Bugun...



Mevsimlik tarım işçilerinin zorlu mesaisi sürüyor

Türkiye'de dört mevsim tarım yapılan Adana'ya geçimlerini sağlamak için Güneydoğu Anadolu'daki illerden gelen mevsimlik tarım işçilerin zorlu mesaisi sürüyor.

facebook-paylas
Tarih: 14-06-2023 17:11

Mevsimlik tarım işçilerinin zorlu mesaisi sürüyor

Türkiye'de tarımda ve üretiminde önemli bir yere sahip olan Adana'ya, geçimlerini sağlamak için Güneydoğu Anadolu'daki illerden gelen mevsimlik tarım işçileri, zor şartlarda çalışmalarını sürdürüyor.

Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Kapı Köyü'ne ilkbaharda gelip çalışmaya başlayan mevsimlik tarım işçileri, kasım ayının ortasında havalar soğuyuncaya kadar farklı illerdeki çalışmalarını tamamlayıp memleketlerine dönüyor.

Şanlıurfa'dan gelen ve Karataş yolu üzerinde bulunan tarlalarda yöneticilik yapan Bahri Kömürcü ve Şehmuz Dağ, zor şartlara rağmen çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

"Sıcaktan dolayı yemekte yiyemiyorlar"

Bahri Kömürcü

Zor şartlara rağmen çalıştıklarını söyleyen Bahri Kömürcü, "Gerçekten emeğimizin karşılığını da alamıyoruz. Sabah 6'da gelip, saat 7'de işe başlıyoruz ve akşam saat 5'te paydos ediyoruz. Şu an 32 derecenin altında çalışıyoruz ama hissedilen ayrı. İnsanlar çalışıyorlar, zorlanıyorlar. Sadece su içiyorlar, sıcaktan dolayı yemek de yiyemiyorlar." diye konuştu.

"Sabah 4.30'da kalkıyoruz"

Şehmuz Dağ

'İşçi olarak Çukurova'ya gelmişiz.' diyen Şehmuz Dağ ise , "Sabah 4.30'da kalkıyoruz ve tarlaya geliyoruz. Saat akşam 5'e kadar yevmiyeyle çalışıyoruz. Domates, soğan, bahçe işi ve benzeri… Sabah kalkıyorum 100 TL'ye sadece kahvaltılık alıyoruz. 6 tane ekmek, 2 börek aldım, 44 TL. Öğle yemeği de hariç, sadece ekmek aldım. Biz çalışacağız. Çalışmazsak evde kalacağız, kimse selam da vermez, aç kalır perişan oluruz. Sıcak da olsa çalışacağız. Kışın yağmur yağmasına rağmen biz yine çalışıyoruz çünkü mecburen yapacağız." şeklinde konuştu.

Aşırı sıcaklarda karpuz yükleyicisi olarak çalışan işçiler ise kendilerine Allahın kolaylaştırdığını ve sıcaklara alıştıklarını söyledi.

"Allah kolaylaştırıyor"

Ömer Çavuş

12 yıldır mevsimlik işçi olarak çalıştığını belirten Ömer Çavuş, "15-20 gündür sezona başladık. Allah kolaylaştırıyor, yardım ediyor. Ekmek parası, sabah dörtte kalkıyoruz. 12-15 araba yüklüyoruz ve akşam 9-10 gibi gidiyoruz. 35 kişiyiz, 2 gruba ayrılmışız. 15 kişi buradayız, diğer ekip de başka yerde. 4 ay sürüyor bu sezon. Adana bittimi Konya'ya gidiyoruz. Konya'dan sonra Muş başlıyor ve yılın 12 ayı dönüyor. Adana 40 dereceyi buluyor. Adana daha sıcak oluyor buna rağmen devam ediyor, çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Emek vermeden yemek olmuyor"

Ömer Ateş

Çalışmak zorunda olduklarını ifade eden diğer bir yükleyici işçisi Ömer Ateş, şunları kaydetti:

"Zordur, emek vermeden yemek olmuyor ama alışıyorsun mecburen. Yapacak bir şey yok. Ekmek davası için çalışıyorsun. Bazen gölgede bazen güneşte bir şekilde çalışıyoruz. İlla ki zor, güneş bazen 35-40 dereceyi buluyor. Sıcak zordur."




Bu haber 368 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI