Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
65 YAŞ VE ÜZERİ MÜKELLEFLERİN BEYANNAME DURUMU !
Tarih: 11-10-2020 19:05:00 Güncelleme: 11-10-2020 19:05:00


Bilindiği gibi 65 yaş ve üzerinde olduğu için sokağa çıkma yasağı bulunan Meslek Mensupları (Mali Müşavirler) ve Yeminli Mali Müşavirler, tebliğin 518 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 5. maddesi çerçevesinde Mücbir sebep uygulamasından şahsen yararlanmak kaydı, Meslek Mensupların şahıs olarak yararlandıkları mücbir sebep uygulaması, İçişleri Bakanlığının 29/05/2020 tarihli ve

” 18 yaş altı 65 yaş üzeri kişilerin sokağa çıkma kısıtlaması “ konulu genelgesi ile daha önce sokağa çıkma kısıtlaması getirilen 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımız arasındaki işletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, Serbest Meslek sahipleri ile çalışanlardan durumlarını aktif sigortalılıklarını gösteren SGK hizmet belgesi, vergi kaydı, şirket yetkili belgesi, oda ve birlik kimliğinden biriyle belgeleyenlerin, sokağa çıkma kısıtlamasından MUAF tutulacağı belirtilmiştir.

Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığımız sadece bu durumda olan Meslek Mensuplarını ” Mücbir Sebep” kapsamına almakla kalmamış, aynı zamanda beyanname ve bildirimlerini de bu meslek mensupları tarafından verilen tüm mükelleflerin mağduriyet yaşanmaması adına, bu mükelleflerde mücbir sebep uygulaması kapsamına alınmıştır.

Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse; 65 yaş ve üzerinde olan Meslek Mensuplarıyla, 24 Mart 2020 tarihi itibari ile geçerli

“Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” bulunan ve bu sözleşme uyarınca Beyanname ve bildirimleri, bu meslek mensuplarınca verilen mükelleflerde tebliğin 5.maddesin de yer alan mücbir sebep uygulamasından faydalanmaktadır.

Meslek Mensupların şahıs olarak yararlandıkları mücbir sebep uygulamasının 02.Haziran.2020 tarihi itibari ile, beyanname ve bildirimleri, bu meslek mensubunca verilen mükellefler arasından da tebliğin 5. maddesinde yer alan mücbir sebep halinin de bitmiş olması gerekir.

Dolayısıyla, beyanname ve bildirimleri bu meslek mensuplarınca verilen bu mükellefler açısından da tebliğin 3. maddesi kapsamında bulunmaları koşuluyla, mücbir sebep hükümlerinden yararlanacaklar.

Ancak Beyanname ve Bildirimleri 65 yaş ve üzeri meslek mensuplarınca verilen mükelleflerin, 518 nolu tebliğin 3. maddesi kapsamında olmamaları durumunda; 22.Mart.2020 ile 1.Haziran.2020 arasında kalan mücbir sebep dönemine ilişkin verilmeyen Beyanname ve bildirimin, 2.Haziran.2020 tarihinden başlamak üzere 15 gün içerisinde verilmesi ve bunlara ait tahakkuk eden vergilerinde aynı süre içerisinde ödenmesi gerekir.

Yani söz konusu 65 yaş ve üzeri meslek mensupları mükelleflerin 16.Haziran 2020 tarihi günü bitimine kadar verilmesi gereken Beyanlarını ve tahakkuk eden vergilerini aynı süre içerisinde ödemeleri gerekir.

 

 



Bu yazı 181 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI