Bugun...



Dünya ekonomisinde beklentiler ters döndü

ABD ekonomisi ilk çeyrekte daha önce tahmin edilenden daha fazla büyüdü ve daha yeni göstergeler, ekonomik dayanıklılığın devam ettiğini gösteriyor. Bu, Fed'in faiz oranlarını artırmaya devam edeceği beklentilerini artırıyor.

facebook-paylas
Tarih: 03-07-2023 00:34

Dünya ekonomisinde beklentiler ters döndü

ABD'de Fed'in yaklaşık 1,5 yıl önce başlattığı sıkılaştırma ve faiz artırımı sürecinde ekonomistler büyük bir durgunluk öngördü. Aynı dönemde Çin'in 'sıfır COVID' uygulaması üretimde ciddi bir kesintiye sebep oluyordu. Ancak aradan geçen zamanda ABD sıkılaştırmasında sona yaklaşırken beklendiği gibi bir resesyon olmadı. Çin ise Covid-19 önlemlerini kaldırmasına rağmen beklenen ivmeyi yakalayamadı.

ABD Ticaret Bakanlığı 29 Haziran'da üçüncü ilk çeyrek Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) tahmininde, yılın ilk üç ayında gayri safi yurt içi hasılanın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,0 arttığını açıkladı.

Mayıs ayında açıklanan yüzde 1,3'lük tahminin yukarı yönlü revizyonu, dünyanın en büyük ekonomisinde tüketici harcamaları ve ihracattaki artışları yansıtıyor. Ekonomistler, ilk çeyrek GSYİH büyümesinin biraz artarak yüzde 1,4'e çıkması bekleniyordu.

Son okuma, yüzde 2,6'lık dördüncü çeyrek büyümesine göre beklenenden daha ılımlı bir yavaşlama sunuyor ve ekonomik dayanıklılık korunmuş gibi görünüyor.

ABD'de geçen hafta yeni işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 20 ayın en büyük düşüşünü yaşarken, bu ayın diğer raporları Mayıs'ta beklenenden daha iyi istihdam artışı, perakende satışlar artışı ve konutta ani bir artış gösterdi.

Kalıcı işgücü piyasası gücü, ücretleri artırırken ekonomik büyümeyi desteklemeye devam ediyor. Aynı zamanda, bu enflasyonu artırmaya devam edecek ve büyük olasılıkla Fed'in Temmuz ayında yeniden faiz artırmasına yol açacak.

Çin ekonomisi, Haziran ayında fabrika faaliyetleri art arda üçüncü ayda daraldığı için sorunlarla karşılaşmaya devam ediyor.

Bu, politika yapıcılar üzerinde, ilk çeyrekte başlangıçta güçlü bir Covid sonrası toparlanmanın ardından yatay seyreden dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde büyümeyi destekleme baskısını artırıyor.

 




Bu haber 813 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI