Bugun...


SMMM Ahmet Sıcakyüz

facebook-paylas
NİHAYET! % 6 SGK PRİM İNDİRİMİ İÇİN SÜRE UZATILDI
Tarih: 11-10-2020 18:50:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:50:00


Kanun gece yarısı da olsa uzatıldı. İlgili Kanunun; 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 81.maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, Sigorta primine Esas Kazanç Alt Sınırı üzerinden uygulanacak ilave puan, 2013 yılından beri uygulanmakta olan Diyarbakır III.Sayılı listede yer alan iller arasında olarak, uygulanacak ilave puan uygulamasına 31.12.2020 tarihine uzatılmasına Karar verildi.

 

Çok önemli bir gelişme.! gözümüz aydın, süre uzatıldı. Geç oldu ama bir nebze olsun vatandaş için prim teşvikinden faydalanmak için % 6 = 176,58.-TL. demektir. Kişi başına tekabül eden bu indirim 31.12.2020 tarihine kadar böyle devam edecek. Kanun 22.02.2020  tarihli 31048  sayılı Resmi gazete ile Cumhur Başkanı 2020/2173 sayılı kararnamesi ile yayınlandı.

 

Kanunun şubat ayı sonuna denk gelmesi ve bir pazar gecesi yarısında yayınlanması iş hayatımızda bir hayli sıkıntılar ile beraber nihayetinde süre uzatıldı. Aslında bu kanunun 2020/ocak ayın da yayınlanması gerekirken, son günlerin son saatine denk gelmesi bir hayli Meslek Mensuplarını yormuştur. Bir çok Mali Müşavir arkadaşlarımız zor durum ile karşı karşıya kaldılar. Özellikle ödemelerini erkenden yapan vatandaşın % 6′ lık prim indirimi maalesef şu anda bir mahsuplaşma yapılamıyor. İleriki zamanlarda mahsubun yapılacağını bilgisini almaktayız. Meslek Mensupları için şubat ayı tam bir KABÜS ayı oldu. Bakalım birde Martta bizi neler bekliyor.  Gerçekten ikilem içerisinde kalan, Tahakkuklarını düzenleyip mükelleflerine gönderen meslek mensubunun tekrar tahakkuklarını düzenleyip mükelleflerine bildirmeleri gerektiğinin bilincinde olup, çalışan meslek mensuplarını çok iyi anlıyorum. Aynı zamanda ödemelerini ay sonunda yapan, yani; 29 Şubat 2020 hafta sonuna denk geldiğinden dolayı 02.Mart.2020 pazartesi günü sonu prim ödemelerini yapmaları gerekiyor.

 

Gerek Kanunun Uygulanma safhasında yaşanan sıkıntıların, gerekse ödemeyi zamanında yapan mükelleflerin SIKINTILARINI kim ne şekilde giderecek.? 2020 yılı tam bir “Dijitalleşme” de yeniliklerle buluştuğumuz bir yıl olması sebebiyle, bir hayli değişimlerle karşı karşıya kaldık. Yani “bunca işimiz var iken”  birde Kanunun Geç Yayınlanmasından dolayı yaşadığımız sıkıntıları hiç bir Meslek Mensubunun kabul edeceği bir durum olarak görmediğimi, konu ile ilgili hiç bir BASIN VE MEDYA  kuruluşunda bile dile getirilmediği, özellikle Maliye Bakanlığı ve İlgili Odaların 2020/Ocak ayında bu Kanun ile ilgili açıklama yapmalarını bekliyor idik. Ama maalesef % 6′ lık ilave puan sanki unutuldu gibi geliyor bana ve “bunca zahmete katlanmamız kime ne faydası olacak”  bilemiyorum. Lütfen bilen varsa bana açıklasın.

 

 

 

SMMM  AHMET SICAKYÜZ

MALİ MÜŞAVİR & BAĞIMSIZ DENETÇİ

asicakyuz@ttmail.com

 

 



Bu yazı 135 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI