Bugun...



Gülmüş: ‘Devlet esnafına sahip çıkmadı’

Bu haftaki ‘Pazartesi Sohbeti’ köşesinin konuğu olan DESOB bünyesinde faaliyet yürüten 1800 üyesi bulunan Diyarbakır Bakkallar,...

facebook-paylas
Tarih: 12-10-2020 03:03

Gülmüş: ‘Devlet esnafına sahip çıkmadı’

Bu haftaki ‘Pazartesi Sohbeti’ köşesinin konuğu olan DESOB bünyesinde faaliyet yürüten 1800 üyesi bulunan Diyarbakır Bakkallar, Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Fahrettin Gülmüş, Anayasa’nın 173. Maddesinde, ‘Devlet Esnaf ve Sanatkarları koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır’ maddesine rağmen Devletin pandemi sürecinde esnafına sahip çıkmadığının ifade ederek, Pandemi sürecinde kayıtlı ve kayıtsız 400’e yakın üyesinin kapısına kilit vurduğunu söyledi.

Devletin esnaflara acil destek vermesi gerektiğine değinen Gülmüş “Çalışmadıkları süre içerisindeki vergilerinin, SSK/BAĞ-KUR borçlarının devlet tarafından karşılanması, bankalarda olan kredi borçlarının en az 1 yıl faizsiz ertelenmesi, esnafa faizsiz uzun vadeli kredi imkânı sağlanması esnafı bir nebze de olsa rahatlatır” diye konuştu.

Sait BAYRAM’ın Özel Haberi

İşte, Bakkallar, Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Fahrettin Gülmüş ile yaptığımız sohbetimizin detayı;

“400’E YAKIN ESNAFIMIZ KEPENK İNDİRDİ”

Pandemi sürecinden bu yana Diyarbakır’da kaç üyeniz kapısına kilit vurdu?

“Diyarbakır Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası olarak şuan da kayıtlı bin 800 üyemiz bulunmaktadır. Pandemi sürecinden bu yana yani son 7 ay içerisinde kayıtlı yaklaşık 200 esnafımız vergi levhalarını kapatıp mesleğini terk etmek zorunda kaldılar ve bunların dışında bir o kadar da kayıtsız esnaf işyerlerini kapatmak zorunda kaldı”

“DEVLETİN VERDİĞİ DESTEK MAALESEF YETERSİZ KALDI”

Peki; pandemi sürecinde Devletin esnafa desteği oldu mu? Bu destek yeterli geldi mi?

“Devlet, Halkbank aracılığıyla 25 bin lira, yıllık %4,5 faizli kredi verdi ve esnafı borçlandırdı. Bunların haricinde bir çok esnaf kefil bulamadığı için, sicili sıkıntılı olduğu için bu krediyi bile alamadı. Yani esnafımız için devlet tarafından yapılan destek maalesef ki yetersiz”

“ULUSAL MARKETLER ZİNCİRİ MAĞDURİYET YARATMAYA DEVAM EDİYOR”

Diyarbakır’da son yıllarda mantar gibi çoğalan ulusal marketler zincirinin bakkal esnafını bitirme noktasına geldi. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

“Evet, doğrudur. Ulusal marketler zinciri üye esnaflarımızı mağdur etti, halende etmeyi sürdürüyor, Ulusal market zincirleri” (Bim, Şok , A101..) Şuanda ilimizde tahmini 300 şubeye, ülkemizde ise 25 bin şubeye ulaştığı söyleniyor. Ulusal market zincirlerine gelişigüzel şekilde ruhsat verilerek, açılmalarına izin veriliyor. Bu konu da bir önlem alınmaz ise 5-10 yıl sonra esnafımız kalmayacak, tekelleşecek gıda sektörü 3 şirkete kalacak ve işsizlik artacak, esnaf evine ekmek götüremeyecek duruma gelecek bu konu hakkında acilen mecliste konuşulup yeni bir yasa düzenlemesi yapılmalı”

OKUL KANTİNİ ESNAFLARI MAĞDUR

Malumunuz Pandemi sürecinde eğitimde etkilendi. Okullar kapandı? Haliyle kantin esnafları da mağdur oldu? Son durum ne? Kantinci esnafı ne durumda?

“Okul kantinlerinin ilimizde tahmini sayıları 1000 civarında salgın başladığından beri kapalılar ve bu esnaflar evlerine ekmek götüremiyorlar, birikmiş ev kiralarını, elektriksu faturalarını, vergilerini, BAĞ-KUR/SSK ve diğer borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiler.

ESNAFA UZUN VADELİ FAİZSİZ KREDİ SAĞLANMALI

Esnafa yönelik önerileriniz nelerdir?

“Devletimiz bu konuyu gündeme almalı ve kantinci esnafına destek sunmalıdır. Çalışmadıkları süre içerisindeki vergilerinin, SSK/BAĞ-KUR borçlarının devlet tarafından karşılanması, bankalarda olan kredi borçlarının en az 1 yıl faizsiz ertelenmesi, esnafa faizsiz uzun vadeli kredi imkânı sağlanması esnafı bir nebze de olsa rahatlatır”




Bu haber 3223 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI