Dünyada 5 Aralık, farklı anlamlar içinde barındırıyor. 5 Aralık, önemli günler takvimine göre, birden fazla kesim için önem arzediyor. Dünyada 5 Aralık, Dünya Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Gönüllüleri Günü, Dünya Gönüllüler Günü, Dünya Kadın Hakları Günü, Dünya Leo Günü, Dünya Mühendisler Günü, Dünya Ninja Günü, Dünya Toprak Günü ve Tayland’da Ulusal Gün, Babalar günü olarak kutlanıyor.
5 Aralık 8 farklı günü içinde barındırırken, insanlarının büyük kısmı bu günlerin ne olduğunu ve ne anlama geldiğini bilmiyor. Ülkemizde ise genelde sadece Kadın Hakları Günü ve Dünya Toprak Günü biliniyor, bununla ilgili etkinlikler yapılıyor. Hatta çoğu kadın, Dünya Kadın Hakları Gününden habersiz, böyle bir günün varlığını bile bilmiyor.
Ancak ülkemizde kadınlara bu hakları, 5 Aralık 1934 yılında verilmiş. 5 Aralık 1934’te Mustafa Kemal Atatürk, bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkı için harekete geçti. Ve Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik ile bundan tam 84 yıl önce kadınlar, en demokratik haklarına kavuştu.
1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.
Türkiye, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Slovenya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, Yunanistan’dan 15, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımış.
Maalesef ki, ülkemizde kadına haklarının verilmesi aşamasında toplum olarak çok da ileri gidememişiz. Kadınlarımızın kendi haklarından bihaber olmaları bir yana, çoğu zaman bütün hakları da ailevi veya çevresel nedenlerle ellerinden alınıyor. Kadın haklarının yasalarla belirlenmesi konusunda dünya ülkeleri arasında ilkler arasında yer alsak da, Türkiye hakların teslimi konusunda çok çok geride kaldı. Bunu aşmak da, bilinçlenme ve duyarlılıkla olur. Toplum olarak kadınların haklarını ellerinden almayalım, bu konuda hem devlet, hem de birey olarak elimizden geleni el birliğiyle yapalım.