Bugun...



Gergerlioğlu, “Yagıtay’ın kararı hukuk devletinin bittiğini gösteriyor”

İçişleri Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, yazılı soru önergelerine cevap vermeyen bakan Yerlikaya’ya sorularını iletti.

facebook-paylas
Tarih: 10-11-2023 00:30

Gergerlioğlu, “Yagıtay’ın kararı hukuk devletinin bittiğini gösteriyor”

“Peki, kiminle ilgili?

İçişleri bakanına verdiği soru önergelerine "Konu bizimle ilgili değil." cevapları aldığını ifade eden Gergerlioğlu, “Peki, kiminle ilgili? Hani, kayyım atandığı zaman belediyeler İçişleri Bakanlığıyla ilgili oluyor ama belediyelerin hizmetlerini sorduğumuzda "Bizimle ilgili değil." diyor. Yani bunu anlamak mümkün değil, bir aydınlatmasını istiyoruz kendisinden.” dedi.

Sapasağlam gözaltına alındı cenazesi çıktı

Polis şiddetine maruz kalan ve birçok insanın öldüğünü söyleyen Gergerlioğlu, Hatay'da, Ahmet Güreşçi isimli bir kişinin, jandarma tarafından sapasağlam gözaltına alındıktan sonra gözaltı merkezinden cenazesi çıktı. Ben size bununla ilgili soru önergesi sordum, cevaplamadınız. Birçok başka ölüm var, şiddet olayları var ve cevapsız kalıyor. Ben size de biraz sonra vereceğim bu önergeleri, lütfen biraz dikkat edelim; millet adına soruyorum ben bu soruları.” ifadelerini kullandı

İşkenceci Abdulkadir Türkyılmaz’a soruşturma açacak mısınız?

Polis darbıyla evinden alınan bir milletvekili olduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, Kulağınızı tırmalıyor değil mi bu cümle? Ankara TEM'de Abdulkadir Türkyılmaz isimli bir polis beni evimden darp ederek cezaevine götürdü. Biz kendisi hakkında soru önergesi verdik ve Soylu döneminde bunun üstü örtüldü. Umarım sizin döneminizde, TEM'deki bu polis memuru Abdulkadir Türkyılmaz hakkında bir soruşturma başlatırsınız; video kayıtlarıyla, görüntülerle her şey sabittir; soru önergemde de size sormuştum.” dedi.

Tahditler ne zaman kalkacak?

Birçok kişiye tahditle pasaport verilmediğini ve buna milletvekillerinin de dâhil olmaya başladığını söyleyen Gergerlioğlu, “Soru önergeleriyle soruyorum: Bakın, onlardan birisi Hasan Candan isimli bir vatandaşın çocuğu Zehra Candan; en fazla dört yıllık bir ömrü olduğu söylenen bir kız çocuğu, 15 yaşında ve tahdit var, yurt dışına çıkamıyor. Yani bu çocuk öldüğü zaman vebal sizindir Sayın Bakan. Bakın, bugün de görüştüm babayla, göz yaşları içinde tahdidin kalkmadığını söylüyor; yani bunları anlamak mümkün değil.” şeklinde  konuştu.

Hakkınızda FETÖ soruşturması hazırlığı var mıydı?

Bakan Yerlikaya’ya sorular soran Gergerlioğlu, “Siz istihbarattan da sormuşsunuz sanırım 32 milyona gece kulübü alan bir Emniyet müdür hakkında: 12 üst düzey Emniyet görevlisini açığa aldınız, bu kişilerden birisi mi acaba bu bahsedilen, 32 milyona gece kulübü alan kişi? Ayrıca, ben size açıkça şunu da sormak isterim: Eski döneminizde selefiniz tarafından mobbinge uğradığınızı biliyoruz; koruma verme yetkinizi, harcama yapma yetkinizi elinizden alan bir Bakan olduğunu biliyoruz. Bakan olmadan önce de hakkınızda bir FETÖ soruşturması hazırlandığına dair önemli bilgiler vardı. Tolga Şardan bu bilgileri vermişti ve Soylu bu bilgileri yalanlamıştı ve tehdit etmişti. Ben size soruyorum: hakkınızda bir FETÖ soruşturması hazırlığı var mıydı Sayın Bakan?” şeklinde konuştu.

Bu olacak bir iş değil

Yargı kararına rağmen Soylu'nun iade etmediği birçok polisin iadesini sağladığı için Bakan Yerlikaya’nın doğru iş yaptığını belirten Gergerlioğlu, “Demek ki bazı şeyler olabiliyormuş. Pasaportlar konusunda da bu tavrınızı sürdürmenizi isteriz. Anayasa Mahkemesinin kararı da var, yıllarca insanlar mağdur edildi ve Anayasa Mahkemesi de en sonunda karar verdi ama işte "bekleme süresi" falan denilerek insanlar hâlâ bekletiliyor, bu olacak bir iş değil.” ifadelerini kullandı.

Terfi edeceğine sürgün edildi

Uyuşturucu meselesine değinen Gergerlioğlu, “Vekili olduğum ilde 2020'de bir gümrük müdürü uyuşturucu yakalamıştı, 540 kilo kokain yakalamıştı, terfi edeceğine tenzilirütbeyle sürgün edilmişti. Bu konu varken torbacı yakalayarak uyuşturucuyla mücadele edilebileceğine inanıyor musunuz?” dedi.

Bu konu hâlen sürüncemede bırakılıyor

Sinan Ateş cinayetinde 10-11 aydır iddianame hazırlanmadığını hatırlatan Gergerlioğlu, “Bu konu hâlen sürüncemede bırakılıyor. Hatta eski MHP Milletvekili Olcay Kılavuz'un evinde katile yardım eden kişinin bulunması sonrasında tutanağın kaybolduğu şeklinde bilgiler yansımıştı ve daha sonra tutanak aniden ortaya çıktı.” dedi.

İran'a gönderilirse idam cezasıyla öldürülebilir

Bakana bir gazetecinin fotoğrafını gösteren Gergerlioğlu, “Bu kişi Kocaeli Geri Gönderme Merkezinde, İran'dan Türkiye'ye gelen bir Kürt gazeteci Zanyar Aziznejad. Bu kişi İran'a gönderilirse idam cezasıyla öldürülebilir. Bunun büyük vebali vardır, bu iadenin durdurulması gerektiğini söylüyorum, bir hayatı kurtaralım.” dedi.

Ülkeyi ayağa kaldıracak bir karardır

Yargıtay 3. Dairesinin Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında bir suç duyurusunda bulunduğu belirten Gergerlioğlu, “Ben buradan ironik olarak bir çağrıda bulunuyorum: Bakın, benim kararımda Anayasa Mahkemesinin üyelerinden şu anda olumlu karar vermeyen İrfan Fidan da olumlu karar vermişti, oy birliğiyle ben Anayasa Mahkemesinden ihlal kararı almıştım. Madem Anayasa Mahkemesinin ihlal kararlarını beğenmiyor Yartgıtay, İrfan Fidan hakkında da bir suç duyurusunda bulunsun diye bir teklifte bulunuyorum. Yani "Şimdi, Anayasa Mahkemesi yanlış karar verdi de öncesinde değil mi?" diye soruyorum ve onlara böyle ironik bir çağrı yapıyorum. Yargıtayın Anayasa Mahkemesini âdeta fiilen kapatan bu kararını da kınıyorum, olacak bir iş değil. Ülkeyi ayağa kaldıracak bir karardır bu, hukuk devletinin bittiğini göstermektedir. Anayasa Mahkemesinin kapatılması çağrıları karşısında bu Yargıtayın son kararını kınıyorum. Anayasa Mahkemesi kararına rağmen Cumartesi Annelerinin eylemi neden engelleniyor? Artık buna bir son verin Sayın Bakan. Keyfî bir şekilde kayyım atamalarına umarım son verirsiniz çünkü apaçık bir şekilde arkadaşlarımız bunun hukuksuz ve Anayasa'ya aykırı olduğunu ispatladı.” ifadelerini kullandı.

Çocukluğu bıraksın

Soru önergelerine cevap gelmeyen Gergerlioğlu sorularını bakan Yerlikaya’ya yönelterek; “Sokak köpekleri konusunda toplumda çok büyük bir tartışma var. Bu konuda ne yapacaksınız? Beraat eden, HAGB alan, cezası bitmiş veya vekil olan kimselere yönelik pasaport tahdidi ne zaman bitecek? On binlerce kişiyi ilgilendiriyor. Lütfen bir cevap verin. Yine, Kocaeli Milletvekiliyim, Kocaeli yereline ait eleştiriler yapıyorum ve Kocaeli Valiniz Seddar Yavuz beni Twitter'dan engellemiş. Kendisine bu çocukça fiilini terk etmesi gerektiğini söyler misiniz Sayın Bakan? Ankara TEM'de kendisi hakkında işkence ve kötü muamele iddiaları çok olan ve soru önergeleriyle sorduğumuz Abdulkadir Türkyılmaz isimli polis memuru hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız?” şeklinde konuştu.




Bu haber 964 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI