Bugun...


Tarık Ziya Gücüm

facebook-paylas
VE ABD YİNE ŞUNU BİLECEKKİ ”HAFIZAYI BEŞER BAZEN NİSYAN İLE MALUL OLMUYOR”.!..
Tarih: 11-10-2020 18:33:00 Güncelleme: 11-10-2020 18:33:00


Tarih 27 Ekim 2019 Pazar;Tüm Dünya, televizyon ekranlarında ABD başkanı Trump’ın Daeş elebaşı Ebubekir El Bağdadi’nin Amerikan Özel Kuvvetleri tarafından öldürüldüğünü kendine has malum bir psikolojik hal ile açıklamasını izledi.

Aslında bu psikolojik hal Trump’a has bir şey değil..hemen hemen tüm Amerikan başkanlarında görülen bir lisan-ı hal dili..Hatırlayanlar bilir,Baba Bush ve oğul Bush tada Irak’la ve Saddam’la ılgili operasyonlarda  aynı dili görmüştük..

Devlet adabından ve politik bir kültürden yoksun,hovardaca bir sokak  ve meydan kavgasında rakibini alt etmiş bir sokak Külhanbeyi tavrı.

Diğer taraftan Daeş liderinin tüm aile efradını yakalayan Türkiye’nin ve Cumhur Başkanı Erdoğan’ın; muhtemeldir ki günler önce olmasına rağmen vakur, devlet adabına yakışır bir uslüp ile olayı Dünyaya ve Türkiye kamuoyuna duyurması..

Galiba mesele asil ve büyük devlet olup olamamakla alakalı bir şey..Bu olayın bir yönü.

Her ne kadar ”Hafızayı beşer nisyan ile malüldür” desekte yakın tarihin sayfalarında yer almış bazı gerçekler Nisyan ile Malül olmaktan Azadedir..

ABD nin geçmişi kirli, güvenirliliği yara almış, deforme olmuş politik bir  sicili olunca Bağdadi olayınada temkinli yaklaşmak zorunda kalıyoruz..

Asıl adı İbrahim Avaad olan El-Bağdadi’nin yaşamındaki karanlık dönemler hiçbir zaman aydınlatılmadı.

Amerikanın Irak işgali  sırasında direnişçilere katılan El-Bağdadi ABD tarafından tutuklanıp Buka Askeri Cezaevine konmuştu. Bu sırada bazı subayların kendisiyle sık sık görüştüğünü ilk kez New York Times gazetesi gündeme getirmişti.

İlginçtir ,El-Bağdadi tahliye edilirken,nerdeyse çak yapacak kadar samimi olduğu, görevli bir ABD subayına dönüp  şöyle diyor:”See you in New York” Türkçesi  ‘’New York’ta görüşürüz’’

Obama döneminde Cumhuriyetçi bazı senatörler  konuyu meclise taşımış  ve şöyle bir soru yöneltmişlerdi: ‘’Hepimizin bildiği üzere El-Bağdadi ABD gözetimindeydi ve serbest bırakıldı’’  ‘’Bağdadi’nin gidip İŞİD’i kurabilmesine kim izin verdi?’’. ABD  dış işlerinde müsteşar yardımcısı olan Brett McGurk bu soruya: ‘’O sırada hükümete değildim öğrenir size dönüş yaparım.’’ diye cevap veriyor.

Fakat ABD’li yetkililerden o gündür bu gündür Bağdadi’ye dair herhangi bir cevap gelmedi. Bundan sonra bir cevap gelir mi pek sanmıyoruz..

Bağdadi’nin hapishanedeyken sır dolu ilişkileri, serbest bırakıldıktan kısa bir zaman sonra Ortadoğu ve İslam dünyası için bir kabusa dönüşecek olan  DAEŞ i kurması tam bir muamma.

müslüman ve İslami  bir manifestoyla kurulduğunu iddia eden Daeş ne hikmetse sadece islam ve müslümanlara  telafisi zor zararlar vermiş, sadece ABD ve Batının Bölgede çıkarına sonuçlanacak poitikalar yürütmüştür..

ABD nin yıllardır İslam dünyası ve ortadoğu için ürettiği projelerden biri olduğu aşikar olan Bağdadi ve DAEŞ in misyonunun tamamlandığına ikna olan ABD;  Yeni projeler için düğmeye basınca Bağdadi’nin ortadan kalkmış gibi görünmesini sağlayacak bir operasyonu hayata geçirdi; geçirmesinde, bu operasyondan bile bazı nemalar çıkartması gerekiyordu..

İşte burda cevapsız kalan bazı soru işaretleri ortaya çıktı…

Birincisi operasyonun ne hikmetse Türkiye sınırına  5- 10 mesafede yapılmış olması.?.

Zira Suriye’de israil ve ABD ortak  girişimi olan YPG eliyle uydu bir karakol görevi görecek bir bölge dizayn etme projesi Türkiye’nin Barış Planı Harekatı ile tedavülden kaldırılınca belkide Bağdadi’nin Türkiye’ye sokularak DEAŞ kartını masaya sürme Düşüncesi Türk İstihbaratı tarafından fark edilmesi ABD yi Bağdadi konusunda ani alelacele bu operasyonu yapmaya itti.

Acaba Türkiye Bağdadi’nin 5-10 km.yakınında olduğu bilgisine ulaşmamış olsaydı Bağdadi  bir şekilde Türkiye’ye sokulup farklı bir senaryoyla Türkiye üzerinde farklı bir compression (sıkıştırma) politikasımı uygulanacaktı.. Bilemiyoruz..

İkincisi Operasyonun, Türkiyenin Barış Pınarı harekatının Başarıya ulaştığının sinyallerinin görülmeye başlanmasının hemen akabinde yapılması..?

Bu,Barış Pınarı Harekatını sekteye uğratma ve Dünyaya,  Harekata gerek Kalmadı mesajını verip YPG  ye zaman mı kazandırmaktı..

Üçüncüsü ABD de Trump la ilgili azl edilme tartışmalarının ses tonunun yükselmeye başladığı bir sürece denk gelmesi.?

Amerika Kamuoyunun dikkatini böyle bir Başarıya endeksleyip Trumpla ilgili azl sürecini içe yönelik  farklı bir algı ile yönlendirmek miydi..

Dördüncüsü, 2020 de yapılacak Başkanlık Seçimlerinde Demokratlara karşı cumhuriyetçilerin elini güçlendirmek.(miydi) bunuda bilemiyoruz..

Tabi bu ve bunlar gibi onlarca soru işareti halen cevaplanmayı bekleyedursun,

2020 nin sonlarına doğru Başkanlık seçimlerinde Demokratlar hızını alamayıp ABD nin Dallas eyaletinde bir çiftlikte el bağdadi nin Çocukları ile sabah kahvaltısını yaparken uzaktan çekilmiş fotoğrafını basına servis ederse sanırım bu cevaplanmayan tüm sorularımız da cevaplanmış olacaktır….

Ve ABD yine şunu bilecekki Hafızayı beşer bazen nisyan ile malül olmuyor….

 

Vesselam

Tarık Ziya GÜCÜM



Bu yazı 170 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI