Bugun...



Opr. Dr. Gündoğan: Geniz eti sinüzit ataklarına ve kulak iltihaplarının tekrarlamasına neden olur

​​​​​​​Çocuklarda görülen geniz eti problemi ile ilgili konuşan Op. Dr. Abdullah Gündoğan, "Geniz eti burnu tıkadığı için sinüzit atakları ardından da kulak iltihapları tekrar edebilir. Ağzı açık uyuyan ve horlayan çocuklar mutlaka KBB muayenesi olmalı." dedi.

facebook-paylas
Tarih: 25-03-2024 00:15

Opr. Dr. Gündoğan: Geniz eti sinüzit ataklarına ve kulak iltihaplarının tekrarlamasına neden olur

 

 

Toplumda, özellikle çocukluk döneminde sık görülen hastalıkların başında üst solunum yolu ile ilgili sağlık sorunları gelir. Çocuklarda solunum yollarının dar olması ve bu dönemde çeşitli viral enfeksiyonlarla ilk defa karşılaşılması, bu rahatsızlıkların daha yaygın görülmesine yol açar. Bu konuyla alakalı en çok karşılaşılan problemlerden biri de geniz etinde görülen sorunlardır.

Çocuklarda görülen geniz eti problemi ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Op. Dr. Abdullah Gündoğan, "Geniz eti, savunma sisteminin en önemli halkasıdır. Geniz eti waldeyer halkası dediğimiz lenfoid dokunun bir parçasıdır. Çocuklarda büyük olduğunda problem çıkartabilir. Burnu tıkadığı için sinüzit atakları, ardından da kulak iltihapları tekrar edebilir. Çocuklarda çok önemli bir sorundur. Ağzı açık uyuyan, horlama ve çocuk apnesi dediğimiz problemleri olan çocuklarda mutlaka bir kulak burun boğaz muayenesi olması gerekir. Çocuklarda geniz eti olup olmadığı çok kolay bir muayene ile anlaşılır. Kulak burun boğaza endoskopik yöntem vardır. Endoskopik yöntemde kullandığımız çapı küçük olan endoskoplarla muayene ediyoruz. 1-5 yaş arasındaki çocuklarda zor görünür. 9-10 yaşında kaybolur. Ancak 1 ile 5 -yaş arası yüz gelişiminin çok etkiler. Geniz eti burnu tıkıyorsa mutlaka cerrahi işlem gerekir. Basit bir ameliyattır. Çok sık uyguluyoruz. Çocuklarda yüz gelişimi çok önemli. Dişlerin düzgün çıkması, damak gelişimi, orta kulak sinüslerin havalanması için burnun nefes alma fonksiyonun çok önemlidir. Geniz eti bunu tıkadığında çocuklarda işitme kaybı ve dişlerinin çarpık çıkmasına sebep olabilir. Burun tıkanıklığı olan çocuklarımıza mutlaka bir KBB muayenesi öneriyorum." diye konuştu.




Bu haber 292 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Sağlık Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI