Bugun...



Malatya İl Sağlık Müdürü Berk: Deprem sonrası sağlık hizmetleri aksatılmadan sunuldu

Kahramanmaraş depremlerinden bu yana Malatya’da yapılan sağlık hizmetleri ile basın açıklaması düzenleyen Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Erhan Berk, deprem sonrasında gerekli sağlık hizmetlerinin aksatılmadan sunulduğunu belirtti.

facebook-paylas
Tarih: 22-06-2023 21:58

Malatya İl Sağlık Müdürü Berk: Deprem sonrası sağlık hizmetleri aksatılmadan sunuldu

Malatya il Sağlık Müdürü Doktor Öğretim Üyesi Erhan Berk, 6 Şubat'ta yaşanan depremin Malatya ve Türkiye için yıkıcı bir afet olduğunu belirterek, "Sağlık çalışanları olarak ilk deprem itibariyle bütün hastanelerimiz açıktı. Aynı şekilde hizmetlerine devam ettiler. Gerek polikliniklerde gerek acil serviste herhangi bir hizmet sıkıntısı yaşanmadı. 112 acil sağlık hizmetleri olarak da bir merkezimizde, Doğanşehir ve Akçadağ ilçelerimizde hastanelerimiz açık olarak hizmet vermeye devam etti. Hiçbir hastanemizde ve acil servislerimizde sorun yaşamadık." dedi.

Depremin hemen ardından UMKE ile birlikte tüm ambulansların sahada olduğunu ve Elâzığ'tan gelen takviye ile 90 ekip ile yaralılara müdahale ettiklerini söyleyen Berk, "Malumunuz bu deprem bütün vatandaşlarımızda olduğu gibi sağlık çalışanlarımızı da çok etkiledi. Ama biz geçen 4,5 aylık sürede faaliyetlerimizi normale dönüştürme yolunda çabalar sarf ettik. İnşallah Allah nasip ederse 3 Temmuz itibariyle hastanelerimiz 6 Şubat depremi öncesinde dönmüş olacak." ifadelerine yer verdi.

Şu anda sadece Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tadilatın devam ettiğini de belirten Berk, ay sonu itibariyle burada da çalışmaların tamamlanacağını ve hastanenin hizmete devam edeceğini söyledi.

Malatya'daki tüm hastanelerin depreme dayanıklı yapıldığını ve dolayısıyla hiçbir hastanede ağır hasar yaşanmadığını belirten Berk, "Sadece Pütürge Devlet Hastanemizde bir tedirginlik olduğu için, ilk anda bir taşıma olayı oldu ama İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümündeki görevlilerin yaptığı performans ölçümüyle herhangi bir problemin olmadığı, herhangi bir sıkıntının olmadığı tespit edildi.  Onun üzerine tadilat işlemlerine başlıyoruz inşallah tekrar kötülüğe devlet hastanemiz yakın süreçte eski yerine geçecektir." ifadelerine yer verdi.

Deprem nedeniyle kentte randevu sisteminin de askıya alındığını ancak Temmuz itibariyle yeniden MHRS sistemine geçileceğini de belirten Berk, "Bu demek değildir ki MHRS'den randevu alamayan gelip muayene olamayacak. 3 Temmuz'dan sonra da randevusu olmayan vatandaşlarımıza da tedavi hizmetlerini vereceğiz." dedi.

Deprem sonrası hastanelerin yanı sıra çadır ve konteynerler de de gerekli sağlık hizmetlerinin aksatılmadan sunulduğunu aktaran Berk, depremden bu yana düne kadar 813 bin 187 vatandaşa, 1. basamakta ise 209 bin 834 kişiye sağlık hizmeti sunulduğunu kaydetti.

Kent genelinde herhangi bir salgına da rastlanılmadığını belirten Berk, şu an da hastanelerinde deprem nedeniyle yatan sadece bir hastanın tedavisinin sürdüğünü de belirti. Bugün tüm hastanelerde ameliyathanelerin açık olduğunu bunun yanı sıra diş hizmetlerinde de poliklinik hizmetinin sürdüğünü söyleyen Berk, kentin içme suyu konusunda da merak edilenlere cevap verdi.

Malatya il Sağlık Müdürü Doktor Öğretim Üyesi Erhan Berk

Suda yaşanan çamurlaşma sonrası 11 bin 582 kaynaktan numune ölçümleri yaptıklarını belirten Berk, "Haftanın 7 günü çevre sağlığı ekibindeki arkadaşlarımız bu işi takip ediyor. Mikrobiyolojik olarak da 2 bin 763 takip yaptık. Su kaynaklarımızda mikrobiyolojik ve partikül olarak herhangi bir problemimiz yok. Ama uzun süreli bir çamurlanma olduğu için şebekede ya depolarda ciddi bir tortu birikimi oldu. Şu anda musluklarda çamurlu su akmasının nedeni kaynaklardan gelen sudan kaynaklanmıyor. Tamamıyla şebeke veya kendi su depolarından kaynaklanıyor. Burada özellikle istirhamımız şudur.  Şebekeden çamur ya da tortu kalmaması için MASKİ konu ile ilgili gerekli tahliyelerini yaptı.  Bununla ilgili özellikle binalardaki, sitelerdeki, iş yerlerindeki su depolarının temizlenmesi gerekiyor. Çok şükür şebekemizde bugün olarak mikrobiyolojik bir sıkıntımız yoktur. Özellikle şebekedeki suyun ve depoların temizlenmesi ile daha sağlıklı bir suya erişebileceğimizi öngörebiliriz." diye konuştu.

İl Müdürü Berk, bugüne kadar 350 sağlık çalışanının konteynerlere yerleştirildiğini de hatırlatarak, bu sayısı yakın zamanda 500'e çıkaracaklarını söyledi.

Deprem de Malatya'da 12 sağlık personelinin hayatını kaybettiğini de belirten Berk, "Allah bütün depremde hayatını kaybedenlere rahmet eylesin. Personelimize de rahmet diliyorum. Sahada olan 3 ambulansımızda enkaz altında kaldı.  Bu konuda çok şükür herhangi bir çan kaybımız olmadı." diye konuştu.




Bu haber 616 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI