerce Sürüyor
Lojman sakinleri ve Lojman İdaresi, yapılan sözlü ve yazılı başvurulara rağmen bugüne kadar herhangi bir kalıcı önlem alınmadığını belirtiyor. İki hafta önce yaşanan bir elektrik kesintisinin 2 ila 3 gün sürdüğü, bu süre boyunca günlük yaşamın adeta felç olduğu ifade ediliyor. Özellikle akşam saatlerinde yaşanan kesintilerin, can ve mal güvenliği açısından ciddi riskler oluşturduğu vurgulanıyor.
Jeneratör Yükü, Çifte Ödeme İddiası
Elektrik kesintileri sırasında devreye giren jeneratörler ise ayrı bir mali yük oluşturuyor. Lojman İdaresi, bir yandan yüksek yakıt giderleriyle karşı karşıya kalırken, diğer yandan elektrik sayaçlarından geçiş nedeniyle mükerrer ödeme yapmak zorunda kaldıklarını dile getiriyor. Bu durumun hem idareyi hem de lojman sakinlerini ekonomik açıdan zorladığı belirtiliyor.
Cihazlar Zarar Görüyor, Yangın Riski Artıyor
Yaşanan kesintiler ve ani voltaj dalgalanmaları nedeniyle çok sayıda lojman sakininin elektronik cihazlarının zarar gördüğü ifade ediliyor. Ayrıca zaman zaman voltaj değişimlerine bağlı yangınların çıktığı, bu durumun lojmanlarda yaşayan ailelerde ciddi tedirginliğe yol açtığı aktarılıyor.
Diyarbakır’ın merkezinde, Dicle Üniversitesi yerleşkesi içerisinde yaşanan bu sorunların kabul edilemez olduğunu belirten lojman sakinleri, DEDAŞ yetkililerini göreve davet ederek, güvenli, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm talep ediyor. “Geçici önlemler değil, köklü bir çözüm istiyoruz” diyen yurttaşlar, yaşanan mağduriyetin artık görmezden gelinmemesini istiyor.