Bugun...



TMD: Acı hepimizindir, hepimize geçmiş olsun…

Toplumsal Mutabakat Derneği'nden Açıklama: Anız Yangınlarının Felaket Boyutuna Ulaşmasında Mülki ve Yerel Yöneticilerin Hantallığı Büyük Etken. TMD Genel Merkezi Anız yangınlarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. TMD Genel Başkanı Mahmut Şimşek, “Mülki Ve Yerel Yöneticilerin Hantallığı Felaketi Büyüttü” dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 23-06-2024 13:04:59 Tarih: 23-06-2024 12:59

TMD: Acı hepimizindir, hepimize geçmiş olsun…

 

 

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

Basına ve Kamuoyuna,

Diyarbakır ve Mardin illerinin Çınar ve Mazıdağı ilçelerindeki anız yangınları, maalesef can ve mal kaybına yol açtı. Her hasat mevsiminde uzaktan seyrettiğimiz bazı anız yangınlarında yanan börtü böceğe üzülürdük, ancak bu kez anız yangını yüreğimizi, ciğerimizi yaktı. Sebebi her ne olursa olsun, bu olayın sonucunda biz vatandaşlar, Belediye başkanları, il valileri, STK’lar olarak ihmalkârlığımız ve dikkatsizliğimiz nedeniyle hatalıyız.

Yangın, Diyarbakır ve Mardin illerinin Tobinî (Köksalan), Baxacax (Bağcık), Herberû (Ağaçsever), Kelek (Yücebağ) köy mahallelerinde etkili oldu. Yapılan araştırmalar ve defin işlemlerine katıldığımız köylerde şimdiye kadar 15  insanımızın vefat ettiği, 40’a yakın yaralıdan 10’unun ağır durumda olduğu belirtilmiştir. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa, halkımıza ve tüm ailelere sabır diliyoruz. Ayrıca, bu afette 517 büyük ve küçükbaş hayvan telef olmuş, yangından etkilenen 66 bin dönümlük alanın yaklaşık 20 bin dönümü tarım alanı ve bir kısmı ürünü ile beraber yanmıştır. Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde 11 bin 100 dönüm, Mardin’in Mazıdağı ilçesinde ise yaklaşık 8 bin 600 dönüm ekili veya anız arazisi zarar görmüştür. Bu alanlarda buğday, arpa, mercimek, nohut, zeytinlik ve meşe ormanı tahrip olmuştur.

Değerli Halkımız,

Bu acılı ortamın büyümesinde şüphesiz mülki ve yerel yönetimlerin ihmalkârlıkları ayrı ayrı ve ibretliktir. Soruşturma konusu olacak ciddiyettedir. Diyarbakır ve Mardin Valilerinin, Büyükşehir Belediye Başkanlarının hazırlıksız, teçhizatsız, deneyimsiz ve hantal davranmalarının elle tutulur hiçbir yanı yoktur. Yangın gecede olsa, olay mahalleri iki şehre ve ilçelere 30-50 km’lik uzaklıkta ve tümü asfalt yol bağlantılıdır. Ne var ki, yangın mahallerine saatler sonra intikal eden ekiplerin gecikme sebebi henüz bilinmiyor. Sarı sıcak alazlarda hayvanlarıyla beraber yanarak ölen kadınların ve çobanların bir kısmı zamanında müdahale ile muhtemelen kurtarılabilirdi. Vali Beyler, istihkamcı askeri birlikleri göreve çağıramaz mıydı? Büyükşehir ve ilçe belediye başkanları imdat bildirisi yayınlayarak yardım isteyeceklerine, her türlü araç gereci yola koyma emrini verebilseydiler, muhtemelen bir kısım ecelsiz ölümler olmazdı. Tüm bu eleştiri ve öneriler uzatılabilir. Bundan sonrası savcı ve hakimlerin işidir. Bize, kısmen de olsa, yaraları sarmak düşer. Dileriz ki, atanmış ve seçilmiş yönetenler, uzun ve gösterişli makam konvoylarıyla köylere gidip bir Fatiha okuduktan sonra kaybolmazlar. Tam aksine, imece usulü yaraları sarma gayretine girerler.

Biz, Toplumsal Mutabakat Derneği olarak, özetle deriz ki:

Her yıl bu mevsimde tekrar edebilecek acı ve ders dolu bu kırsal “anız” afetinin tehlikesi ve zararları yaşanabilir. Alınacak önlemlerin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Valiler, kaymakamlar, STK’lar, DKK’lar, ziraat odaları, çiftçi sulama birlikleri ve muhtarlar eliyle konu hasat mevsiminden önce köylülere periyodik olarak hatırlatılması gerekir.

Bu olayda henüz netleşmese de, bölgede zaman zaman anız yangınına ve hayvan teleflerine sebep olan elektrik tellerinin hizmet yaşı sorgulanmalı ve değişimi il valiliklerinin hizmet birimlerince şikayetler tespit edilerek ilgili şirket zamanında ikaz edilmelidir.

Bölgemizde uzun yıllardır yapılmayan kent konseyleri valiler yönetiminde yeniden oluşturulmalıdır.

AFAD üzerinden bölge karakteristiğine uyumlu yangın önleme ve toplanma noktasında gece görüşlü lojistik uçuş araçları temin edilmelidir.

Gerekli soruşturma yapılarak yangının nedenleri ve suçluları bulunmalıdır.

Anız yakma cezasını, orman yakma cezasına paralel bir yasa ile meclise getirilmelidir.

Yöre halkının maddi manevi zarar ve ziyanı acilen karşılanmalıdır.

Bu yangın felaketi nedeniyle tüm resmi sivil bileşenler siyasetsiz ve ideolojisiz bir ittifakla resmi bir yardım kampanyası başlatılmalıdır.

Acı hepimizindir, hepimize geçmiş olsun…




Bu haber 614 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Diyarbakır Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI