Bugun...



Dr. Ay: Maneviyatı yüksek bir gençliğin besleneceği kaynak da manevi olmalı

Dijital kitap okuma platformlarında bulunan ahlaki olmayan içeriklerin gençlerin gelişimini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Eğitimci Dr. Orhan Ay, ebeveynlerin gençlerin internet kullanımını denetlemesi, milli ve manevi değerlere uygun kaynaklara yönlendirmesi gerektiğini vurguladı.

facebook-paylas
Tarih: 02-05-2024 00:01

Dr. Ay: Maneviyatı yüksek bir gençliğin besleneceği kaynak da manevi olmalı

 

 

Dijitalleşmenin artmasıyla birlikte kitap okuma alışkanlığının azaldığını belirten Eğitimci Dr. Orhan Ay, zaten düşük olan okuma oranlarının daha da aşağı düştüğünü ancak, ailelerin çocuklarına okumanın önemini anlatarak ve iyi bir örnek oluşturarak bu alışkanlığı tekrar geri kazanılabileceğine dikkat çekti.

Dijital platformların art niyetli kişilerin kontrolünde olduğunu ve içeriklerinin gençlerin ahlakını olumsuz etkilediğini belirten Dr. Ay; LGBTİ, müstehcenlik ve şiddeti özendiren içeriklerin sıklıkla bulunduğu bu platformların gençler arasında popülerlik kazandığını ve olumsuz alışkanlıkların kazanılmasına zemin hazırlayabileceğine dikkat çekti.

Dijital Platformdaki içeriklerin gençlerin ruhsal ve sosyal gelişimini olumsuz etkileyebileceğine, hatta şiddete meyilli hale gelmelerine neden olabileceğini ifade eden Dr. Ay, "Madem milli ve manevi değerleri güçlü bir gençlik yetiştirmek istiyoruz, o halde gençlerin beslendiği kaynakların da milli ve manevi olması gerektiğini unutmamalıyız." dedi.

Ebeveynlerin kitap okuma alışkanlığını edinmemesi durumunda, çocukların da bu alışkanlığı kazanmasının güçleşebileceğini ifade eden Ay, yetişkinlerin kendi okuma alışkanlıklarını geliştirmesi ve çocuklarına bu konuda rehberlik etmesinin önemini vurguladı.

"Çocukların okuma alışkanlığını geliştirmenin yegâne yolu iyi bir örnek olmaktan geçiyor"

Eğitimci Dr. Orhan Ay

Dr. Ay, "Çağımız dijitalleşme çağıdır ve dijitalleşme ile beraber eski alışkanlıklarımızın bir kısmı terkedilmiş durumda. Bunun içinde olumlu alışkanlıklar da var. Bunlardan biri kitap okuma alışkanlığıdır. Daha önce çocuklar, gençler ve büyükler kitabevlerinden kitap satın alıp okurlardı ve kitaplar kitaplığa bırakılır veya birilerine ödünç olarak verilirdi okunması için. Ancak günümüzde her şeyin internet ortamına girmesi ve dijitalleşmeyle beraber okuma da dijitalleşti ve dijital okuma platformları açıldı. Ülkemizde kitap okuma alışkanlığı zaten düşük bir seviyedeydi. Dijitalleşme ile beraber okuma oranı biraz daha düştü. Fakat alacağımız bazı önlemler sayesinde kitap okuma alışkanlığını tekrar eski seviyesine getirebiliriz. Büyüklerimizin çocuklarına şunu aşılaması gerekir: 'İnsan ancak okumayla gelişir, bir seviyeye ulaşır. Okumayan insan kendini geliştiremez, başarılı olamaz. Muhakeme yeteneği gelişir, insanlarla diyaloğu daha iyi olur, konuşma kabiliyeti artar, kelime dağarcığı gelişir ve derslerinde de başarılı olur.' Okumanın önemini önce kendimizin, sonra çocuklarımıza aşılamamız lazım. Ebeveynler örneklik teşkil etmeli, okuma alışkanlığı geliştirmenin yegâne yolu iyi bir örnek olmaktan geçiyor." ifadelerini kullandı.

"Dijital okuma platformlarının art niyetli kişiler tarafından kontrol edildiği görülüyoruz"

Art niyetli kişilerin dijital okuma platformlarında bulunduğunu ifade eden Dr. Ay, "Artık gençler, telefon veya tablet gibi dijital ortamlarda kitap okuma hevesindedirler. Bu durumu iyi değerlendirmek lazım, çünkü piyasada şu anda yüzlerce kitap okuma platformu bulunmakta ve kitaplar bu dijital platformlara yüklenmektedir. İnsanlar, bu platformlardan kitap okumaya teşvik edilmektedir. Ancak günümüzde okuma platformlarının çoğunlukla art niyetli kişilerin elinde bulunduğunu görmekteyiz. Üye sayısı 50 milyonu geçen dijital kitap okuma platformları mevcuttur. Bu platformlara yüklenen romanlar, gençlerin ahlakını bozabilecek içeriklere sahiptir. LGBTİ, müstehcenlik ve şiddeti özendiren içerikler bolca teşhir edilmektedir. Bu durum, yeni ergenlik dönemine geçmiş ve bir arayış içinde olan gençler arasında ne yazık ki popüler hale gelmektedir. Allah korusun, fakat bu platformlarda kitap okuyan gençlerimiz olumsuz alışkanlıklar kazanabilmektedirler. Platform takipçilerinin geneli ortaokul 8. sınıf öğrencileridir ve bu, ergenlik dönemine geçiş süreci olduğu için son derece kritik bir dönemdir. Bu süreç, gençlerin arayış içinde olduğu bir süreçtir. Eğer çocukları iyi bir yöne yönlendirmezsek, kötü yönlere sevk edilmeye daha meyilli bir dönemdir." uyarısında bulundu

"Ebeveynler, gençlerin internet kullanımını denetlemeli ve doğru kaynaklara yönlendirmelidir"

Dijital kitap okuma platformları üzerinde yaptığı ufak bir araştırmada gençlere ötanazi, LGBTİ içeriği, müstehcenlik gibi ahlak dışı bir ortam oluşturulduğuna dikkat çeken Dr. Ay, "Gerçekten çok tehlikeli dijital kitap okuma platformları mevcut. Başka bir Japon menşeli dijital çizgi roman platformunda ise hep şiddet, erkek erkeğe, kadın kadına cinselliğe özendiren ilişkiler bulunmakta. Bu kitaplar, gençlerimize zarar verebilecek içerikler barındırıyor. Bu kitaplardan etkilenen bir genç, şiddete meyilli hale gelebilir ve topluma ve ailesine zararlı bir birey olabilir. Gençlerimizin bu dijital platformlar hakkında iyice bilinçlendirilmesi gerekiyor. Dijital çağla birlikte maddi kitap okuma alışkanlığı azalmış olsa da gençler arasında popüler olan dijital kitap okuma alışkanlığı en yüksek seviyeye çıkmış durumda. Bu platformları oluşturan kişilerin art niyetli olduğu ve platformlarında toplumu bozmaya yönelik içerikler barındırdığı bilinmektedir. Ailelerin bu konuda dikkatli olması gerekmektedir. Japon kültürünü özendirici ve olumsuz içerikler barındıran platformlardan çocuklarımızı uzak tutmamız gerekiyor. Çocuklarımızı okullarda büyük emekler harcanarak maddi bir külfet ile yetiştiriyoruz, ancak dijital platformlar sayesinde yabancı kültürle büyümelerine izin vermemeliyiz. Madem milli ve manevi değerleri güçlü bir gençlik yetiştirmek istiyoruz, o halde gençlerin beslendiği kaynakların da milli ve manevi olması gerektiğini unutmamalıyız." şeklinde konuştu. 




Bu haber 651 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Eğitim Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI