Bugun...



Deprem bölgesine MTV muafiyetinde "plaka" tartışması

Deprem bölgesi için yapılan MTV muafiyetinde, muafiyetin ikamete göre değil araç plakalarına göre yapılması tepki çekiyor.

facebook-paylas
Tarih: 20-07-2023 18:29

Deprem bölgesine MTV muafiyetinde

"Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" Meclis'te kabul edildi.

Kanun teklifine göre, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin azaltılması amacıyla ortaya çıkan finansman ihtiyacının karşılanmasında kullanılmak üzere bir defaya mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ( MTV) uygulanacak.

Deprem bölgesinde mücbir sebep ilan edilen yerlerde, 6 Şubat’tan önce tescil edilen kayıt ve tescili olan taşıtlar ek MTV'den istisna tutulacak. Ek MTV muafiyeti ile ilgili ayrıntılar netleşmezken, muafiyet deprem bölgesindeki araç plakaları ile ilgili de bir tartışma başlattı.

Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Hatay'daki araç sahiplerinden deprem bölgesi dışındaki illerin plakalarını kullananların MTV muafiyetinden yararlanamadığı ortaya çıktı.

Deprem bölgesindeki binlerce aracı etkileyen bu durum tepki çekiyor.

Konuyla ilgili konuşan Diyarbakır Servis Araçları Odası Başkanı Kenan Esin, MTV'ye yüzde 61,5 oranında zam uygulandığını hatırlattı.

Uygulanan zamdan 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenen 11 ilin muaf tutulduğunu belirten Esin, kararı olumlu ancak eksik bulduklarını söyledi.

Esin, "Muafiyet kapsamına baktığımızda zaman bir eksiklik fark ettik. Söz konusu uygulamada plakalar ikamete bağlı değil de plaka bazlı alınmış. Aynı şehirde ikamet eden insanlara, farklı bir uygulamaya gidilmiştir. Konuyu il bazında ele aldığımızda Diyarbakır’da sadece 21 plakalı araç sahipleri MTV zammından muaf tutuluyor. Deprem bölgesi dışındaki illere ait plaka sahipleri, muafiyetten yararlanamıyor. Oda başkanlığı olarak araçlarımızın tümü 21 plakalıdır. Fakat kentimizde binlerce öğretmen, memur, polis, asker ve diğer illerden şehrimize taşınmış veya bir şekilde faklı illerden araç almış vatandaşlarımızı unutamayız." dedi.

Deprem bölgesinde ikamet eden ancak araç plakaları bu bölgelerin dışında bir ile ait olanların da depremden etkilendiğini belirten Esin, "Deprem bölgesine böyle bir muafiyet getirmişken bu insanlara ayrı bir uygulamaya gitmesi kabul edilebilir bir durum değildir. 1 Temmuz’da başlayan bu vergi ödemelerinde birçok vatandaşımız zamlı halde borçlarını tahsil etmiş ve olması gereken muafiyetten yararlanamamış. Önümüzde 10 gün daha var. Bu süre zarfında yetkililerin mevcut yanlıştan dönüp oluşturulan haksızlığı sona erdirmelerini temenni ediyorum." diye konuştu.




Bu haber 824 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI