Bugun...



Engellilerin yıllardır devam eden sorunları çözüme kavuşturulmalı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle engellilerin yaşadıkları sorunlara değinen Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği İstanbul Şube Başkanı Hasan Çatalbaş, yalnızca 3 Aralık'ta değil yılın 365 günü hatırlanmak istediklerini ve yıllardır devam eden sorunlarının çözüme kavuşmasını talep ettiklerini söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 03-12-2023 00:17

Engellilerin yıllardır devam eden sorunları çözüme kavuşturulmalı


    

 

Engellilerin yıllardır devam eden sorunlarına ilişkin  konuşan Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği İstanbul Şube Başkanı Hasan Çatalbaş, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolaysıyla çokça aranıyoruz. Ancak bu süreç geçtikten sonra bakıyoruz ki, yine 'eski tas eski hamam'a dönüyoruz. O yüzden sadece 3 Aralık'ta değil senenin 365 günü hatırlanmak, engellilerin hayatını kolaylaştıracak adımların atılmasını bekliyoruz." dedi.

"Yıllardır dillendirdiğimiz sorunlar aynen devam ediyor"

Engelliler ile ilgili değişen bir şey olmadığını, sorunlarının devam ettiğini belirten Çatalbaş, "Engelliye bakan engelli yakınları sosyal güvenlik çatısı altına alınmadı. Eve giren para barajı nedeniyle engelliler ve engelliye bakan yakınları mağduriyet yaşamaya devam ediyor. Araç alımlarında sorunlarımız devam ediyor.  Araç alabilecek durumda olan engellilerin kayda değer bir araç alabilmeleri, konulan para barajı nedeniyle engellenmiş olunuyor. Bu durum da engellilerimizin başka tuzaklara düşmesine, dolandırıcıların eline düşmesine neden oluyor. Ortez protezde sıkıntılar arttı. Kurlardan dolayı fiyatlar 70-80 bin lira arttı. Devleti katkısı çok cüzi rakamlarda kaldığı için açmazımız devam ediyor. Burada en büyük acı devletin verdiği imkanla protez alamayanların protezsiz bir şekilde veya kalitesiz bir protezle hayatlarına devam etmek durumunda kalıyorlar. Diğer taraftan borç sarmalına girip altından kalkamayacakları, hacizlere varan sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz. Raporlarla ilgili sıkıntılarımız devam ediyor. Kurumlar arasında ciddi farklılıklar var. Bir hastane ağır engelliye tam bağımlı derken diğer kurum yarı bağımlı, bir başka kurum kısmi bağımlı diyebiliyor. Böylece ciddi hak kayıpları gündeme geliyor. Totalde baktığımızda ülkemizde engellilerin sıkıntıları aynen devam ediyor." diye konuştu.


"Sorunlarımız, istenildiğinde küçük dokunuşlarla halledilebilir"

Yaşadıkları sorunların çözümü noktasında yetkililere yeniden çağrıda bulunan Çatalbaş, "Özellikle engelliye bakan engelli yakınlarının sosyal güvence altına alınmasını 2014 yılından beri dillendiriyoruz. Engellisine bakanların çoğunluğu bayanlardan oluşuyor. Engellilerimizin gelir durumu Türkiye ortalamasının çok altında olduğu için burada yine mağdur olanlar kadınlar oluyor. Şu anda mecliste ev hanımlarının emekli olma hakkı ile ilgili kanun tasarısı var. Tam zamanı gelmişken bu sürçte engelliye bakan engelli yakınlarının da bu statüde değerlendirilip ona göre bir kolaylık sağlanmalı ve kadınların mağduriyetinin önüne geçilmeli. Bunu kamuoyuna, sayın cumhurbaşkanımıza duyurabilirsek belki bir çözüm üretir ve bu camia sorunlarından kurtulmuş olur. Raporlarla ilgili uygulamanın da sistematik hale getirilmesi gerekir. Balthazart formülüyle birlikte maalesef raporlarda çok ciddi sıkıtılar yaşamaktayız. Bunun da bir şekilde düzeltilmesi gerekir. Bunlar çok afaki gayret isteyen çalışmalar değildir. İstenildiğinde küçük dokunuşlarla halledebilecek konulardır. Ortez protez ile ilgili gerekirse gerekli kurum ve kuruluşları görevlendirip yaşanan sorunların önüne geçilmeli. İlaçta olduğu gibi devletin bunun karşılaması ve engelliden belli bir katkı sunması beklenebilir. Araç alımlarında da ciddi bir denetim yapılmasından yanayız. Hak edenin hak ettiği aracı alabilmesi, imkânı olanların istediği aracı alması gerekir. Burada çok sıkıntı çıkarmamak gerekir. 1.6 motor sınırı konulabilir ama rakamsal olarak sınır konulduğunda enflasyonist dönemde belirlenen rakamlar 2-3 ay sonra maalesef bir anlam ifade etmiyor." şeklinde konuştu. 




Bu haber 544 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI