Bugun...



Öğrencilerin madde bağımlılığına karşı korunmaları için neler yapılabilir?

Türkiye'de giderek artış gösteren madde bağımlılığı, toplumu tehdit etmeye devam ediyor. Toplumda giderek yaygınlaşan madde kullanımının ilkokul çağındaki çocuklara kadar inmesi, tehlikenin geldiği boyutu da gözler önüne seriyor.

facebook-paylas
Tarih: 15-09-2023 00:10

Öğrencilerin madde bağımlılığına karşı korunmaları için neler yapılabilir?

Son yıllarda başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun büyük bir kesiminin içine saplandığı madde bağımlılığında tablo korkutuyor.

Uyuşturucu satıcıları, manevi boşluk içindeki gençleri hedef alıyor. Uzmanlar madde bağımlılığının neredeyse her sene büyük bir artış gösterdiğini belirtiyor.

Konuyla ilgili konuşan Psikolog Cahit Ufuk Battal, çocuğuna gerekli sevgi göstermeyen ailelerin bu tavırlarıyla çocuklarını kötü insanların kucağına ittiklerini belirtti.

"Öğretmenlerin, müdürlerin ve okul kapılarında nöbet tutanların bilgili olması gerekir"

Öğretmenlerin, müdürlerin ve okul kapılarında nöbet tutanların bu konularda bilgili olması gerektiğini belirten Battal, "Öğrenci velilerine sık sık seminerler düzenlemeleri gerekiyor. Bağımlılık konusunda her insan mutlaka bilgilendirmelidir. Özellikle öğretmeler bu konuyu araştırmalılar ve bilgi sahibi olmak zorundalar. Dışardaki yabancı insanları okul çevresinde gezindiklerini polis gözetmeli ve güvenlik sorgulaması yapılmalıdır. Neler yapıyor gözlemlemelidir. Alışveriş halindeler mi? bu hususlara bakılmalıdır." dedi.

"Çocuk halktan korktuğu gibi aileden de korkup başkalarına sığınabilir"

Ailelere uyarılarda bulunan Battal, "Aileler bu konularda çok fevri davranıyorlar. Şiddet, bağırma ve çağırma çok yapıyorlar. Aile bunları yaptığı zaman çocuk halktan korktuğu gibi aileden de korkup bu sefer başkalarına sığınacaktır. Madde bağımlısı olmayan arkadaşları da bunu kötü göreceği için bu sefer uyuşturucu ortamındaki insanların yanına medet ummaya gidecektir. Onlarla dertleşecektir. Çünkü hiç birine derdini anlatamıyor. Bu nedenle aileler kesinlikle şiddet göstermeden oğluna arkadaş gibi 'oğlum neden içtiğini  hadi anlat' deyip bir uzmandan yardım alacak. İster özel isterse de devlet kurumlarından yardım isteyecek." diye belirtti.

"Uyuşturucuya gitmemesi için arkadaş ortamının mutlaka değişmesi gerekir"

Bu insanların yaklaşık bir ay gibi bir süre kesinlikle evden çıkmaması gerektiğini söyleyen Battal, "Uyuşturucuya gitmemesi için arkadaş ortamını mutlaka değiştirmesi lazımdır. Başka bir ile bir akrabasının yanına gönderip o çevreden bir ay uzaklaşması gerekiyor. Bu şekilde yollar izlenir. Mutlaka bir spor dalına yazılması gerekir. Çünkü spor bunları vücuttan atmak için en iyi yoldur. Çevresinde sporcu olduğu zaman sigara bile içilmediği için çocukta doğal olarak madde bağımlıların çevresine artık kapılamayacaktır." diye konuştu.

 




Bu haber 734 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Eğitim Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
YUKARI YUKARI