Bugun...



Diyarbakır’ın 4 Yıllık Gastronomi ve Yöresel Ürünler Eylem Planı Hazırlandı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı desteği yürütülen Gastro İnovasyon Merkezi Projesi kapsamında 4 yıllık Gastronomi ve Yöresel Ürünler Eylem Planı hazırlandı. Yerküre Kooperatifi tarafından hazırlanan rapor, kentin gastronomi alanındaki kültürel değerlerinin korunması, sürdürülmesi ve turizme kazandırılmasına odaklanıyor.

facebook-paylas
Tarih: 07-07-2023 13:47

Diyarbakır’ın 4 Yıllık Gastronomi ve Yöresel Ürünler Eylem Planı Hazırlandı

Eylem planı hakkında bilgi veren DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Tayınlamak “ 10 bin yıl önce tarım devriminin gerçekleştiği ve yerleşik hayata geçilen ilk yerleşim yerlerinden biri olan Çayönü, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan ve dünyanın en ünlü şehir bahçelerinden biri olan Hevsel Bahçeleri ve Suriçi’nde eski şehre entegre geleneksel mutfağı ile Diyarbakır, yüzyıllardır gastronomi kültürü ile ünlüdür. Tarihi kültürel varlıkları, kültür ve inanç değerleri ile önemli bir turizm merkezi olan Diyarbakır gastronomi turizminin de önemli bir merkezi olmaya aday. Tarihten bugüne gelen gastronomi kültürünün korunması, sürdürülmesi ve turizme kazandırılması da temel hedeflerimizden biri” şeklinde konuştu.

“Kültürel Değerleri Geleceğe Taşıyacak Mekanizmaları Kurulmalı”

Tayınlamak, “Eylem planı kır-kent ilişkisinin dinamik olduğu ilimizde eko-turizmin geliştirilmesi, sürdürülebilir bir gastronomi için yerel kapasitenin oluşturulması, restoranlarda gastro-sunum, tarihten bugüne kadar gelen güçlü belleğin ve zengin hikayelerin korunması, yaratıcı fikirlere ilham vermesi ve etkili bir coğrafi işaret sisteminin geliştirilmesine odaklanıyor. Tarımsal ve hayvansal üretimin güçlü olduğu kentte bu alandaki kadim bilgiyi, kültürel değerleri geleceğe taşıyacak mekanizmaların kurulmasını öngörüyor. Bunun için yerelde kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi, eylem planı için yapılan saha çalışmalarında ve görüşmelerde de öne çıkıyor” dedi.

 

Tayınlamak, eylem planında kentte 2 yıllık ve 4 yıllık süre zarfında gastronominin geliştirilmesi için uygulanabilecek politika ve projelere yer verildiğini  belirterek, yerel kurumlar işbirliğinde yapılacak çalışmalar ile gastronomi değerlerinin en iyi şekilde sunumu, yöresel ürünlerin katma değer yaratacak şekilde işlenmesi ve kültürel alanda yaratıcılığın geliştirilmesi eylem planının temel çıktıları olacağını söyledi. Tayınlamak,  eylem planına emek veren araştırmacılara, yazarlara, proje ekibine ve destek veren kurum ve işletmelere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

 

 




Bu haber 597 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI