Bugun...



Cegerxwin Kültür Merkezi'nde Eleştiri Okları Kayapınar Belediyesi'ne Yöneldi

Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Kürtçe Bilgilendirme Eksikliği ve Belediye Politikalarını Sorguluyor

facebook-paylas
Tarih: 01-12-2023 00:01

Cegerxwin Kültür Merkezi'nde Eleştiri Okları Kayapınar Belediyesi'ne Yöneldi

Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Kayapınar Belediyesi'ne bağlı Cegerxwin Kültür Merkezi'nde yaşanan kültürel ayrımcılık ve dil haklarına ilişkin iddiaları araştırmak amacıyla bir soruşturma başlattı. Merkezin yönlendirme tabelalarında sadece Türkçe, İngilizce ve Arapça'ya yer verilmesi, Kürtçe'nin göz ardı edilmesiyle ilgili Eren, bu durumu yerel halkın ihtiyaçlarına hizmet etme yükümlülüğüyle bağdaştırarak eleştirdi.

Cegerxwîn Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi'nin 2010 yılında Kürtçe kursları ile açılmasına rağmen, günümüzde Kürtçe bilgilendirme eksikliği dikkat çekiyor. Eren, bu durumu belediyenin yerel halkın ihtiyaçlarına duyarsız kaldığı veya bilinçli bir şekilde dil haklarını ihmal ettiği şeklinde yorumluyor.

Araştırması kapsamında Eren, belediyenin mahalle sakinlerinin ihtiyaçlarını belirlemek ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla bir araştırma yapılıp yapılmadığını sorguluyor. Ayrıca, siyasi iktidarın kayyım uygulamasının, halk iradesini gasp etme ve asimilasyon politikalarını güçlendirme amacını taşıdığını belirterek, Cegerxwin Kültür Merkezi'ndeki dil eksikliğini, iktidarın inkar ve asimilasyon politikasının bir sonucu olarak değerlendiriyor.

Eren, aynı zamanda Kayapınar Belediyesi'nin 2022 yılı Sayıştay raporunun bulunmaması ve web sitesinde 2019'dan sonra faaliyet raporu eksikliği konularında da açıklama talep ediyor. Bu noktalarda Eren, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi açısından belediyeyi sorguluyor.

Eren'in gündeme getirdiği bu sorular, Kayapınar Belediyesi'nin kültürel çeşitliliğe ve dil haklarına duyarlılığı hakkında kamuoyunda geniş bir tartışma başlatmış durumda.




Bu haber 903 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI