Bugun...



Sevilay Çelenk'ten Son Zamanlarda Sıkça Yaşanan Üniversite Öğrencilerinin İntiharları Hakkında Soru Önergesi

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, son zamanlarda sıkça yaşanan üniversite öğrencilerinin intiharlarının nedenleri hakkında Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi iletmiştir.

facebook-paylas
Tarih: 24-10-2023 00:01

Sevilay Çelenk'ten Son Zamanlarda Sıkça Yaşanan Üniversite Öğrencilerinin İntiharları Hakkında Soru Önergesi

2023 yılı 15 Ekim günü Eskişehir ili, Eskişehir Anadolu Üniversitesi merkez yemekhanesinde R. A. adındaki öğrenci, ardında bir not bırakarak hayatına son vermiştir. 23 Ekim günü de yine Eskişehir ilinde, üniversite öğrencisi S. N. R, kaldığı Kredi Yurtlar Kurumu’nda hayatına son vermiştir. Eskişehir ilinde bir hafta içinde gerçekleşen bu iki müessif olayın nedeninin, hayatını kaybeden öğrencilerin yaşadığı maddi zorluklar olduğu kaydedilmekte, basında bu haliyle işlenmektedir.

Yükseköğretim kurumları tarafından, bu öğrencilerin hayatını kaybetmelerinin nedenleri ve bundan sonra ne yapılacağıyla ilgili kamuoyuna tatminkar bir bilgilendirme de yapılmamıştır.

Bu bağlamda;

1-     Ekonomik krizin giderek derinleştiği son beş yılda (2018’in Ocak ayından itibaren), Türkiye’de öğrenci intiharı ya da intihar girişimlerine ilişkin sayısal bilgi mevcut mudur? Öğrenci intiharlarının nedenleri, öğrenim gördükleri eğitim kurumlarında öğrencileri yılgınlığa ve umutsuzluğa sevk edecek zorlayıcı koşulların olup olmadığı araştırılmış mıdır?

2-     Sayın Bakan ve bakanlığın ilgili birimleri, 15 Ekim günü intihar eden Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğrencisi R. A’nın ölümüyle ilgili hangi tasarruflarda bulunmuştur. Öğrenci R. A’nın ölüm haberi sayın bakana veya bakanlık ilgili birimine ne zaman, saat kaçta bildirilmiştir. 15 Ekim günü sabah saatlerinde intihar eden R. A’nın ölüm haberi, öğrencisi olduğu Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından neden saat 23.33’te duyurulmuştur?

3-     Eskişehir ili dahil olmak üzere onlarca ilde öğrenciler barınma sorunu nedeniyle akademik hayatlarının büyük risk altında olduğunu beyan etmiş ve bu yönde protesto gösterileri ve basın açıklamaları yapmıştır. 2021 yılında ülke genelinde binlerce öğrenci, barınma sorununun yarattığı olumsuzlukların yıkıcı boyutlara ulaşması üzerine “Barınamıyoruz Hareketi“ adında bir topluluk inşa etmiş ve sorunlarının çözülmesini talep etmiştir. “Barınamıyoruz Hareketi”, barınma krizinin öğrenciler açısından ne kadar derinleştiğini kamuoyuna yansıtmıştır.  Öğrencilerin, bir hafta içinde iki öğrencinin intihar ettiği Eskişehir ili de dahil olmak üzere ülke genelinde yaptıkları protesto gösterileri ve basın açıklamaları hem yerel hem ulusal basında geniş yer tutmuştur. Barınma krizi, 2023 yılının Şubat ayında yaşanan depremlerle birlikte ülke geneline yayılmış, öğrenciler için de aşılamaz bir sorun haline gelmiştir. Sayın Bakan veya bakanlık ilgili birimleri bu konuyu öğrenciler, öğrencilerin temsil edildiği sivil toplum örgütleri, öğrencilerin aileleri ya da öğretim kurumlarıyla teati etmiş midir? Bakanlığınızın öğrencilerin barınma sorunuyla ilgili herhangi bir tasarrufu var mıdır?  Bakanlığın bu konuda yapmış olduğu bir çalışma var mıdır?

4-     Türkiye’de açlık sınırında ve yoksulluk sınırında olan öğrencilerin sayıları ve oranları nedir? Sayın Bakanın ya da bakanlık ilgili birimlerinin bu konuda istatistiki bir çalışması var mıdır? Mevcut bir istatistik verisi yoksa bakanlığın bu yöndeki analiz, tahmin ve değerlendirmeleri nelerdir?

5-     Türkiye’de tam zamanlı ve yarı zamanlı çalışan öğrenci sayısı kaçtır? Tam zamanlı veya yarı zamanlı çalışan ancak sigorta girişleri yapılmamış olan üniversite öğrencilerinin sayısı ya da oranı nedir? Bakanlığın bu iki konuda bir çalışması var mıdır?

6-     Üniversite öğrencilerinin sayı ve oran olarak kaçı devlet yurtlarında barınmakta, sayı ve oran olarak kaçına burs imkanı sağlanmaktadır? Eğitim öğretim yılı başında kaç öğrenci idare kurumlarından burs ve yurt talep etmiş, kaçının talebi karşılanmıştır? Sayın Bakanın ya da bakanlık ilgili biriminin bu konuda bir çalışması var mıdır?




Bu haber 893 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI