Bugun...



Mardin’de Patates hasadı başladı, çiftçi rekolteden memnun

Mardin'de patates hasadına başlanılmasıyla çiftçi bu sene rekolte ve verimliliğinin iyi yönde olduğunu ancak fiyatlardan ve zamların kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti.

facebook-paylas
Tarih: 21-07-2023 00:26

Mardin’de Patates hasadı başladı, çiftçi rekolteden memnun

Mardin Ovası'nda buğday ve arpa hasadından sonra verimli topraklara sahip olan Ömerli ilçesinde ise patates hasadı başladı. 

Çiftçilerden edinilen bilgilere göre rekoltenin iyi yönde olduğunu ancak giderlerin fazla olduğundan mustarip olduklarına dikkat çektiler. Ayrıca tarımdan fazla bir desteklemenin yapılmadığını öne sürerek tarladan patatesi daha ucuza verdiklerini aktardılar.

Ömerli ilçesine bağlı Beşikkaya köyünde patates üreticiliği yapan çiftçiler; elektrik, mazot, gübre ve zirai ilaçlarındaki fiyat yüksekliği nedeniyle çiftçinin zor durumda olduğunu belirterek devletin çiftçiyi daha çok desteklemesi gerektiğini de söyledi.

"Destek konusunda da mağduriyet yaşıyoruz"

Mehmet Arif Demir

Uzun yıllardır patates üreticiliği yapan çiftçi Mehmet Arif Demir, bu sene patates rekoltesi ve maruz kaldıkları sorun, sıkıntıları dile getirdi.

Demir, "2011'den beri patates üretimi yapıyoruz. İşçiler gece saat 02.00'de tarlaya gelip mesaileri başlıyor. Değişik bölgelerden mevsimlik işçiler de geliyor. Şu an patates hasadında hızlı davranmaya çalışıyoruz. Çünkü patatesi tarladan ne kadar kısa süre içerisinde toplarsak hem bizim için hem de tüccarlar için de daha iyi olur. Fiyat konusunda bu sene memnunuz ancak gübre fiyatları, elektrik ve yakıt sorunlarından çok mustarip oluyoruz. Çiftçilere dönüm başı neredeyse 20 liralık bir destekleme oluyor. Destek konusunda da mağduriyet yaşıyoruz." ifadelerini aktardı. 

"30-40 tona yakın patates çıkmasını bekliyoruz" 

Rekoltenin bu sene iyi olduğunu ancak girdi maliyetlerden mağduriyet çektiklerini ifade eden çiftçi Murat Ülker, "12 senedir tarımla uğraşmaktayız. Şu an patates hasadına başladık. Rekolte iyi ancak fahiş fiyatlardan ve tohumdan dolayı zarara girdiğimiz oluyor. Hasat şu an iyi gidiyor ancak masrafı bize kaba geliyor. Çünkü bunun içinde işçi parası ve ilaçlaması da var. İşçi yevmiyesi 350 lira veriyoruz. Şu an bu patates arsasından 30-40 tona yakın patates çıkmasını bekliyoruz." dedi.

 

 




Bu haber 768 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Bölge Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI