Bugun...



Aile İçinde Çocuk Eğitimi

Bu hafta Cuma sohbetimizin konuğu Çüngüş İlçe Müftüsü Melik Akdoğmuş kendisine çocuk eğitimi üzerinde konuştuk. Akdoğmuş : Bir okula dershaneye göndermek için binlerce lira harcayan ebeveyn aynı hassasiyeti çocuğunun bir sohbet ortamına göndermek için neden yapmaz? Oysa küçük yaştan itibaren çocuğu dindar yetişir ise ileride ailesine de faydalı bir birey olur ve onların haklarını korur. Dedi

facebook-paylas
Tarih: 27-10-2023 00:15

Aile İçinde Çocuk Eğitimi

Mehmet Zeki Özer özel

İslami yaşantımızda evler çok kritik bir noktada yer almaktadır. Sağlıklı birey ancak sağlıklı bir ailede yetişir. Aile düzelir ise toplumda düzelir. Özellikle ibadetlerine dikkat eden Müslüman ailelerin dini yaşantıya karşı ilgisiz kalması düşünülemez. Ayet-i kerimede buyrulduğu gibi kişinin haram ve helallere dikkat etmesi ve ailesine bunu sağlaması, sağlıklı bir İslam itikadı ve ahlakı vermesi gerekmektedir.

Özellikle toplumumuzda yapılan en büyük yanlışlardan biri ibadetin sadece namaz ve oruç gibi noktalarına odaklanılmasıdır; oysa ahlaklı bir insan olmak da bir ibadettir. Bugün ibadet üzerinde duran bir bireyin aynı şekilde çocuklarının eğitimi ve ahlakı üzerinde durmasının önemli olduğu unutmamalıdır.

Bugün namaz kılıp yalan söyleyen; oruç tutup gıybet eden insanlar var ise küçük yaştan itibaren ahlak ve ibadetin bir bütün olduğu bilincinin verilmemesinden kaynaklanmaktadır. Bunun için ahlak eğitiminin üzerinde de önemle durulmalıdır. Bu ahlak eğitimi ise söylemle olmaz; bizzat yaşamakla gösterilir. Özellikle evin reisi olan babanın ahlak, davranış ve ailesine örnek olma noktasında dikkatli olmalıdır.

Çocuk görerek öğrenir. Baba eğer argolu konuşuyor ise çocuk da argolu konuşmaya başlar. Ebeveyn sözünü tutmuyor ise yalan konuşuyor ise çocuk da sözünü tutmaz ve yalan konuşur. Bundan dolayı ebeveynlerin özellikle kendi ahlaki sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir. Çocuklar bunu görerek, tecrübe ederek ahlaki sorumluluklarını yerine getireceklerdir.

Özellikle öğrenme çağındaki çocuklara karşı ebeveynler, yanlış davranışlara karşı güzel bir dille uyarma , doğruyu göstermesi gerekmektedir. "Çocuktur bir şey anlamaz" mantığıyla yaklaşılmamalıdır. Birçok ahlaki özellik çocukluktan itibaren kazanılmaktadır. Birçok kişilik gelişimi ve ahlaki gelişim çocukluktan itibaren oluşmaktadır. Bugün birçok ahlaksızlığın ve kişilik bozukluğunun temelinde çocuklukta yatan travmaların, yanlış aile eğitiminin büyük oranda suçu vardır.

Bugün birçok büyük alimin, İslam davetçisinin hayatını incelediğimiz vakit salih anne ve babaları olduğuna şahit oluruz. Anne baba salih olur ise çocuk da ileride salih olma ihtimali yüksektir. Bugün birçok çocuğun Hristiyan, Yahudi, ateist olmalarının temel nedeni anne babalarının yönlendirmesinden dolayıdır.

Özellikle yapılan en temel yanlışlardan biri çocuklarına küçüklükten itibaren ibadet bilinci kazandırmamaktır. Genelde aileler büyüyünce namaz kılar mantığıyla çocuğu namaza teşvik etmemektedir. Oysa tecrübeler göstermiştir ki küçük yaşta ibadete alıştırılmayan çocuklar ileride ibadet yapma noktasında zorluklar çekmektedir.

Ahlak eğitimini anne babanın davranışlarından öğrenir çocuklar. İbadet eğitimini de anne babanın teşvikleri, ikazları, yönlendirmeleriyle öğrenir çocuklar.

Çocuklarının iyi bir eğitim almasına ve bunun sonucu olarak iyi bir meslek edinmesini sağlamaya çalışan ebeveynler, niçin aynı hassasiyeti çocuklarının ileride ahiretine dönük yapmıyorlar ?

Anne babaların bu noktadaki ilgisizliği umursamazlığı ahirette Allah tarafından sorulmayacak mı ? Bunun vebali olmayacak mı?

Bir okula dershaneye göndermek için binlerce lira harcayan ebeveyn aynı hassasiyeti çocuğunun bir sohbet ortamına göndermek için neden yapmaz? Oysa küçük yaştan itibaren çocuğu dindar yetişir ise ileride ailesine de faydalı bir birey olur ve onların haklarını korur.

Bugün bir çok meslek sahibi insanların ailelerine karşı umursamaz , ilgisiz olmalarının nedeni ailelerin mesleğe önem vermesi ama ahlak ve ibadete önem vermemesinden kaynaklanmaktadır .

Unutulmamalıdır ki bugün ektiğimiz tohumlar yarın yeşerecektir. Her ekemediğimiz tohum ise heder olacaktır. Sonradan pişman olmamak için şimdiden tedbir almak gerekmektedir.

 




Bu haber 4920 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI