Bugun...



Mardin'de 74 yaşındaki Erginoğlu diktiği fidanlarla küçük bir orman oluşturdu

Mardin'de ikamet eden 74 yaşındaki Şeyhmus Erginoğlu, ömrünü çevreye adayarak Mardin'de 30 bini aşkın ağaç dikti. Çevre dostu Erginoğlu, 48 dönümlük ormanlık alanın oluşmasını sağladı.

facebook-paylas
Tarih: 04-06-2023 10:15

Mardin'de 74 yaşındaki Erginoğlu diktiği fidanlarla küçük bir orman oluşturdu

Mardin'de Diş hastanesi ve Artuklu Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi'nin arkasında, eskiden şehir çöplüğü olarak kullanılan 48 dönümlük alan, 74 yaşındaki Şeyhmus Erginoğlu'nun 29 yıllık emeğinin sonucunda küçük bir ormana dönüştü.

Erginoğlu'nun oluşturduğu orman, şu an kuşların yuvalandığı, insanların yaz aylarında gölgesinde serinlediği bir nefes alanına dönüşmüş durumda.

Bu alandaki yaklaşık 11 bin ağacın tamamını Erginoğlu kendi elleriyle dikti.

Ormanlık alanı dışında da Mardin'de kapalı olan çeşmeleri, su kuyularını açtırarak bölgedeki ağaçların sulanmasına da vesile oluyor. 

Mardin'de 30 bini aşkın ağaç diken Erginoğlu, 5 Haziran Çevre Haftası kapsamında tavsiyelerde bulundu. 

 

Hayatı hakkında bilgiler veren Erginoğlu, "Şehmus Erginoğlu, 1949 Mardin Zınnar doğumluyum. 7 erkek kardeşiz. 1969'dan 1995'e kadar yük şoförlüğü yaptım. Kamyonumu sattıktan sonra o parayla Mardin'de bir sürü kapalı çeşme sularını açtırdım. Ayrıca binlerce ağaç diktirdim. Şu ana kadar en az 30 bin ağaç diktirdim." dedi.

Şeyhmus Erginoğlu

Kendi elleriyle oluşturduğu 48 dönümlük ormanlık alanı hakkında değinen Erginoğlu, "Şu anda ağaçlık alana dönüştürdüğüm bu mekân eskiden çöplük alanıydı. 12 yıl evvel o zamanın valisi beni yanına çağırdı, bu çöplük alanın ormanlık alana dönüştürülmesi hususunda anlaştık. Gönüllü olarak 12-13 yıl önce hep buraya ağaç dikmekle uğraştım. Şu anda burada 10-11 bin ağaç bulunmaktadır. Buraya bağlı olan kayıp çeşmeyi de açtırarak bu ormanlık alana akmasını sağladım. Ayrıyeten kendim de her gün buraya gelip sulamasını yapıyorum. Gündüzleri 1-2 gibi gelip sulama yapıyorum. Bazen de akşamları sulamaktayım. Bazı ağaçların bakımlarını da yapıyorum. 2 bin 250 kayısı ağacı, 60 tane ceviz ağacı, 200 tane de zeytin ağacıyla birlikte burada çeşit çeşit ağaçlar bulunmakta. Halen ağaç dikmeye devam ediyorum. Mardin'de farklı farklı yerlerinde binlerce ağaç diktim. Bazı çöl alanlara 1 tona yakın palamut attım ağaçlanması için. Palamut biraz geç çıkıyor ama çıktığı zaman da ömürlüktür." ifadelerini aktardı. 

"Bu işi gönlümce yapıp hiç kimseden para almıyorum, Allah'u Teala çalışan insanı sever"

Erginoğlu, ömrü boyunca diktirdiği ağaçların ve açtığı çeşme ve kuyuların masraflarını gönülden, kendi cebinden karşıladığını vurgulayarak, "Şu ana kadar diktiğim bütün ağaçlar, açtığım çeşmeleri kendi cebimden ödedim. Bende hat minibüsü vardı onu da 550 bine satarak, o bütün parayı hep buralara harcadım. 2001 yılında o zamanın valisi bana valilikte memurluk teklif etmişlerdi ben kabul etmedim. Bu işi gönlümce yapıp hiç kimseden para almıyorum. Asla para karşılığı hiçbir hasenat yapmam. Kuyular malum çok derin olurlar. Yerin 300-400 metrelere kadar inip yıllarca kapalı olan çeşmeleri açtım. Mardin'de benden başka o çeşmeleri açan yoktu. Allah'ın izniyle bu işime devam edeceğim. Şu an ben 74 yaşındayım. Allah'a şükür sıhhatim yerindedir. Şu ana kadar evlenmedim. Allah'u Teala çalışan insanı sever." dedi. 

"Herkes bir ağaç dikse her yer ormanlık alana dönüşür" 

5 Haziran Çevre Haftası hakkında konuşan Erginoğlu, "Malum 5 Haziran Çevre Haftasıdır. Gençlere hep en azından bir ağaç dikmelerini tavsiye etmişimdir ve halen ediyorum. Mardin'in ağaçlık alanları kısıtlı olduğundan beraberinde kuraklık da yaşanıyor. Ancak herkes bir ağaç dikse her yer ormanlık alana dönüşür ve ağaçlar yağmuru çekerek kuraklık yaşanmaz sonucunda.

Eskiden okul öğrencileri bu tür ağaçlık alanlara gelip çevre temizliği yapıyorlardı ancak şimdi kimse gelmiyor artık. Geçen beni Ankara'ya davet etmişlerdi, Türkiye'de en fazla ağaç diken biri olarak ödül verdiler bana." ifadelerini aktardı. 

Son yıllarda diktiği ağaç sayısı hakkında ilgi veren Erginoğlu, "Geçen sene 300 ağaç, bu sene de 100 tane daha diktim. Ağaçların hem hayvanlara hem insanlara hem de havaya faydası çoktur. Her sene insanlara buraya gelip ağaçtan meyveler topluyorlar. Burası sadece benim değil hepimizindir." şeklinde kaydetti.

 




Bu haber 1241 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI