Bugun...



DBB Eş Başkanları Büyükşehir Belediyesinin borcunu açıkladı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, 31 Mart yerel seçimleriyle sona eren 8 yıllık kayyum sürecinin Büyükşehir Belediyesi’ne devrettiği borcun 3 milyar 345 milyon TL olduğunu açıkladı.

facebook-paylas
Tarih: 26-04-2024 15:08

DBB Eş Başkanları Büyükşehir Belediyesinin borcunu açıkladı

 

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda gazetecilerle bir araya geldi. Basın toplantısına Eş Başkanların yanı sıra Daimi Meclis Üyeleri Abdulkadir Güleç, Emine Akın ve Abdulselam İnceören katıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun kentte görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileriyle Sümer Park’ta bir araya geldi. Önceki dönemlerdeki kayyımların yaptığı harcamalar ve borçlarla ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, seçimden sonra Diyarbakır’da görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileriyle ilk defa bir toplantı gerçekleştirdi. Eş Başkanlar Sümer Park’ta bir araya geldiği gazetecilere, 5 yıllık kayyım döneminde belediyede yapılanlarla ilgili detaylı bilgi verdi.  Kayyımların belediyede ne kadar harcadığı, hangi kaleme ne kadar para harcandığı, kayyımların belediyeye bıraktığı borç yükü ve demirbaşların devredilmesi konularına da açıklık getiren eş başkanlar gazetecilerinde sorularını yanıtladı.

Belediyelerin borçları hakkında açıklama yapan eş Başkan Bucak, "31 Mart seçimlerinin üzerinden bizler geçen haftadan beri yoğun bir biçimde hem belediyeye yapılan ziyaretleri kabul ediyoruz hem de belediye alanlarına ve birimlerine Vakıf olabilmek için bir takım toplantılar ve dış birimi ziyaretleri gerçekleştiriyoruz siz de takdir edersiniz ki Diyarbakır Büyükşehir hakikaten sadece 17 ilçeye hizmet götürmekle sorumlu bir Büyükşehir Belediyesi değil aynı zamanda 4 merkez ilçesi ve kendi dış birimleri ve iş yoğunluğu açısından da büyük bir alan bu anlamıyla yaptığımız çalışmalar şimdiye kadar tamamını totalini elbette ki kapsamıyor burada bugün belki basın emekçisi arkadaşlarımızla ve bu kentteki basın alanında çalışan arkadaşlarla bir araya gelmenizin ilk toplantısı ama bundan sonra da sizler de ihtiyaç duydukça bizlere ihtiyaç duydukça hem belediyemizin bundan sonraki çalışmalarına dair hem de geçmiş sürece dair bazı çalışmaları bazı kademeleri aşamaları sizlerle paylaşacağız.

 22 23 tane daire başkanlığımızın henüz incelemeleri yine taşınmaz incelemeleri sürüyor. Tespit ettiklerimiz somut olanlar var bunların bir kısmını Mayıs ayı meclis toplantımıza gündem olarak taşıyacağız bunu hukuk birimimizle de paylaştık meclist daimi encümenimizle de paylaştık Mayıs meclisinde bir takım gündemler olacak bunu da Diyarbakır halkı hem web sitemizden hem oturumlarına kendileri katılmak suretiyle takip edebilecekler" dedi.

8 yıldır belediyeyi kayyımın yönettiğini de belirten Bucak, "Bugün burada bu kadar çeşitli geniş bir yerel basının hem de ulusal basının temsilcilerinin burada bulunması bizlere Onur veriyor bu bizim için mutluluk verici Bu anlamıyla teşekkür ediyoruz Bu kadar geniş katılımdan ötürü bir başka şey hakikaten kesintisiz 5 yıldır öncesi de iki buçuk yıl yedi buçuk 8 yıla tekabül eden bir Kayyum sürecinde Belediye hizmet binamız ve belediyemizin tüm çalışmaları başta basın olmak üzere sivil topluma meslek odalarına sendikaları ve bu kentin tüm dinamiklerine maalesef kapalıydı bu kapalı olan hali 31 Mart sonrası değiştireceğiz ve bundan sonra meslek odaları sivil toplum bu kentin tüm dinamikleri hak örgütleri kültür sanat alanına tüm aklınıza gelen bilimler için bizim belediyemizin kapısı sonuna kadar açıktır her konuda her hususta belediyeye dair belediye hizmetlerine dair kendi hizmetlerine dair her alanda başta basın olmak üzere belediyemizin tüm çalışanlarının ve başka basın yayın halkla ilişkiler dairemizin ve ilgili komisyonlarımızı sizlerle doğru bir ilişki temelinde şeffaf bir ilişki temelinde çalışabileceklerini buradan duyurmak isteriz" diye konuştu.

 

Şeffaf demokratik bir belediye anlayışıyla burada olduklarını da sözlerine ekleyen Başkan Bucak,

"Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin borç durumuna dair bir kısa bilgi paylaşmak istiyorum Bu bilgiyi paylaşırken bugün itibarıyla bildiğimiz tespit ettiğimiz mali hizmetlerimizin ve iç denetimimizin ortaya çıkardığı bir tablo var ama bundan sonraki süreçlerde de tamamlandıktan sonra gerçekleştirdikten sonra bir takım ihaleler var bu ihaleler bittikten sonraki somut halleri de yine sizlerle paylaşacağız bu Tek seferlik Bir bir araya gelme değil Tek seferlik bir enformasyon toplantısı değil hakikaten bunu dönem dönem sürdüreceğiz Bu açıdan bunun böyle nihai bir şey olmadığını bilmenizi istiyoruz Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin genel borcu 2 milyar 438 milyon TL. Birimlerinizden gelen ihalesi yapılmış ve muhasebe kayıtlarına yansıyan borç bu şu demek oluyor arkadaşlar mizan ve bilanço rakamları yani 31 03.2024 itibariyle mizan ve bilanço rakamları devam eden iş ve işlemleri ifade ettiği için buna dair borcumuz 3 milyar 640 milyon yine diski biliyorsunuz diski bizim su ve kanalizasyon işletmelerimiz diski önemli bir bilimimiz diski de ihaleleri yapılan pek çok iş var ihaleleri devam eden pek çok işler diski birimimizin borç durumu 907 milyon yine diski de ihalesi yapılmış ve muhasebe kayıtlarına yansıyan borç durumumuz 200 milyon yine bu diskideki 200 milyon diye açıkladığımız borç Milan ve bilanç rakamları gereği ihalesi devam eden süreçleri devam eden işlerimiz.

Ama muhasebe kayıtlarına yansımayan borçlarımız var bunlara dair tespitler sürüyor bunları ileriki süreçlerde açıklayacağız. Bir başka şey daha söylemek istiyoruz arkadaşlar bu detayları basın birimimiz basın danışma birimimiz sizlerle paylaşır bankaları olan borçlar yine diskinin bankaları bankalara olan borçları yani Bu bahsettiğimiz rakamlar kalem kalem neyi ifade ediyor bunları arkadaşlarımız sizinle paylaşır ihtiyaç duyulması halinde sizlerin talebi doğrultusunda" dedi.

Bucak sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir 31 Mart arası firmalara hiçbir şekilde hakediş yapılmamış yani ödemelerin hepsi seçim sonrasına bırakılmış ancak bizler seçildikten sonra 31 Mart tarihinden itibaren 31 mart 8 Nisan 2024 arası yapılan ödemelerle var bunlar da 411 milyon yani 31 Mart seçimlerinden sonra usulsüz haksız hukuksuz hiçbir yere sığmayan 411 milyonluk bir ödeme yapılmış bir de 2024 başlamış olan bütçeye dair Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 2024 yılı birimlerin bütçe giderleri 2024 yılı yeni başladı 4 ayının içerisindeyiz 25-04.2024 tarihiyle itibarıyla bir takım kalemlerimiz var genel sekreterlikten başlıyor Park bahçeler gayretli başkanlığımıza kadar 29 adet kalemimiz var bizim bütçe kalemimiz bu bütçe kalemimizin toplamı 12 12 milyar 12 milyar bütçenin diğer bütün kalemlerimize baktığında bak kalemlerine baktığımızda kısmen makul harcamalar görüyoruz kısmen diyoruz bazı harcamalar yine bazı incelemeleri gerektiriyor ama en önemli kalemi sizlerle paylaşmak istiyoruz bunun ileriki süreçlerde daha detaylı açılımını yapabilmek için size de ilgilendiren bir alan basın yayın ve basın yayın halkla ilişkiler daire Başkanlığı'nın 25/04 itibarıyla arkadaşlar yani biz 31 Mart'ta seçildik 25.04.2024 itibarıyla harcanan harcanmış olan bütçesi 46 milyon 65 bin kalan ödenek 29 milyon bu bütçe kaleminin gerçekleşme oranı %61.32 yani 2024 yılı henüz 3 ayını geçirmişken 2 haftadır mazbata almışken basın yayın halkla ilişkiler bütçenizin %61.32'si harcanmış bu harcamaların yüksek çoğunluğunun önemi harcamalar olduğunu düşünüyoruz arkadaşlarımız detaylı incelemeyi yaptıktan sonra bu önemli kalemi bu önemli harcamayı yeniden böyle bir araya gelerek değil sizlere duyuracağız.

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularına geçildi. Gelen bir soru üzerine Bucak, İtfaiye Dairesi Başkanlığında çalışır araçları, yüksek binalara yetişecek merdivenlerinin bulunmadığını, dalgıç malzemelerinin envanterlerinin dahi olmadığını kaydetti. Ulaşım Dairesi Başkanlığı’na ilişkin de bilgi veren Bucak, “70 otobüsümüz arızalı. Birçok otobüsümüz farklı yerlere hibe edilmiş. Klimalarımızın neredeyse hiçbiri çalışmıyor” dedi.




Bu haber 638 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI