Bugun...



Sedef hastalığında beslenmenin önemi!

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.

facebook-paylas
Tarih: 23-04-2024 00:05




    

 

Sedef hastalığı, dünya nüfusunun yaklaşık %2’sini etkileyen, tıbbi ve sosyal kayıplara neden olan kronik, enfeksiyona bağlı bir deri hastalığıdır. Sedef hastalarında genellikle dizler, dirsekler, kafa derisi, göbek ve bel bölgesinde kırmızı benekler vardır. Diyet değişiklikleri, cilt lezyonlarını hafifleterek hastanın yaşam kalitesini artırabilir.

Sedef hastalığı olan kişiler için uygun bir beslenme düzeni, semptomların şiddetini azaltmaya ve genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olur. Ancak, herkesin vücut yapısı ve sağlık durumu farklı olduğu için, sedef hastalığı olan kişilerin diyetlerini ayarlamadan önce bir sağlık uzmanına danışmaları önemlidir. İşte sedef hastalığı olan kişiler için genel beslenme tavsiyeleri:

Sedef hastalığının enflamatuar bir durum olduğu düşünüldüğünde, anti-enflamatuar gıdalar tüketmek faydalı olur. Bunlar arasında meyve, sebze, balık, ceviz, keten tohumu gibi omega-3 yağ asitleri içeren gıdalar bulunur bunun yanı sıra Ispanak, pazı, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler folat açısından zengindir ve vücuttaki enflamasyonu azaltır.

Antioksidanlar açısından zengin olan meyve ve sebzelerin çeşitliliği, vücudu serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı korur. Bazı çalışmalar, kırmızı et ve işlenmiş gıdaların sedef hastalığının semptomlarını kötüleştirebileceğini öne sürmektedir. Bunun yerine, beyaz et, balık, baklagiller gibi daha sağlıklı protein kaynaklarına odaklanmak daha iyidir. Bazı sedef hastalığı olan kişilerin gluten veya süt ürünlerine karşı hassasiyeti olur. Bu nedenle, bu gıdaların semptomları tetikleyip tetiklemediğini gözlemlemek önemlidir. Şekerli ve işlenmiş gıdaların enflamasyonu artırabileceği bilinmektedir. Bu nedenle, rafine şekerlerden ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak veya bunları mümkün olduğunca azaltmak faydalı olur. Bol miktarda su içmek, cilt sağlığını destekler ve sedef hastalığı semptomlarını hafifletir. 
 




Bu haber 304 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Sağlık Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI