Bugun...



"Sokak köpeklerini toplayın" talimatına halktan destek

Sahipleri tarafından sokağa terkedilen ya da kısırlaştırmanın yeterli olmamasıyla kontrolsüzce çoğalan sokak köpeklerinin oluşturduğu tehdit gittikçe artıyor. Sayıları 10 milyonu aşan başıboş sokak köpekleri, saldırdıkları vatandaşların ağır yaralanmaları ya da ölümleriyle Türkiye’de gündemden düşmüyor.

facebook-paylas
Tarih: 04-08-2023 00:15


5 Haziran 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile İstanbul Valiliğine atanan Gaziantep Valisi Davut Gül, vatandaşların ‘sokak köpeklerini toplayın’ çağrılarına kayıtsız kalmayarak 39 ilçe kaymakamlığına talimat gönderdi.

Belediyelerin de uyarıldığı yazılı bildiride, sokak hayvanlarına yönelik rehabilitasyon işlemlerinin yerel yönetimlerin yetki ve sorumlulukları arasında olduğu hatırlatıldı.

Siirt halkı da İstanbul Valiliğinin almış olduğu "Sokak köpeklerinin toplatılması" kararına destek vererek ülke geneline yayılması gerektiğini, konunun hayvan hakları meselesine çekilerek amacından saptırıldığına dikkat çektiler.

"Umarım Siirt Valiliği de böyle bir karar alır çünkü çocuklar köpeklerden daha değerli"

Murat Coşar

"Sokak köpeklerine bakmakla mükellefiz ama günümüzde öyle bir hal aldı ki artık köpekleri insanlardan daha üstün tutuluyor." diyen Murat Coşar, "Sokak köpekleri birçok habere konu oldu hatta çocukların yüzleri parçalandı, ölenler de oldu. Ben ağır yaralanan çocukları haberlerde okudum. Bizzatihi başıma böyle bir olay geldi. Çocuklarımla yürürken 7-8 köpek birden çocuklarıma sadırdı. Çocuklar birden ana yola kaçtı, arkadan gelen araba neredeyse çocuklarıma çarpacaktı. Çok az mesafe kalmıştı. Çocuklar neredeyse arabanın altında kalıyordu, Allah çocuklarımı korudu. Ben bu kararı destekliyorum, umarım Siirt Valiliği de böyle bir karar alır. Çünkü çocuklar köpeklerden daha değerlidir. Köpekler de değersiz değil, yeri geldi mi onlara mama aldım sokaklarda 7-8 köpek bir araya gelince çocuklar için tehlike arz ediyor. Umarım Türkiye'deki bütün valilikler aynı kararı alır." temennisinde bulundu

"Hayvanseverlik başka bir şekle dönüştü korkudan geceleri sokakta yürüyemiyoruz"

Dilek Tan

Siirt'in küçük bir şehir olmasına rağmen gün geçtikçe köpek sayısının oldukça çoğaldığını ifade eden Dilek Tan, "İnsanlar endişe ediyor, özellikle geceleri sokakta yürüyemiyoruz. Bizler de hayvanseveriz ama günümüzde hayvanseverliği başka bir şekle dönüştürmüşler. İnsan severlikten hayvanserliğe dönüştük. Önce insanlar kendi aralarındaki muhabbeti, sevgiyi düzgün bir hale getirsinler. İnsanların yerine hayvanlara olan ilgi artmış. Hayvanlara zaten sevgimiz var, dışarda onlara elimizden geldiğince bakmaya çalışıyoruz. Küçük şehirde bu kadar çoğaldılarsa büyük şehirleri düşünemiyorum. İstanbul Valiliğinin almış olduğu kararı destekliyorum." şeklinde konuştu.

"Birçok kez saldırıya uğrayan vatandaşlar var! Şahsım adına toplanmalarını istiyorum "

Murat Yeşilgül

Sokak köpeklerinin toplanmasıyla ilgili kararı desteklediğini ve Siirt'te de aynı kararın alınması gerektiğini ifade eden Murat Yeşilgül, "Sokak hayvanlarını seviyoruz, mümkün mertebe beslemeye de çalışıyoruz ama Güres caddesinde toplu bulunan köpekler baya tehdit oluşturuyor. Özellikle sabah işe giderken çok denk geliyorum. Köpeklerin araba ve motosikletlere saldırdıklarını görüyorum. Sabah namazına giden vatandaşlar da bu konuda çok mağdur. Birçok kez saldırıya uğrayan vatandaşlar var.  Yetkili mercilerin bu konuda çalışma yapmasını istiyoruz, böyle bir talep var. Şahsım adına böyle bir talepte bulunuyorum, neticede çocuklar ve motorlu taşıtlar için bir tehdit oluşturuyorlar. Bu konuda bir çalışma yapılırsa memnun oluruz." ifadelerini kullandı.

"Hayvan severiz ama köpeklerin toplatılması gerektiğini düşünüyorum"

Burak Ecevit

Sokak köpeklerinin mutlaka barınaklara yerleştirilmeleri gerektiğini ifade eden ve aynı zamanda bir eğitimci olan Burak Ecevit, "Ben Edremit'te yaşıyorum, orada bir arkadaşım geçenlerde köpek saldırısına uğramış, ayağı kırılmıştı ve ameliyat olmuştu, hatta platin takıldı. Yani sokak köpeklerinin kesinlikle toplatılması gerektiğini düşünüyorum. Biz de köpekleri çok seviyoruz, onlara değer veriyoruz ama çocuklar korkuyor. Köpek bu ne zaman ne yapacağı belli olmaz. Hayvan severiz ama köpeklerin toplatılması gerektiğini düşünüyorum." şeklinde düşüncesini dile getirdi.

"Başıboş köpeklerin mutlaka toplatılması ve barınaklara alınması gerekir"

Mahmut Şeker

Zaten genel olarak bu bölgede yaşayan insanların Şafii mezhebine bağlı olmalarından dolayı köpeğe dokunmanın haram olduğunu ifade eden Mahmut Şeker, sokak köpeklerinin bakımının gözden kaçabileceği ve kuduz olma risklerinin olduğunu bu nedenle başıboş köpeklerin mutlaka toplatılması ve barınaklara alınması gerektiğini savundu."

 




Bu haber 598 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI