Bugun...



Dicle Üniversitesinde 'Su Bilimleri ve Uygulamaları Çalıştayı' düzenlendi

Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından su tüketiminin kontrol altına alınması, suyun tüm yönleriyle tanınması ve kaynaklarının oluşması gibi konuları ele alan "Su Bilimleri ve Uygulamaları Çalıştayı" gerçekleştirildi.

facebook-paylas
Tarih: 07-08-2021 00:35

Dicle Üniversitesinde 'Su Bilimleri ve Uygulamaları Çalıştayı' düzenlendi

Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen çalıştayda Düzenleme ve Yürütme Kurulu adına konuşan Prof. Dr. Zeynel Fuat Toprak, insanlık tarihinin başlangıcından beri yaşamları için yüzeysel ve yeraltı sularını toplama, biriktirme, dağıtma ve sellerden koruma gibi konular bazında su ile ilgilendiğini söyledi. Su biliminin kuruluş amaçlarına değinen Toprak, suyu kullanmaya ve kontrol altına almaya, suyun her türlü özelliklerini tanımaya, hareketini yöneten kuramları ve oluşturabileceği tehlikeleri belirlemeye, önlemeye aynı zamanda sudan en iyi şekilde yararlanma konularının yer aldığını belirtti.

Düzenlenen çalıştayın sulama kaynaklarından istifade anlamında katkı sunacağına vurgu yapan Dicle Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Turan, "Ülkemizin en büyük nehirleri olan Dicle ve Fırat Nehrinin kıyısında yer almaktayız. Fakat coğrafi bilgilerimizden de bildiğimiz kadarıyla sulama anlamında ve su kaynaklarından istifade anlamında coğrafi konum itibariyle zorluk yaşamaktayız. Gelecekteki gıda tedarik zincirini bozmamak ve olası kıtlığı önlemek gerekmektedir. Çalıştayın bu anlamda çalışmalara katkı sunacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"İÇİNDE BULUDUĞUMUZ YIĞL BİZE SUYUN KIYMETİNİ GÖSTERDİ"

Türkiye'nin su kaynakları bakımından sıkıntı yaşayan bir ülke olduğunu hatırlatan Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi, "Hayatın en temel kaynağı olan sudan bahsediyoruz. Her geçen gün azalan su kaynakları bakımında sıkıntı yaşayan bir ülkeyiz. Dolayısıyla, mevcut suyun her damlasını çok iyi kullanmalıyız. İçinde bulunduğumuz yıl bize suyun kıymetini gösterdi." dedi.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise "Türkiye'de su çalıştayı ile ilgili ilk çalışmanın ekim ayında yapılacağını belirterek, "Bununla ilgili ilk lansman toplantısı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Ekrem Pakdemirli’nin sunumlarıyla Cumhurbaşkanlığı külliyesinde su ve suya dair her türlü konunun taraflarla tartışılacağı su şurasının lansmanı yapılmıştı. Bu lansman yapıldıktan sonra şura tarihine kadar tarafların bu konuyu detaylı bir şekilde tartışması belirtilmişti." şeklinde konuştu.

Karakoç, "Biz de üniversite olarak ve bölge üniversitelerle birlikte özellikle bölgemizdeki sorunları ve yapılması gerekenleri konuşmak ve tartışmak üzere üniversitemize tarafları davet ettik ve kendileri de çalıştayımıza katıldılar.  Bu toplantının devamında ise daha ziyade bölgemizi ilgilendiren konular tartışılacak." dedi.




Bu haber 383 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI