Bugun...



Kadın pazarcılardan ayrımcılık iddiası!

Hem ekonomik sıkıntılar nedeniyle satış yapamayan hem de ayrımcılıkla karşı karşıya olan Jiyan Semt Pazarı’nda çalışan kadınlar, “Ürünler kadın pazarcılara pahalıya satılıyor erkek pazarcılara daha düşük maliyette veriliyor. Kadına yönelik bir ayrımcılık söz konusu. Emeğimizin karşılığını almak istiyoruz” iddiasında bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 23-10-2021 00:10

Kadın pazarcılardan ayrımcılık iddiası!

Türkiye’de ekonomik sıkıntılar giderek derinleşirken, neredeyse her gün yapılan zamlardan dolayı vatandaşlar temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz duruma geldi. Diyarbakır Bağlar Belediyesi’ne bağlı Jiyan Kadın Semt Pazarı’nda çalışan kadınlar da zamlardan dolayı tepkili.

Jinnews’te yer alan habere göre satış yapamadıklarını belirten kadınlar, halde ürün satan toptancıların kadın-erkek ayrımcılığı yaptığını ve ürünü kadınlara daha pahalıya sattığını iddia etti. Artan sorunlar yüzünden evine ekmek götürmekte zorlandığını söyleyen kadınlar, yaşanan ekonomik sorunlara biran önce çözüm bulunmasını istedi.

‘FİYATLAR İKİ KATINA ÇIKTI’

9 yıldır pazarda çalışan Gurbet Demir, ekonomik sorunlarla beraber artan zamlardan dolayı satış yapamadıklarını savundu Demir, “İlk olarak pazarda çalışmaya başladığımda satışlar gayet iyiydi. Bu sayede evimize ekmek götürülebiliyorduk. Son bir senedir her şey çok pahalı. Halden aldığımız ürünler de çok pahalı olmaya başladı. Eskiden almış olduğum ürünler şu anda iki katına çıkmış durumda” dedi.

‘TOPTANCILAR ÜRÜNLERİ ERKEKLERE DAHA UCUZA SATIYOR’

Sebze halinde toptancılar tarafından satılan ürünlerin kadınlara daha pahalıya satıldığını iddia eden Demir, “Toptancılar hallerde sattığı ürünleri erkeklere daha ucuza satıyor. 9 yıldır bu durumun böyle devam etmesine rağmen kimse bu olaya ‘dur’ demedi. Tabi durum böyle olunca pazara getirmiş olduğum ürünleri satamıyorum. Çünkü müşteriler ürünün çok pahalı olduğunu söylüyor. Bundan dolayı da kadın pazarının çok pahalı olduğunu söyleyip pazarda erkeklerin çalışmasını istiyorlar. Bu yüzden de dilekçe yazıp kadın pazarında erkek pazarcıların olmasını talep etmişler. Bu dilekçeden sonra 6 aydır kadın pazarında erkekler de çalışmaya başladı” ifadelerine yer verdi.

‘SORUNLAR ÇÖZÜLMEZSE EKONOMİK KRİZ BÜYÜYECEK’

Sorunların çözülmesi için haldeki satıcıların pazarcılara eşit şekilde davranması gerektiğini ifade eden Gurbet Demir, “Haldekiler erkeklere ürünleri hangi fiyata satıyorsa bize de aynı fiyatta ürün satması lazım. Sonuçta kadınlarda pazarda çalışıp evlerine ekmek götürmek zorundalar. Aldığımız ürünler o kadar pahalı ki tezgâha yerleştirdiğim ürünleri ‘halk nasıl alacak’ diye düşünüyorum. Artık buna bir çözüm bulsunlar istiyoruz” diye belirtti.

‘ÜRÜNLER PAHALI DİYE MÜŞTERİLER BİZİ SUÇLUYOR’

Pazarda 9 yıldır çalışan ve soyadını söylemek istemeyen Güneş ise ürünlerin bu kadar pahalı olmasının normal olmadığını kaydetti. Güneş, “İlk başta pazarda zücaciye işi yapıyordum fakat satış yapamadığım için yumurta satışına başladım. Fakat ürünler pahalı olduğu için pek bir satış yapmasak da mecbur olduğumuz için çalışmaya devam ediyoruz. Ürünlerin pahalı olması her ne kadar bizimle alakalı olmasa da müşteriler bu konuda bizi suçluyorlar ama maalesef öyle değil. Her şey yüksek oranda yapılan zamlar yüzünden. Bugün bir katına satılan ürün yarın iki katına satılıyor. Bu durumda müşteriler de gelip ‘dün bu ürün bu kadar fiyataydı şimdi bugün neden bu kadar pahalı?’ diye bize hesap soruyorlar. Hâlbuki bizimle alakalı bir durum değil. Artık fiyatları düşürsünler ki bizler de satış yaparak evimize para götürebilelim. Yoksa bu gidişle bütün ürünler elimizde kalmış olacak” sözlerini kullandı.

 




Bu haber 428 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI