Bugun...



Sılay: Kan verdikçe hastanelerde hayat neşvünema bulacaktır

Kızılay Ankara Şube Başkanı Dr. Mehmet Sılay, kan bağışının önemine değinerek kan verdikçe hastanelerde hayatın neşvünema bulacağını söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 28-04-2024 16:42

Sılay: Kan verdikçe hastanelerde hayat neşvünema bulacaktır

 

 

Ramazan ayında kan stoklarının genelde azaldığı belirtiliyor. Kan stoklarını durumu ve kan vermenin faydaları hakkında konuşan Kızılay Ankara Şube Başkanı Dr. Mehmet Sılay, kanın her zaman ihtiyaç olduğunu ve bu nedenle vatandaşları kan vermeye davet etti.

Kızılay'ın birçok alanda faaliyet gösterdiğini ifade eden Sılay, en önemli faaliyet alanlarının kan bağışı olduğunu aktardı.

Kan bağışında bulunmanın, bireyin sağlığına yönelik önemli katkısının olduğunu belirten Sılay, 18-65 yaş aralığındaki sağlıklı erkeklerin 3 ayda, kadınlarınsa 4 ayda bir kan bağışında bulunması çağrısı yaptı.

"Bu kadar çok kanımız olmasına rağmen bir-bir buçuk güne yetecek kanımız var"

Kan demenin can demek olduğunu ifade eden Sılay, "Ankara'da 10 tane sabit kan merkezimiz var. 3-4 tane de gezici kan toplama merkezlerimiz var. O kadar çok hasta ve hastanelerimiz var ki onlara şu anda her gruptan bin ünite var. Ankara'da 130 hastane var. Bu kadar çok kanımız olmasına rağmen bir-bir buçuk güne yetecek kanımız var. Eğer devamlı kan talep etmezsek arkası gelmezse biteriz. Dolayısıyla buna çok önem veriyoruz. Sürekli çalışan kan merkezlerimizin bazıları günde 10-20 bazıları da 170-250 tane kan alıyor. Ankara'da en çok ulus ve güven park merkezlerimizde kan alıyoruz." dedi.

"Kan demek can demektir"

Devamında Sılay, şunları katardı:

"Kan merkezlerimizde şöyle bir metot var. Kan lazım olan hastane hemen kan merkezimize lazım olduğu kanı istiyor. Kan demek can demektir. Bir ünite kan veriyorsun kimi kurtardığını bilmiyorsun. Ne kadar güzel bir şey. Ama Allah biliyor ve yazıyor. Melekler yazıyor. Bu işin metafizik boyutuyla izah etmek istiyorum. Bir kadın düşün doğum yapmış kanamadan ölmek üzere senin kanın ona yetişiyor. Yani resmen bir can kurtarıyorsun. Bir anne adayını kurtarıyorsun. Biri trafik kazası geçirmiş eğer kan verilmezse çok zor duruma düşecek. Ağır bir operasyon geçiren birinin kan ihtiyacı var hastane isteyecek merkez mutlaka gönderir. Negatif kan gurubu az bulunan kan grubudur. A araç negatif ve 0 araç negatif / A Rh (-), 0 Rh (-) /az bulunan kanlardır. Bu kan grubu da bizim tarafımızdan özel olarak korunur. Bu kanlar istendi mi hemen göndermek için ekipler harekete geçer. Kan hizmetleri ayrı bir genel müdürlük altında yapılır. Kan merkezimiz direkt nokta atışı gibi hastayı hayata döndürecek kanı gönderirler. Elhamdülillah bugüne kadar bu işler başarıyla yapıldı."

"Kan elemanları oksijen, mineral ve vitamin taşır"

Son olarak kan vermenin önemine değinen Sılay, "Kanın içinde şekilli elementler var. Kan ne yapar? Kanın fonksiyonu şudur: Akciğerde temizlenen kan organlara gider organlara oksijen götürür. Beyne hayat yani oksijen götürür. Kan elemanları oksijen, mineral ve vitamin taşır. Kan elemanları kırmızı küreler hayat elemanlarıdır. İlginçtir kan verdiğin zaman vücut yenilenir. Dalak ve kemik iliği kanın hem doğum evidir hem de mezarlığıdır. Kan verdiğimiz zaman vücut çok daha genç eritrositleri gönderir genç eritrositler bu sefer kan vereni daha da dinamik hale getirir. Canlı yapar. Onun için her zaman kan verelim. Kan veren daha da güçlü ve enerjik olur. Onun için özellikle gençlerimiz kan vermeye devam etsinler. Onar kan verdikçe hastanelerde hayat neşvünema bulacaktır." şeklinde konuştu.




Bu haber 301 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Manşetler Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI